Hlavní obsah

Víkend na Slovensku: Do Trnavy a okolí za vínem, památkami i za nejlepší medovinou na světě

Foto: Vinařsví Terra Parna

Foto: Vinařsví Terra Parna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko – to nejsou jen Tatry a halušky, ale i překrásné vinohrady a také výborný med a vyhlášená medovina. Přidejte zajímavou historii a máte o zábavu postaráno. Tentokrát se vydáme do Trnavy: je necelou půlhodinu jízdy autem z Bratislavy a rozhodně stojí za návštěvu.

Článek

Za kvalitním a chutným vínem nemusíte jet jen na jižní Moravu – i naši slovenští sousedé se mají čím pochlubit. Jen asi dvanáct minut jízdy autem z Trnavy a jste mezi rozlehlými vinicemi v Suché nad Parnou.

Odrůdou, která se pěstuje v části obce Růžová dolina nejčastěji, je Modrý Portugal, o kterém historické prameny mluví zhruba od 17. století. Navštívili jsme rodinný podnik Terra Parna, kde se o vinohrad a vše kolem stará majitel a jeho tři dcery. „O vinařství jsme nevěděli nic, ale od místních jsme slýchali vyprávění , že tu dřív byly vinice. A tak jsme koupili půdu a vysadili první hektary,“ říká majitel Jozef Zvolenský.

Foto: Vinařství Terra Parna

Dominantou vinohradu je krásná kapličkaFoto: Vinařství Terra Parna

„Dceru Ivanku jsme poslali studovat vinařství. My jsme chtěli pít a ona musela studovat. No plakala, nechtěla, ale teď je ráda,“ říká majitel s úsměvem. Nutno dodat, že všechny jeho dcery se na chodu firmy podílejí a opravdu je to baví. Degustace zase bavila mě. Možná až moc…

Ve vinařství pořádají kromě ochutnávek i večeře ve vinohradu při západu slunce nebo grilování. A když přijde letní bouřka? Popoběhli jsme do nově zrekonstruovaného viničního domku a na zahřátí jsme dostali domácí pálenku, která zrála deset let.

Kouzelná Trnava

Na druhý den jsme se vydali objevovat krásy Trnavy. Uchvátila mě klidná, téměř italská dovolenková atmosféra. Každý pátek a sobotu od 7:00 do 11:00 se na rozlehlém Trojičném náměstí koná městský trh, kde seženete čerstvé květiny, zeleninu i ovoce. Nic pro vás? Na náměstí je také množství lákavých kaváren i pekáren, takže si tady to své vybere každý.

A nevynechali jsme ani procházku s průvodcem, která je zdarma. „U těchto procházek nejde jen o ochutnávky – v Trnavě je toho opravdu hodně k vidění, tak se snažíme ukázat to nejzajímavější. Každý průvodce si sám připravuje, o čem bude mluvit podle toho, co ho zajímá, takže je každá prohlídka autentická,“ říká Viera Tranžíková, manažerka tvůrčích a komunikačních aktivit města.

Prohlídky Trnavy s průvodcem

Prohlídky s průvodcem se konají během července a srpna zdarma. Stačí přijít v 10:30 před Městskou věž na Trojičném náměstí, kde sídlí turistické infocentrum a prohlídky zde startují.

  • Pondělí, středa a pátek: prohlídka vám představí nejzajímavější sakrální stavby, tedy baziliku sv. Mikuláše a katedrálu sv. Jana Křtitele.
  • Úterý a čtvrtek: můžete se těšit na prohlídku historické radnice a jedné věže středověkých hradeb.

Vzhledem k panujícím tropickým teplotám jsme zvolili procházku po církevních stavbách a byla to víc než dobrá volba. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o zázracích a divech, které se ve městě staly přičiněním Panny Marie Trnavské – tento vzácný obraz je umístěný v bazilice sv. Mikuláše. Díky ní bylo v roce 1663 město uchráněno před nájezdem Turků a také ho spasila od morové epidemie, která místní zasáhla v roce 1710.

Ptáte se jak? V bazilice se tehdy sešlo veškeré zdravé obyvatelstvo a prosili o pomoc. Po modlitbách vzali obraz a prošli s ním městem, aby Panna Marie sama viděla, jak hrozivá je situace. A dalším dnem počínaje už v Trnavě na mor nikdo nezemřel. Jako projev díků a vděčnosti měšťané Panně Marii slíbili sloužit na její počest každou druhou sobotu oslavnou mši. Tato úmluva byla dokonce smluvně sepsána a platí dodnes.

Nejlepší medovina na světě

Chcete ochutnat kvalitní med, posedět při degustaci nejlepší medoviny světa (toto ocenění získal zdejší výrobek v roce 2015) anebo se podívat na možná největší kapku medu? Pak byste neměli minout areál Medolandia v Dolní Krupé. Na tomto krásném místě vzdáleném od Trnavy asi 12 kilometrů se můžete seznámit se základy včelařství, výroby medoviny i pěstování růží. Už samotná budova vás upoutá díky architektonickému pojetí a motivu medové plástve, který se zde opakuje a dává místu jednotný stylový ráz. Navíc je tu k vidění i růžová zahrada (rozárium), kde pěstují 250 druhů růží.

V místní restauraci jsem zkusila ochutnávku tří medovin a musím říct, že mě to jako milovnici prosecca příjemně překvapilo. Dokonce jsem si jednu lahvinku odvezla domů. Využít můžete samozřejmě i řízené degustace, kde vzorků ochutnáte mnohem víc, ale vzhledem k předešlému večeru ve vinohradu mi to bohatě stačilo.

Za zmínku stojí i unikátní medovina s růžemi. Sami si je zde pěstují, květy sbírají ručně brzy ráno za rosy a na 4 000 litrů medoviny potřebují zhruba 20 kilogramů růží. A kde jinde růže sbírat než ve vlastním rozáriu! Část přístupnou veřejnosti byste neměli minout, protože právě teď je doba, kdy růže začínají znovu kvést, a je opravdu na co se dívat.

Foto: Věra Exnerová

Medolandia se pyšní unikátem v podobě uměleckého modelu ohromné kapky medu, kolem které budete stoupat několik pater při prohlídce budovy. A můžete tu obdivovat i umělé plástve, jimiž prosvítá slunceFoto: Věra Exnerová

Tajemná černá růže

Ostatně pěstování růží k městu Dolná Krupá neodmyslitelně patří už od roku 1903, kdy tu otevřela rozárium Marie Henrietta Chotková (1863–1945), vzdálená sestřenice Žofie Chotkové, manželky korunního prince Františka Ferdinanda d‘Este. Rozárium patřilo před první světovou válkou k nejkrásnějším a nejbohatším v Evropě – rostlo zde až šest tisíc odrůd růží.

  • Marie Henrietta se soustředila na pomoc sirotkům a pěstování růží, proto je známá jako růžová grófka. Vyšlechtila dokonce černou růži, o které se začalo říkat, že je symbolem osamělosti a žalu za nešťastnou lásku. Právě tu měla totiž Marie Henrietta prožít s neurozeným mužem, kterého si nesměla vzít. Nikdy se proto nevdala, třebaže prý byla neobyčejně krásná. Dokonce se říká, že se z jejich lásky narodil syn, kterého se po porodu musela zříct. Její hrobku naleznete u nedalekého kostela a schválně: Všimnete si, do jakého vzoru opadala sama od sebe omítka jejích zdí?

Načítám