Hlavní obsah

Jarní úklid: Usnadněte si práci!

Foto: Siemens

Se správnými pomocníky to zvládneteFoto: Siemens

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní úklid je tady! A mnohé z nás si opět budou muset vyčlenit minimálně jednu sobotu k pobíhání po bytě s hadrem v ruce a odstraňování nánosů prachu a špíny, které se nám tady za zimu nahromadily. Ale jde to i jinak! Zvolíme-li na každou činnost ten správný hadr, situaci si značně zjednodušíme!

Článek

V mnohých domácnostech to tak ještě funguje – když doslouží staré bavlněné triko, pyžamo nebo dokonce spodní prádlo, vypere se, odstřihnou gumy a ozdoby a „povýší“ se na prachovku či hadr. Je to řešení sice levné, ale nikoli ideální. Takové hadry zpravidla „pouštějí chlupy“ a špínu často spíš rozetřou, než odstraní. Je proto lepší obětovat pár desetikorun a i domů si pořídit speciální hadry na okna, kuchyň, koupelnu, zametání i vytírání.

Na skle je všechno vidět!

Okna, skleněné desky stolů nebo výplně kuchyňských dvířek – to jsou místa na úklid nejnáročnější, neboť je na nich všechno vidět. Tedy i chlupy, které často pouštějí právě bavlněné látky. K mytí skel se tak doporučuje používat jelenici nebo její látkovou imitaci. Hodí se hned dvě – první namočíme a smyjeme s ní špínu, druhou používáme k setření a leštění skla.

Okna ovšem můžeme mýt i jako profesionálové – tedy použít stěrku. Ta většinou bývá vybavená teleskopickou tyčí, proto odpadá lezení po parapetu či štaflích, které není zcela bezpečné. Stěrka se zpravidla skládá ze dvou částí, gumy a mikrohadru, používat lze jak každou zvlášť, tak obě dohromady. Samotný hadr lze použít i při úklidu „na sucho“, například když potřebujeme sklo zbavit jen prachu a dodat mu lesk. Gumová stěrka pak poslouží hlavně při „velkém“ mytí oken.

Foto: shutterstock.com

S podlahou se nemusíte dřít na kolenouFoto: shutterstock.com

Mop: plochý, nebo s třásněmi?

Patříte snad do skupiny, která má pocit, že dobře vytře jen tehdy, když si se starým hadrem klekne a poctivě s ním „zajede“ do každého rohu? Tak je to stejné, jako kdybyste praly na valše.

I vytírání je dnes už maximálně zautomatizované. Stačí si vybrat správný mop – buď plochý, nebo s třásněmi. Oba se vylepšují natolik, že je už nemusíme ždímat ani v ruce. „Výhodou plochého mopu je hlavně to, že se díky jeho velikosti naráz setře větší plocha a úklid tak máme rychleji za sebou. A také vytírání v rohu může být pro někoho s plochým mopem snazší než s tím třásňovým,“ popisuje Petr Vondráček z firmy Vileda.

Druhou skupinou jsou třásňové mopy, které oceníme hlavně v členitém terénu, kdy se vyhýbáme nohám nábytku. Mnozí na ně ovšem zanevřeli, protože často zanechávaly na podlaze uvolněná vlákna. S použitím nových materiálů ale toto nebezpečí odpadá a i třásňové mopy dokážou uklidit stejně dobře jako ty ploché. Třásňové mopy kupujeme vždy s kýblem se speciální ždímací „hlavou“. Tím, že obě části pasují dohromady, vytvoří se silný tlak na třásně a podaří se z nich vytlačit téměř všechna voda. Kvalitně vyždímaný mop pak hlavně na parketách či laminátové podlaze nezanechává nehezké šmouhy a kapky.

Ovšem mopy toho dokážou mnohem více a jsou schopné nahradit i klasické koště. Na rozdíl od něj štětiny nahrazuje návlek z jemného mikrovlákna, který nejen zachytí veškerou špínu, ale má i antistatické účinky. Díky tomu chomáče prachu nevíří, ale zůstávají nalepené na látce. Po použití ho stačí vytřepat. Ale pozor, jakmile tento mop namočíme, ztrácí tyto účinky!

Cena jednotlivých speciálních hadrů se pohybuje zpravidla ve stokorunách. Zpočátku nás tedy budou stát nějaké peníze, ale ten ušetřený čas přece stojí za to!

Reklama

Související témata:

Načítám