Hlavní obsah

Jste minuty nebo hodiny po sexu úplně mimo? Návrat do reality neuspěchejte!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

S euforií po dobrém sexu si lidé poradí různě. Někdo povídá a je plný energie, jiný usínáFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Pocity krátce po milování? Někdy se vám motá hlava, občas máte chuť smát se nebo si dlouho povídat. Návrat do reality může být tak těžký! Na co všechno byste se měli připravit?

Článek

Ve všem tom spěchu se najednou zastavíte a vnímáte přítomnost svého milence, jeho vůni, hlas i pokožku. Najednou jste v rauši a sex s ním si užíváte tak, že najednou nic, ale absolutně nic není důležité. Jak je něco takového možné? Nejste silnější než příroda, která na vás „má určité páky“. Které?

Náhlé opojení mimo rozum

„S hormony je to jako s počasím. Životní cykly se střídají jako roční období. Podnebí, stejně jako povaha, se tolik nemění, ale taková bouře, třeba právě ta hormonální, s vámi dokáže pořádně zacloumat,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že astronomické ročenky a lékařské knihy stěží odhadnou, co prožíváte uprostřed noci vedle svého partnera.

Při euforii se prostě vylučuje adrenalin, dopamin, noradrenalin a současně endorfiny, opiáty tvořené vlastním tělem. A čím byl sex delší a intenzivnější, tím déle opadávají i následky jejich působení. Můžete si tak připadat jako „praštění lopatou“. Jeden by namítl „no a co?“, jenže pozor na to.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Připadáte si po tom jako zfetovaní? Vždyť trochu jste!Foto: nd3000, Shutterstock.com

Nespěchejte zpátky. Vyplatí se to!

Podle americké sexuální antropoložky Betony Vernon hodně lidí touží po tichu, jiní cítí potřebu smát se či vyprávět, a to nikoli nutně o samotném sexu, nýbrž o něčem zcela obyčejném. „To je naprosto přirozené, nicméně dokud se váš sexuální obřad zcela neuzavře, neotevírejte žádné z témat, které by intimní dohře mohlo uškodit,“ popisuje zmíněná sexuální guru.

„Žvatlejte“ si tedy o všem, co uznáte za vhodné, ale radši vynechte finance a jejich nedostatek, křehké vztahy s jeho rodinou, nemoc někoho z vašich blízkých a podobně. I když jste pod palbou hormonů, snažte se oddálit realitu všedního dne a nevytahovat nic nehezkého. To je pravidlo číslo jedna. A jaké je to druhé?

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Mluvte o milých věcech, nevytahujte témata konfliktů a sporůFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Ta nejlepší možná věc

„Při postupném vyprchávání hormonů, když se cítíte trochu zmatení a rozhození, jezte jen lehké pokrmy a hojně popíjejte vodu. Postupem času začne váš mozek i tělo fungovat ‚normálně‘ a výše uvedené pocity pominou,“ dál objasňuje Betony Vernon ve své Budoárové bibli a zároveň zmiňuje, že je rovněž pravděpodobné, že jak vy, tak i partner se budete chtít trochu prospat. V pořádku. Usnutí je ta nejpřirozenější věc.

Ovšem po probuzení vás nejspíš přepadne hlad. Pak je mnohem jednodušší a bezpečnější ukořistit si něco z ledničky nebo jídlo objednat až domů, neboť dokud z vás účinky endorfinového opojení zcela nevyprchají, můžete mít s návratem do reality trochu problémy. „Co že říká ten číšník? A proč se na mě tak dívá? Že on určitě poznal, co jsme dělali před hodinou!?“ Zkrátka a dobře, nechte své opojení „dojet“ v soukromí. A co pak, až sestoupíte z výšin plných erotických opojení? Nic, jděte si po svém.

Uzavření silné energie

Pokud se s partnerem ten den rozejdete (například každý do své práce), měli byste se s ním v průběhu dne zkontaktovat, abyste měli jistotu, že jste oba v pohodě, a to po tělesné, duševní i duchovní stránce. Mimochodem, je to skvělá příležitost, jak se domluvit na další společné cestě do ráje. Jestli z ní zase budete mimo, záleží na mnoha faktorech. Ale, vždyť vy víte…

A jak to máte vy? Také se špatně vracíte do reality?

Reklama

Načítám