Hlavní obsah

Sezona vinobraní je v plném proudu! Vydejte se do Znojma, Kutné Hory nebo na Grébovku

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona vinobraní je v plném proudu. Také na přelomu září a října nás čekají akce, které stojí za to navštívit. Podívejte se, kde se otevírají sklepy a nejen burčák teče proudem. Víme o nejlepších akcích v tradičních vinařských oblastech i jinde.

Článek

Letošní září je tak horké, jako by léto ještě zdaleka neskončilo, přitom oblíbená vinobraní už běží o sto šest. Přestože tradičně monstrózní akce v Pálavě, Znojmu nebo Mikulově už proběhla, stále toho máme dost před sebou. Podívejte se, kam vyrazit tento, příští nebo přespříští víkend.

Praha: Vinobraní na Grébovce

Kdy a kde: 22. září 2023 na náměstí Míru a 23. září 2023 v Havlíčkových sadech

Největší a podle mnohých také bezkonkurenčně nejkrásnější vinobraní v našem hlavním městě se odehraje už tento víkend! Začíná se v pátek na pražském náměstí Míru, kde kromě vína, burčáku a spousty delikates čeká návštěvníky cimbálová muzika i vystoupení Elton John revival. To nejdůležitější ale vypukne v sobotu v kulisách dechberoucího parku Grébovka, nad nímž symbolicky trůní viniční altán obklopený zelenavou vinicí. Zatímco v horní části parku bude hudební pódium, kde mimo jiné proběhne koncert Michala Hrůzy s kapelou, dolní areál nabídne bohatý program pro děti. Po celém parku budou stánky s víny a dobrotami nejen od nás, ale z celého světa.

Výstava českých vín v Kutné Hoře

Kdy a kde: 30. září 2023 v klášteru řádu svaté Voršily

V kulisách někdejšího královského města proslulého těžbou stříbra se tradičně kolem Dne české státnosti konají Svatováclavské slavnosti. V rámci bohatých oslav uctívajících patrona českých zemí a ochránce vinařů probíhá také výstava vín v Kutné Hoře. Přehlídka se každoročně odehrává v reprezentativních prostorách kláštera svaté Voršily, kde máte na ochutnávku stovky vín, ale také spoustu tematických gastro specialit. Většina návštěvníků zavítá na řemeslné trhy a lidovou veselici, která doplní zdejší ochutnávku.

Foto: Shutterstock.com

Pro vinobraní je typická Morava, ale oslav si můžete užít i v PrazeFoto: Shutterstock.com

Burčákové slavnosti v Hustopečích

Kdy a kde: 5. až 7. října 2023 na Dukelském náměstí a v okolních ulicích

Třídenní oslavy kvašeného vinného moku, kterého by každý měl vypít tolik, kolik má v těle krve, si užijí návštěvníci hustopečských Burčákových slavností. Akce, která už skoro tři dekády probíhá na Dukelském náměstí šestitisícového vinařského městečka a také v okolních ulicích, má tradici od roku 1994. Akce je známá především humorným, recesivním programem. Vždyť také klíčovou částí je historický průvod s burčákovou policií, který dohlíží na jeho řádné rozlévání. Hlavním bodem programu je ale samozřejmě putování po mázhauzech, což jsou kamenné průjezdy, kde se mladé kvasící víno prodává a koštuje. Ale pozor! Burčáková policie vás může požádat o legitimaci v podobě burčákového pasu, kde kontroluje množství záznamů z navštívených mázhausů.

Festival otevřených sklepů na Znojemsku

Kdy a kde: 21. až 22. října 2023 v obcích Nový Šaldorf - Sedlešovice, Havraníky, Hnanice, Šatov a Chvalovice

V proslulých vinařských obcích, kde romantických vinných sklepů najdete jako hub po dešti, si užijete putování a degustaci přímo u vinařů. Návštěvníci 32. Festivalu otevřených sklepů budou o čtvrtém říjnovém víkendu moci nahlédnout do 32 sklepů z pěti obcí, mezi kterými bude jezdit kyvadlová autobusová doprava. Přímo mezi sklepy pak čekají gastro stánky a samozřejmě živá muzika. Budete mít možnost nahlédnout do historických, stovky let starých sklepů, užít si koncerty, prohlídku hlubokého pískovcového sklepa nebo ochutnat speciality jako gravlax z lososa, klasickou škvarkovou placku nebo grilovaný talián.

Související témata:
Havlíčkovy sady (Grébovka)
Hustopeče
Znojemsko

Načítám