Hlavní obsah

Smrt Jiřího Pomeje: Kdo další prohrál s rakovinou před 60?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Všechny tyto slavné osobnosti spojuje jedna věc, nikterak veselá. Nebylo jim totiž ještě ani šedesát, když podlehly zákeřné nemoci. Posledním z nich je i herec, producent a dabér Jiří Pomeje (†54). Po dlouhém boji prohrál s rakovinou.

Článek

Smrt celebrit veřejnost vždy zasáhne, i když je většina lidí neznala osobně. Už nevzniknou žádná nová divadelní představení, seriály, písničky, filmy ani projekty, jichž by se oblíbené osobnosti účastnily nebo je vytvořily... A navíc člověka dostane fakt, že tito slavní zemřeli tak brzy. Nebylo jim totiž ještě ani šedesát let, mnohdy byli dokonce mnohem mladší. Jenže rakovina si bohužel nevybírá podle data narození.

Jiří Pomeje (†54)

Poslední známou obětí rakoviny se stal český herec, producent a dabér Jiří Pomeje. Dva roky bojoval s karcinomem hrtanu, který se mu posléze rozšířil i do zbylých oblastí krku a dále. Během té doby zhubl o třetinu své váhy a nemoc se pořád vracela. Poslední měsíce se stav začal zhoršovat, až nakonec herec rakovině podlehl.

Pomeje se zprvu věnoval tanci, posléze přešel k herectví a začal se věnovat i produkční činnosti. Spolupracoval například na filmech Princezna ze mlejna (1994), Z pekla štěstí (1999) anebo Andělská tvář (2001). Poslední zmíněný snímek mu pořádně zkomplikoval život – nebyl divácky příliš úspěšný a peníze, které si musel jako produkční na jeho dokončení půjčit, se mu nevrátily. Byl třikrát ženatý: s herečkou Michaelou Kuklovou (50), zpěvačkou Ivetou Bartošovou (†48) a DJ Andreou Pomeje (30) – a ní měl dceru Aničku (5).

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadal Jiří Pomeje vloni na jaře. Od té doby ještě hodně zhubl a přišel o vlasyFoto: Profimedia.cz

Patrick Swayze (†57) 

Letos v září to bude deset let, co zemřel herec Patrick Swayze. Do filmové historie se zapsal zejména rolí rebelského tanečníka Johnnyho ve snímku Hříšný tanec (1987). Osudnou se mu stala rakovina slinivky, která je velice zákeřná. Neexistuje totiž žádné preventivní vyšetření, jež by pomohlo nemoc odhalit včas, a tak je léčba většinou neúspěšná. Herce trápily silné bolesti břicha, proto se rozhodl vyhledat pomoc. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu pankreatu a dávali mu pár měsíců života. Jenže Patrick Swayze byl zvyklý se s nepřízní osudu prát, a tak nakonec s rakovinou bojoval téměř dva roky. Po celou dobu nemoci vedle něj stála manželka Lisa (62), se kterou tvořili pár 34 let. Když umíral, držela ho za ruku.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Swayze bojoval s rakovinou velice statečně Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs (†56)

Stejně jako herce Patricka Swayzeho i vizionáře Steva Jobse dostala rakovina slinivky. Tento muž, jehož poznávacím znakem je nakousnuté jablíčko, proměnil vnímání elektroniky a její konzumaci běžnými uživateli. Ale ani on nebyl dostatečně mocný na to, aby porazil těžkou nemoc. Objevila se u něj v roce 2005, nicméně měl štěstí v neštěstí: šlo o vzácnou formu, která je chirurgicky léčitelná. Jenže Jobs dlouhých devět měsíců odolával a snažil se karcinom porazit pomocí alternativní léčby, přičemž se jeho stav spíše zhoršoval. Další čtyři roky ještě setrval ve funkci ředitele firmy Apple, pak už mu to zdravotní problémy neumožňovaly. Zemřel v roce 2011 na potíže spojené s rakovinou, která se mezitím rozšířila i do dalších orgánů.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs zprvu klasickou léčbu odmítalFoto: Profimedia.cz

Vladimír Dlouhý (†52)

Vladimír Dlouhý nejprve onemocněl rakovinou žaludku a posléze se přidal i nádor na slinivce. Jeho výrazné rysy a pronikavý pohled zůstanou v pamětích milovníků nejen filmů, ale také divadla zapsány zřejmě navždy. Stejně jako jedna z jeho nejslavnějších postav – Petr Máchal v pohádce S čerty nejsou žerty (1984). S kariérou začal už v roce 1970, kdy mu bylo teprve dvanáct let – zahrál si Adama ve snímku Už zase skáču přes kaluže. Od té doby ztvárnil ve filmech, seriálech i v divadle mnoho desítek rolí. Posledním filmem byl Kajínek (2010), premiéry se už ale nedožil. Dva roky před smrtí se oženil s herečkou Petrou Jungmanovou (47), s níž měl dvojčata Jiřího a Jana. Z prvního manželství měl dceru Danielu.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Dlouhý zemřel na rakovinu slinivky břišní Foto: Profimedia.cz

Zuzana Dřízhalová (†36)

Rakovina se ale netýká jen mužů, o život připravila také mladou a nadějnou herečku Zuzanu Dřízhalovou. Bylo jí teprve 36 let, když v roce 2011 zemřela na karcinom lymfatických uzlin. V té době už za sebou měla mnoho rolí v seriálech (Velmi křehké vztahy, Ordinace v růžové zahradě, Četnické humoresky nebo Zdivočelá země) a také hostování v Národním a Švandově divadle. Přitom úplně původně její kroky směřovaly jinam. Studovala Vysokou školu chemicko-technologickou a o herectví nijak neuvažovala. Šla však přítele doprovodit na přijímačky na DAMU – a nakonec přijali ji. Během nemoci založila občanské sdružení Lymfom Help, které mělo pomáhat pacientům se stejnou či podobnou diagnózou. Zuzana Dřízhalová měla za manžela scénografa Hynka (42) a sedm měsíců před její smrtí adoptovali syna Jana (7).

Foto: Profimedia.cz

Mladá herečka podlehla rakovině lymfatických uzlinFoto: Profimedia.cz

Bob Marley (†36)

Zpěvák jamajského původu byl oddaným rastafariánem (náboženské hnutí pocházející z Jamajky), což se odráželo i v jeho hudbě. A i díky ní se Marleymu podařilo toto duchovní poselství rozšířit do celého světa.

V devětadvaceti letech opustil rodnou zemi a přestěhoval se do Británie. V třiatřiceti letech se zranil při fotbale a ošetřující lékař odhalil zhoubné bujení. U lidí s tmavou pletí je rakovina kůže řídká a hudebník pravděpodobně podědil sklon k nemoci po svém bílém otci. Léčbu Bob Marley odmítl – jeho víra zakazuje zásahy do těla. S nemocí vystupoval dál, ale později se rakovinné bujení rozšířilo i do dalších orgánů. Rozhodl se tedy podstoupit chemoterapii, ale bylo pozdě. Zemřel v roce 1981 a jeho poslední slova patřila synovi Ziggymu: „Za peníze si život nekoupíš.“ Ziggy (50) je jedním z jedenácti potomků Boba Marleyho, které měl se dvěma ženami. Není ovšem jediným mnohonásobným otcem mezi slavnými.

Foto: Profimedia.cz

Bob Marley odmítal léčbu kvůli víře Foto: Profimedia.cz

Všechny příběhy nemusejí končit tragicky. Znáte nějaké optimistické? 

Reklama

Načítám