Hlavní obsah

Jiří Pomeje by slavil 55. Do všeho dával srdce a vířil vody

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Letos v únoru svět předčasně opustil ve věku 54 let herec, producent a moderátor Jiří Pomeje. Dnes by slavil 55. narozeniny, ale rakovina mu naději na mejdan roku vzala. Když byl na vrcholu, byl nepřemožitelný, když spadl na dno, nebylo snadné s ním žít.

Článek

Herec, moderátor, dabér, tanečník a producent Jiří Pomeje zemřel v úterý 26. února 2019 po dlouhém boji s rakovinou hrtanu. Byl nezapomenutelný a nepřehlédnutelný. Charismatický kus chlapa, nezmar, který nedělal nic napůl, snílek se srdcem na dlani, který se uměl nadchnout, princ na bílém koni. Ale také se uměl podívat na dno láhvi, do vysněných projektů se vrhal trochu bez rozmyslu a naivně, trpěl občas pocitem, že se proti němu všechno a všichni spikli, a jako partner prý také nebyl vždy úplně ideální.

Pojďme si připomenout zásadní okamžiky a lidi, kteří Jiřímu Pomejemu říkali Pomík a hodně pro něj znamenali.

Bojoval statečně, ale nestačilo to

Loňské narozeniny strávil v nemocnici a doufal, že to blízkým vynahradí. Ale letošních půlkulatin už se Jiří Pomeje nedožil. S karcinomem hrtanu se potýkal od roku 2017, kdy mu nádor objevili při operaci polypu na hlasivce. Podstoupil ozařování, držel vysilující hladovku, a i když se zdálo, že nemoc ustupuje, nakonec se vrátila. Rozšířila se mu po těle a začalo být jasné, že ho dostala. Hlasem se herec živil a velmi ho trápilo, že o svou nejsilnější zbraň přichází. Ač bylo těžké se nad potíže povznést, měl do poslední chvíle plány: s přáteli chtěli otevřít konzervatoř pro handicapované.

Foto: Profimedia.cz

Nebylo mu dobře, ale přesto dělal Jiří Pomeje fórky s berlíFoto: Profimedia.cz

Poslední rozloučení rozdělilo rodinu

Rád říkal, že jeho život je jeden velký mejdan – ten poslední na rozloučenou zorganizovala v Českých Budějovicích hercova sestra. Nešlo si nevšimnout, že vedle sestry a maminky seděla manželka Andrea (31), ale tatínek se držel od rodiny dál – vyčítal vdově, že jeho syna opustila v době, kdy bojoval s nemocí. Na pohřbu nechyběl věrný přítel a mecenáš Pavel Pásek (51), režisér a velký kamarád Zdeněk Troška (66), Vendula Pizingerová (47) nebo herečka Dana Morávková (48). Na rozloučenou zazněla i píseň Ivety Bartošové (†48) z pohádky Z pekla štěstí. Přišly se rozloučit davy a Pavel Pásek k tomu poznamenal: „Jirka byl specialista na to plnit sály. Povedlo se mu to i při téhle poslední show!“

Foto: Profimedia.cz

Na posledním rozloučení šly bok po boku (zleva) hercova maminka, tchyně, sestra a manželka Foto: Profimedia.cz

Andělská tvář ho dostala na dno

Velkých projektů se Jiří Pomeje nebál: úspěšně produkoval třeba obě Troškovy pohádky Z pekla štěstí (1999, 2001) anebo Kameňák (2003). Jednou však přišel i neúspěch – a hodně velký. Jako herec byl často obsazován v televizi, ale snil o velkofilmu a splněním tužeb mělo být romantické drama Andělská tvář (2001). Jiří Pomeje na něm chtěl vydělat ranec peněz a ze své první ženy Michaely Kuklové (51) udělat světovou hvězdu. Snímek jim měl změnit život – a to se bohužel i stalo. Během natáčení odstoupil sponzor, Jiří Pomeje si bral osobní půjčky a film nevydělal tolik, kolik se doufalo. Herec se dostal do obrovských dluhů. Problémy utápěl v alkoholu a bral prášky, nicméně se nikdy nevzdával a ze dna se vždy vyhrabal. Někdy ovšem při pádu zraňoval ty, které měl rád, takže žít s ním nebylo snadné.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Pásek (vpravo) byl hercův přítel a opora. Spolu se podíleli třeba i na produkování filmu Kameňák. Uprostřed je Andrea Pomeje, o které se po hercově smrti nevyjadřoval majitel kasin zrovna lichotivěFoto: Profimedia.cz

Ženy po jeho boku

Jiří Pomeje a ženy, to je kapitola sama pro sebe. Manželky uměl nosit na rukou, rozchodové prádlo ale pral s oblibou na veřejnosti. S Michaelou Kuklovou se vzali v roce 1994 a byli považováni za dokonalý pár, než se v roce 2007 rozvedli. Nebýt Andělské tváře, možná by spolu byli „dokud je smrt nerozdělí“. Dluhy a alkohol udělaly své a Jasněnce došla trpělivost.

Své druhé ženě, zpěvačce Ivetě Bartošové, splnil v září 2008 sen o princi na bílém koni a pomáhal jí i pracovně. Proč o dva roky později požádala o rozvod a vyhodila ho z domu, věděli už jen oni dva, ale on neměl kam jít a chvíli přespával i mezi bezdomovci na hlavním nádraží v Praze. Třetí žena, diskžokejka Andrea Pomeje, je o hodně mladší. Vzali se v lednu 2013 v Thajsku a v září porodila dceru Aničku (6). Herec si bohužel roli otce nemohl vychutnávat moc dlouho, protože onemocněl. Manželka ho v léčbě dlouho podporovala, nakonec se ale i ona rozhodla ze vztahu odejít – bylo jí sice vyčítáno, že odešla od nemocného, ale problémy měli v manželství dlouho, na vině prý byla mimo jiné i hercova neochota vzdát se alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Dokázal být mužem snů. Zleva: s Ivetou Bartošovou, s třetí manželkou Andreou Pomeje a s první ženou Michaelou KuklovouFoto: Profimedia.cz

Pomíkovo okénko

Herec Jiří Pomeje rozhodně nepatřil k osobnostem, které by vedly válku s bulvárem, naopak – svůj život rád sdílel. S králem bulváru Pavlem Novotným (38) ho pojilo přátelství a patřil k týmu moderátorů společenského magazínu VIP zpráv na stanici Prima, kde měl svoji rubriku Pomíkovo okénko. Úspěchy však byly často střídány pády, které herec patřičně prožíval – výpověď z televize dostal prý kvůli spiknutí ženské mafie, protože měl uvolnit místo jiné moderátorce, a svůj pořad Česká noc na rádiu Frekvence 1 opustil, protože jej nenominovali na Moderátora roku a necítil dostatečnou podporu. On sám ji ovšem poskytl dvěma posluchačům, kterým dokázal v přímém rozhlasovém přenosu rozmluvit sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Takhle ho znala veřejnost – jako vtipálka, který je nad věcí. V soukromí a v byznyse takový bohužel vždycky nebylFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám