Hlavní obsah

Jiřímu Sovákovi by bylo 100 let. Jak dobře ho znáte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Patřil k velikánům českého filmu, k těm, kterým říkáme Pan Herec. Poradil si s dramatickými divadelními rolemi, ale exceloval i ve filmových komediích. Jak dobře znáte Jiřího Sováka, kterému by dnes bylo rovných sto let? Zjistěte to v našem kvízu.

Článek

V září roku 2000 přišel český film a divadlo o jednu ze svých největších osobností. Kvůli komplikacím po zlomenině krčku odešel ve věku 79 let na věčnost skvělý herec Jiří Sovák. Smrti se prý nebál, vlastně si z ní tak trochu utahoval. Doslova říkal „je to jen chemická reakce, akorát mě sere, že je to nafurt“.

Měli jste Jiřího Sováka a jeho filmy rádi? Jak dobře znáte hercův život a jeho dílo? Svoje znalosti si ověřte v našem kvízu!

1. Sovákův otec trval na tom, aby se syn vyučil řádnému řemeslu. Takže než se dal na herectví, skutečně se vyučil. Víte čím?
2. Jiří Sovák byl třikrát ženatý, se svou poslední ženou Annou žil spokojeně celých 40 let, až do své smrti. Potomka má ale herec jen jednoho, a to z prvního manželství. Je jím herec Jiří Schmitzer (71), s nímž dokonce několikrát stál před kamerou. Ve kterém z následujících titulů to ale nebylo?
3. Jiří Sovák exceloval v pohádce Dařbuján a Pandrhola z roku 1959, kde ztvárnil havíře Kubu, který sháněl kmotra pro své dvanácté dítě. Nevyšlo to s Pánem Bohem ani s čertem, za kmotříčka šel dítěti smrťák. Víte, proč?
4. Další velmi úspěšný film pro děti, kde Sovák zazářil, je Ať žijí duchové! z roku 1977. Hrál tam ducha rytíře Viléma Brtníka z Brtníku. Vzpomenete si, co nejraději pil?
5. Že byl Jiří Sovák výborný komediální herec, to je známá věc. V jedné z následujících komedií ale nehrál. Víte, ve které?
6. Jeho vztah se synem, Jiřím Schmitzerem, byl více než komplikovaný. Poznamenal ho rozvod i fakt, že neměl na syna moc času. Ale poslední kapka přišla v roce 1976. To Sovák syna vydědil a zpřetrhal s ním všechny kontakty. Nikdy neviděl svá vnoučata a Schmitzer nepřišel otci na pohřeb. Víte, čím Jiřího Sováka syn tak rozzlobil?
7. Poslední roky před smrtí točil hodně pro televizi, ale objevil se i ve filmu. Víte, v jakém snímku ho mohli lidé naposled vidět?
8. Kouzelník Vigo z legendární Arabely (1980) je další nezapomenutelná role Jiřího Sováka. Co nosila jeho postava na hlavě?
9. V Létajícím Čestmírovi (1983) hrál profesora Otakara Langmajera. Vzpomenete si na přesný název instituce, v které pracoval?
10. Jiří Sovák není hercovo rodné jméno, to zní Jiří Schmitzer. Víte, kdy a proč si ho herec změnil?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám