Hlavní obsah

Kolik krve, tolik burčáku? Jaké je jeho správné množství, aby vás nebolela ani hlava, ani břicho

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že se ho má vypít tolik, kolik vám v těle koluje krve. Krátká, zato intenzivní burčáková sezona je po dlouhém roce opět tady. Proč náš tradiční vinařský produkt prospívá zdraví a jak si dopřát ten nejlepší?

Článek

Řada Čechů a Moraváků si s chutěmi podzimu spojují na prvním místě burčák. Částečně zkvašený mošt z vinné révy je v našich končinách fenoménem, přičemž jeho sezona je právě ve své vrcholné fázi. Dopřejte si ho tak, ať je skutečně „na zdraví“.

Burčák je plný vitaminů

Na podzim u nás snad není vinaře, který by nelaškoval s burčákem. Nápoj z hroznů vinné révy je takovým meziproduktem při výrobě vína. Pije se i na Slovensku a v Rakousku, ale to je nic v porovnání s tím, jak teče proudem u nás. Není na tom nic špatného. „Pokud si koupíte kvalitní burčák, dostanete do těla spoustu zdravých látek, například vitaminy skupiny B, vitamin H neboli biotin, kvasinky nebo z minerálních látek zinek a železo. Blahodárně tak působí na vlasy, pokožku, v rozumném množství i na střeva,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro hubnutí a výživu Naturhouse.

Také obsahuje vitamin C a cenný antioxidant resveratrol. Má díky tomu nejen pozitivní čisticí účinky na střeva, ale zároveň podporuje imunitní systém. Je ovšem třeba brát také v úvahu, že je to stále alkoholický nápoj, i když slabý, a zároveň má v sobě dost cukru.

Foto: Profimedia.cz

Půl litru najednou bude tak akorátFoto: Profimedia.cz

Tolik, kolik krve, ale…

Zdravý burčák jistě je, to ale neznamená, že čím více ho vypijete, tím lépe. „Vinaři tvrdí, že kudy teče, tudy léčí, a že se ho má vypít stejné množství, jako máme krve. To bych nedoporučovala, ráno byste se mohli probudit s pěknou kocovinou, bolestí hlavy i průjmem,“ říká Věra Burešová. Právě benefit burčáku, který spočívá v obsahu prospěšných kvasinek, může při větším množství vést k problémům. „Pamatujete, že kvašení dále probíhá i v trávicím traktu. Má to sice pozitivní očistný efekt, ale nadměrně požité množství může způsobit zažívací potíže a poněkud silnější zážitek pro čichové buňky,“ varuje nutriční terapeutka Veronika Jirkalová.

Lidské tělo má asi pět až šest litrů krve. Burčák může obsahovat od jedné do sedmi procent alkoholu, přičemž nejčastěji je čtyři až šest procent. Denně tak odborníci doporučují vypít půl litru, nanejvýš jeden litr. Tolik, kolik máte krve, ho vypít klidně můžete, bude lepší to ale rozložit do delšího časového úseku.

Dejte si dobrý burčák

Podle legislativy se burčák může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu, přičemž musí jít o nápoj vyrobený z letošních hroznů vinné révy vypěstovaných na území České republiky. Kvůli nestálému letnímu počasí se ale reálně dá sehnat spíše koncem srpna až v září. Během prvního a druhého podzimního měsíce se pak koná nejvíce vinobraní, dožínek a dalších akcí tohoto ražení, kde zpravidla seženete burčák kvalitní.

Na kvalitu si totiž dávejte pozor. Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně odhalí mnoho pochybení. Problém je většinou nastavování burčáku vodou a cukrem, což sice není zdraví nebezpečné, na benefitech to ale nápoji ubírá.

Vůbec nejlepší burčák získáte, když ho koupíte přímo v konkrétním vinařství, kde se vyrábí, a vypijete ho ještě ten den. Burčáku totiž nesvědčí dlouhý transport a nejlepší chuť má pár hodin po stočení. Obecně je lepší burčák vypít do dvou dnů, ale v lednici vydrží i čtyři. Jen nezapomeňte povolovat víčko!

A nezapomeňte, i burčák je alkohol, který ve věším množství může působit zdravotní problémy.

Reklama

Načítám