Hlavní obsah

Cestování po Česku: Kam za vínem, když máte jižní Moravu z ruky? Místa v Čechách, kde je skvělé víno

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim mají mnozí spojen s burčákem, vinobraním a otevřenými sklepy. Rozhodně ale není nutné jet kvůli akci spojené s vínem jen na Moravu. I Čechy mají své vinařské oblasti a ty bývají neprávem opomíjeny.

Článek

Není pravda, že se víno dělí na: dá sa, nedá sa a dá sa Pražákům, jak říkají žertem Moraváci. Nejsou jediní, kdo vínu rozumí, ani jediní, kdo víno umí. Takže jestli se chcete vydat za dobrým vínem, máte rozhodně na výběr i v Čechách.

I zde má vinařství mnohasetletou tradici, nejedná se o žádnou novinku. Vinařské oblasti se dělí na mělnickou a litoměřickou a najdete je i v hlavním městě.

Mělník

Karel IV. (1316-1378) stanovil Mělník hlavním městem českého vinařství, ale víno se tu pěstovalo už v 9. století, jak ukázaly archeologické výzkumy.

Svah osázený vinicemi, včetně legendární vinice sv. Ludmily, uvidíte z vyhlídky pod zámkem nad soutokem největších českých řek Labe a Vltavy. Ve městě najdete i Regionální muzeum s vinařskou expozicí a rozsáhlé vinné sklepy.

Víno z této oblasti bývá oceňováno na soutěžích. Nejznámějším historickým vinařstvím jsou sklepy knížete Lobkowicze.

Foto: Honza Kopta, Shutterstock.com

Pohled na soutok Labe a Vltavy a mělnické vinice se neomrzíFoto: Honza Kopta, Shutterstock.com

Litoměřice

Také Litoměřice patřily mezi největší vinařská města ve středověku. Dnes je význam vinařství menší, ale rozhodně ne zanedbatelný.

Na nádvoří litoměřického hradu navíc začíná Litoměřická vinařská stezka, která má celkově 15 km a končí v přístavišti Lovosice. Mnohé zajímavosti se dozvíte i v rámci expozice Cesta za vínem na Hradě Litoměřice.

Určitě doporučujeme nevynechat vinařství na kopci Radobýl, kde pomohl Karel IV. místním, aby zde s pěstováním vína začali.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Za vínem i za poznáním vyrazte do LitoměřicFoto: Pyty, Shutterstock.com

Praha

Svatováclavská vinice, vinice Salabka, vinice svaté Kláry nebo Grébovka? To jsou nejznámější pražské vinice a nejsou rozhodně jediné, kde můžete v hlavním městě okoštovat dobré víno přímo od vinaře.

V Praze se réva pěstovala od 11. století, o rozmach se zasloužil – kdo jiný než Otec vlasti Karel IV. Za vlády Rudolfa II. (1552-1612) se dokonce Praze říkalo město vína. Vínu se zde daří a nejvíc odrůdám Müller Thurgau a Modrý Portugal.

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

V nádherném klidném prostředí pražské Tróji najdete jak botanickou zahradu, tak vyhlášené viniceFoto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Kutná Hora

Dlouhou tradici mělo pěstování révy i na Kutnohorsku. Ač se v souvislosti s Kutnou Horou mluví více o těžbě stříbra, není ani vinařství zanedbatelné. Souvisí s tím i historka, jak přišlo město ke svému jménu. Jeden mnich pracující na vinohradu prý našel stříbrný prut, překryl ho svou kutnou a šel oznámit nález. A voilà – Kutná Hora byla na světě.

Dnes zde najdete víno na padesáti hektarech a odborníci se shodují, že jsou skvěle kořenitá a minerální, což je dáno podložím. Určitě stojí za to ochutnat Tramín červený nebo Chardonnay.

Foto: Vína z Moravy, vína z Čech

Kutná Hora není jen stříbro, ale i dobré vínoFoto: Vína z Moravy, vína z Čech

Karlštejn

Přemýšlíte, kam letos na vinobraní? Tak jedno velmi populární se každoročně na konci září koná na Karlštejně. V polovině 14. století se objevují první zmínky o tom, že tu chtěl císař Karel IV. založit vinařství. Dnes na tradici navazuje výzkumná stanice vinařská, která byla založena před více než sto lety, na vinici roste skoro tři sta odrůd. Za ochutnání rozhodně stojí známkové víno Eliška – v bílé, růžové i červené barvě.

Foto: Vína z Moravy, vína z Čech

Spojte výlet na Karlštejn s návštěvou vinařské staniceFoto: Vína z Moravy, vína z Čech

Reklama

Načítám