Hlavní obsah

Jakou žárovku použít do kuchyně, k psacímu stolu nebo do pokoje? Poradíme vám!

Foto: Yuganov Konstantin, shutterstock.com

Dobře se v obchodě poraďte, jaké osvětlení je nejlepší pro čtení. I barva světla je v tomto případě velmi podstatnáFoto: Yuganov Konstantin, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokrok zastavit nelze, a tak jde i v segmentu světelných zdrojů vývoj neustále dopředu. Zatímco za našeho dětství jsme si sotva mohli vybírat mezi dvěma druhy žárovek, dnes je její koupě skoro vědou.

Článek

Osvětlení se velmi výrazně podílí na celkové atmosféře domu či bytu. Stejnou pozornost, jakou věnujete výběru lamp, zářivek, lustrů a dalších světel, byste ale měli věnovat i výběru světelného zdroje, tedy žárovky.

Ty se liší nejen velikostí patice a spotřebou elektřiny, ale i množstvím dalších vlastností, jako jsou barva a teplota světla, svítivost. Jak se v tom orientovat a jakou žárovku vybrat? LED, halogen, úspornou, nebo klasickou? Poradíme vám!

Neúsporná klasika stále láká

Přestože byl prodej klasických žárovek na území EU zakázán, stále je můžete zakoupit, jen už ne pod označením žárovka, ale s označením tepelný zdroj či žárovka pro průmyslové osvětlení. Pro své příjemné teplé světlo jsou tyto žárovky stále dost žádané, přestože pro světlo využijí pouze asi 10 % příkonu a zbytek se promění v nepotřebné teplo.

Kromě příjemného světla nabízejí i možnost stmívání, okamžitý náběh na plnou svítivost a výborné barevné podání. Jejich životnost je však velmi nízká, maximálně kolem 1000 hodin.

Foto: Stock-Asso, shutterstock.com

Pracovní lampička může mít i směrový proud světlaFoto: Stock-Asso, shutterstock.com

Halogenové žárovky jako náhrada

Technologie halogenových žárovek vychází ze stejného principu jako klasických žárovek, nabízí tedy podobné výhody jako klasické žárovky, tedy okamžitý náběh, špičkové barevné podání a možnost stmívání. Ve srovnání s klasickými žárovkami mají navíc až 4x vyšší životnost, účinnost a bělejší světlo a zhruba o 30 % nižší příkon.

Čiré halogenové žárovky jsou od klasických žárovek k nerozeznání. Jejich nevýhodou je vysoké zahřívání – až 250 °C, proto jsou také většinou kryté, aby se o ně nemohl nikdo spálit. Neprospívá jim dlouhodobé svícení při nižším napětí, časté zapínání a vypínání a ve srovnání s klasickými žárovkami jsou dražší a choulostivé. Neměli byste se jich dotýkat rukama.

Kompaktní zářivky ušetří

Za pro mnohé z vás jistě neznámým názvem „kompaktní zářivka“ se skrývají tzv. úsporné zářivky. Toto označení není správné, nicméně je všeobecně vžité. Kompaktní zářivky byly vytvořeny proto, aby díky svému tvaru i patici nahradily klasické žárovky, pracují však na stejném principu jako zářivka. Jejich největší výhodou je úspora energie – oproti klasickým žárovkám ušetří při stejné intenzitě osvětlení až 80 % energie.

Foto: nd3000, shutterstock.com

Ne nadarmo dávají obchodní řetězce s potravinami nad zeleninu trochu jiné světlo než nad jiné zboží. Nad jídelním stolem by mělo být spíše takové osvětlení, aby jídlo vypadalo skutečně vábněFoto: nd3000, shutterstock.com

Mají také dlouhou životnost, přibližně až 10 000 hodin. Chvíli jim však trvá, než se rozsvítí opravdu naplno, a jejich barevné podání je výrazně horší, přestože jejich kvalita rok od roku stoupá. Do místností, kde budete pravděpodobně často rozsvěcet a zhasínat, raději zvolte jiný typ žárovky. Nezapomeňte, že kompaktní zářivky obsahují rtuť, a neměli byste je tedy vyhazovat do běžného odpadu.

LED žárovky jako moderní trend

LED žárovky se v posledních letech skloňují stále častěji. Mají opravdu nízkou spotřebu, nezahřívají se a mají velmi dlouhou životnost – až 25 000 hodin. Zároveň však mají okamžitý náběh na plný výkon. Můžete je i ztlumit, přičemž si zachovávají stejnou barvu světla.

Jejich pořizovací cena je značně vyšší než u ostatních typů žárovek, díky svým vlastnostem a úsporám za elektrickou energii se jejich pořízení ale rozhodně vyplatí. A to i proto, že LED žárovky nevyžadují žádnou údržbu. Můžete je bez obav použít i na hůře dostupná místa, odkud vám budou třeba i 20 let spolehlivě svítit. Ano, životnost LED žárovky je 30 000 – 100 000 hodin, což při průměrném svícení činí 20 let.

Jistě také přivítáte, že se jedná o ekologický produkt, neboť neobsahuje rtuť. LED žárovky však mají i nevýhodu. Tou je hlavně barva světla. Vydávají spíše studené bílé, neutrální světlo, které je vhodné pro práci, ale není příliš vhodné pro relaxaci a vytvoření atmosféry domova.

A jaké osvětlení jste se rozhodli doma používat vy? Poraďte ostatním v diskuzi pod článkem, s jakým řešením jste spokojeni!

Reklama

Související témata:

Načítám