Hlavní obsah

5 věcí, které byste neměli dělat s prázdným žaludkem

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by se s prázdným žaludkem nemělo nakupovat, protože hlad má velké oči, ví asi každý. Existují ale i jiné činnosti, kterých byste se měli vyvarovat, když vám kručí v břiše.

Článek

Říká se, že hlad je nejlepší kuchař. Protože hladový člověk se spokojí s málem a sní prakticky cokoliv, co mu přijde pod ruku. Hlad také zvyšuje podrážděnost, bere tělu energii, zhoršuje náladu i úsudek. Proto byste hladoví nikdy neměli činit žádná zásadní rozhodnutí. Co dalšího nedělat s prázdným žaludkem?

1. Nejezte protizánětlivé léky

Na lačný žaludek byste nikdy neměli užívat léky, jako je Aspirin, Paralen, Ibuprofen a nesteroidní protizánětlivá léčiva obecně. Sloučeniny, které obsahují, mohou totiž podráždit sliznici žaludku a při opakovaném užívání na lačno způsobit ve vážných případech i její krvácení.

2. Nepijte kávu

Začínáte den šálkem kávy? Pak vězte, že právě ona je pro prázdný žaludek jedním z největších dryáků, a to i v bezkofeinovém provedení. Látky obsažené v kávě totiž zvyšují tvorbu žaludeční kyseliny, která se podílí na trávení.  Jenže když v žaludku není žádné jídlo, které je potřeba trávit, kyselina poškozuje stěny žaludku, což může způsobit pálení žáhy. Dlouhodobě si koledujete i o vznik žaludečních vředů nebo rozvoj dráždivého tračníku a dalších trávicích obtíží.

Zkuste ranní kávu vyměnit za černý čaj nebo čaj puerh, které jsou k žaludku šetrnější. Ještě lepší alternativou bude ovocné nebo zeleninové smoothie.

Foto: Viktoria Gavrilina, Shutterstock.com

Káva je pro prázdný žaludek jedním z největších dryáků. Stimuluje produkci žaludečních kyselin a způsobuje pálení žáhyFoto: Viktoria Gavrilina, Shutterstock.com

3. Nepožívejte alkohol

Játra, srdce i ledviny. Všechny tyto orgány negativně ovlivňuje pití alkoholu na lačno. S prázdným žaludkem totiž tělo absorbuje alkohol dvakrát rychleji než běžně, toxiny z něj ale naproti tomu odbourává pomaleji. To negativní účinky alkoholu jen zvyšuje a zhoršuje výslednou kocovinu.

„Při pití alkoholu na lačný žaludek dochází k přímému a rychlému vstřebávání ethanolu stěnami žaludku, protože zde nefunguje trávenina jako brzda. Dotyčný je pak opojený alkoholem do několika minut,“ vysvětluje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Popíjení alkoholu na lačno může vést k hypoglykémii, otravě nebo omdlení. S prázdným žaludkem jej totiž tělo absorbuje dvakrát rychlejiFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

4. Nehádejte se

Pokud přijdete z práce vyhladovělí, neprobírejte žádné rodinné problémy, ale napřed se v klidu najezte. Předejdete tak mnoha leckdy zbytečným konfliktům.

Američtí vědci totiž dokázali, že pocit hladu zvyšuje podrážděnost a náchylnost k hádkám. Protože pro optimální fungování potřebuje mozek energii, kterou tělu dodáte jedině stravou. Když se mu energie nedostává, jste unavení nejen fyzicky, ale i mentálně. A v takových chvílích člověk všechno vidí černě a vypustí z úst třeba i věci, které by jinak v životě neřekl…

5. Nežvýkejte žvýkačky

Je sice pravda, že žvýkačky bez cukru prospívají zubům, prázdnému žaludku ale žvýkání nesvědčí. „Žvýkačky stimulují tvorbu žaludeční kyseliny, což může vést k podráždění žaludeční sliznice,“ vysvětluje doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Funguje to podobně jako v případě kávy – žaludeční kyselina poškozuje stěny prázdného žaludku.

Reklama

Načítám