Hlavní obsah

Je lepší se sprchovat ráno, nebo večer?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Sprcha neodmyslitelně patří k pravidelné hygieně. Někteří ji preferují večer před spaním, jiní nedají ránu bez sprchy poté, co se ráno vzbudí. Existuje ale vhodný čas na osprchování? Podle odborníků ano. Tušíte, zda zvítězí ráno, nebo večer?

Článek

Milujete večerní horké sprchy, kdy ze sebe smyjete veškerou špínu i emocionální splín a do peřin se vydáváte čistí a voňaví? Nebo si bez důkladného opláchnutí nedokážete představit začátek dne a ranní sprcha je pro vás budíček, který směle konkuruje kouřícímu šálku silné kávy? Říká se „proti gustu žádný dišputát“, a tak je jasné, že každý má své osobní preference. Podle lékařů ale večerní sprcha jednoznačně vítězí. Proč?

Večerní sprcha a její načasování

Ukázalo se, že večerní sprchování přináší významné výhody související s kvalitou spánku. A jelikož se spánkem mají nějaké problémy až dvě třetiny Čechů, večerní sprchování u odborníků vede, i když i to ranní má něco do sebe, ale o tom později.

Klíčové je načasování. Pokud se osprchujete zhruba dvě hodiny před tím, než se vydáte do postele, zahřeje voda vaše tělo a poté umožní výraznější pokles tělesné teploty, což podporuje dobrý spánek. Proč tomu tak je? Protože pokles tělesné teploty způsobí, že tělo zpomalí srdeční frekvenci, rychlost dechu i trávení a dostane se do rytmu optimálního pro navození spánku.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Večerní sprcha podpoří kvalitu spánku, klíčové je ale načasováníFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Sprchováním k lepšímu spánku

„Analýza z roku 2019 potvrzuje příznivé účinky večerního sprchování nebo koupele asi 1,5 hodiny před spaním. Má to vliv na subjektivní kvalitu spánku a byly popsány i objektivní změny, zejména zlepšení efektivity spánku,“ potvrzuje Jitka Bušková, lékařka a pedagožka zabývající se spánkovou medicínou na NÚDZ.

Tyto benefity ocení zejména lidé žijící v teplejším podnebí (ovšem nejen oni), kde je obtížnější dosáhnout přirozeného poklesu tělesné teploty.

Nejen načasování, ale i teplota vody

Důležité je přitom dodržet alespoň 90minutové časové okno mezi očistou a ulehnutím do peřin. Pokud byste se totiž osprchovali těsně před spaním, mohla by sprcha naopak podpořit vaši bdělost a snížit schopnost dobře a rychle usnout – tělo totiž zahřeje, a to když nemá dostatek času na pokles tělesné teploty, nevstoupí do spánkového modu.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Studená sprcha po ránu probere, podpoří krevní oběh a posílí imunituFoto: Alliance Images, Shutterstock.com

Výhody pro pokožku

Večerní sprchování neprospívá jen spánku, ale také pokožce. Smyje z ní veškeré nečistoty, zbytky chemikálií a volných radikálů, se kterými se dnes a denně potkáváte, a také kosmetiky, kterou během dne používáte.

Abyste zajistili regeneraci pokožky během spánku, je navíc dobré ji po sprše nakrémovat, a to ideálně do tří minut po sprchování. „Díky teplé vodě jsou mezibuněčné prostory v rohové vrstvě rozvolněné, a tak do nich lépe pronikají lipidy a umožní trvalejší hydrataci,“ vysvětluje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

Když preferujete ranní sprchu

Pokud ale nedáte dopustit na ranní sprchu, klidně u ní zůstaňte. Funguje totiž jako skvělý budíček, který mozku předá informaci, že je čas začít nový den. Ale i zde je nutné dodržovat určitá pravidla – sprcha může oživit vaše smysly, pokud není příliš horká nebo příliš dlouhá. Vysoká teplota totiž navozuje relaxační účinky, takže po ránu je ideální se sprchovat vodou vlažnou nebo studenou, případně střídat teplou a studenou – tento postup zlepšuje průtok krve a podporuje imunitu.

Reklama

Načítám