Hlavní obsah

Jarem nabité recepty: Ochutnejte originální polévku, sytý salát i vtipný dortík

Foto: Dione

Foto: Dione

Reklama

S blížícím se létem se hodí v jídle trochu odlehčit – a to jak kvůli už pomalu hrozící promenádě v plavkách, tak čistě z důvodu teplejšího počasí a jarní očisty. Ale když odlehčování, tak jedině lahodně!

Článek

Do dalšího zkráceného týdne pro vás máme inspiraci na 3 jarní dobroty, díky kterým vám následující všední dny utečou ještě rychleji. K večeři zkuste hustou hráškovou polévku s pečenou paprikou nebo sytý ředkvičkový salát, který je přímo naditý zdravými (a dobrými!) ingrediencemi. Jako dezert si pak dopřejte krémový dortík s malinami, který má výhodu nejen ve své jednoduchosti, ale i v tom, že se o něj díky praktické velikosti nemusíte s nikým dělit :-).

Hrášková polévka s pečenou červenou paprikou

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, olivový olej, 1 l mléka, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 400 g čerstvého nebo mrazeného hrášku, 1 červenou papriku, 2 lžíce balzamikového krému, sůl, pepř

Foto: Kalamáta Papadimitriou

Jemnou hráškovou polévku doplňte pikantní pečenou paprikouFoto: Kalamáta Papadimitriou

Postup: Najemno pokrájenou cibuli orestujte na rozpáleném oleji, zalejte mlékem a smetanou a přiveďte k varu. Mouku opečte na 50 ml oleje a nechte vychladnout. Vmíchejte do vroucí polévky, přidejte hrášek, nechte projít varem a rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku propasírujte přes síto a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Na tenké plátky nakrájenou papriku zprudka opečte na lžíci oleje, zastříkněte balzamikovým krémem a polévku s ní ozdobte.

Tip: Pro zdravější verzi polévku nezahušťujte jíškou, ale pouze zeleninou, podobně jako recepty z článku Polévky z pečené zeleniny: Pochutnejte si na květákové, dýňové či řepné.

Ředkvičkový salát s červenou řepou

Na 4 porce potřebujete: 130 g quinoy, 450 ml zeleninového vývaru, 1 svazek ředkviček, 2 malá jablka, 450 g uvařené červené řepy, 150 ml rýžové smetany, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžíce drceného kmínu, sůl, pepř, olivový olej, 150 g fety, 80 g vlašských ořechů, 50 g lístků salátu

Foto: Alpro

Salát je plný super zdravých potravin, ale strádat u něj rozhodně nebudeteFoto: Alpro

Postup: Quinou uvařte dle návodu v zeleninovém vývaru. Ředkvičky omyjte, očistěte a rozpulte. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. 250 g řepy rozmixujte se smetanou na hladký krém. Dochuťte citronovou šťávou, drceným kmínem, solí a pepřem. Do quinoy vmíchejte jablka a zbytek pokrájené červené řepy. Ředkvičky zlehka opečte na olivovém oleji. Na krém z červené řepy dejte quinou, ředkvičky, rozdrobenou fetu, vlašské ořechy a lístky salátu.

Krémové dortíky s malinami

Potřebujete: 1 vejce, 50 g másla, 150 g kakaových sušenek, 300 g lučiny, 2 lžíce cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 150 g malin

Foto: Lučina

Roztomilé dortíky v sobě mají vše: křupavou sušenkovou vrstvu, jemný nadýchaný krém i šťavnaté ovoceFoto: Lučina

Postup: Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Žloutek vyšlehejte se změklým máslem do pěny a smíchejte s jemně rozdrcenými sušenkami. Do 6 až 9 formiček na muffiny natlačte z těsta asi 1 cm vysokou vrstvu a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C na 15 minut péct. Nechte vychladnout. Maliny omyjte, osušte a rozdělte na sušenkovou vrstvu do formiček. Z bílku a obou cukrů vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do lučiny. Každou formičku naplňte tímto krémem až po okraj a pečte nejprve 10 minut při 150 °C, poté teplotu snižte na 110 °C a pečte ještě 10 minut. V otevřené troubě nechte vychladnout.

Tip: Místo malin použijte klidně jiné výraznější ovoce, které máte po ruce.

Jak jste na tom se spotřebou masa, jíte ho po celý rok stejně, nebo ho s přibývajícími teplotami také omezujete?

Reklama

Načítám