Hlavní obsah

Život Popelky, švihlá chůze a Karel Šíp v teple domova: Tipy proti nudě nejen na víkend

Foto: Yelizaveta Tomashevska, Shutterstock.com

Foto: Yelizaveta Tomashevska, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skoro jarním týdnu by se mělo začít ochlazovat. To vám ale rozhodně nepokazí odhodlání si volné chvíle lednových dní užít na maximum. Máme pro vás pár tipů, kam se podívat nebo co nepřehlédnout.

Článek

Cítíte, že povalování doma na gauči u televize už bylo dost a potřebujete trochu provětrat sebe nebo nové oblečení, co jste dostali od Ježíška? Máme pro vás pár tipů, které vás zvednou a motivují se vypravit za kulturou nebo pohybem.

Strahovský klášter v Praze a Libuše Šafránková

Libuše Šafránková je pro mnoho lidí hlavně naše Popelka. Tuhle její roli i mnoho dalších si můžete připomenout na unikátní výstavě originálních kostýmů a fotografií v zimním refektáři Strahovského kláštera v Praze. Expozici jejích kostýmů a fotografií z nejslavnějších divadelních, filmových a televizních rolí můžete navštívit do neděle 15. ledna. Na výstavě Libuše Šafránková – jak ji máme rádi najdete červánkové šaty nebo ztracený střevíček z pohádky Tři oříšky pro Popelku, ale i mnoho dalších kostýmů, osobních předmětů, fotografií a vzpomínek přátel.

Rodina zaplatí za vstupné 380 Kč, dospělý 190 Kč.

Foto: ČTK / imago stock&people / imago stock&people

Tématem výstavy pořádané Českou televizí a Strahovským klášterem je Libuše ŠafránkováFoto: ČTK / imago stock&people / imago stock&people

Vysoký Chlumec a tři králové

S jakými zvyky se pojil začátek roku našich předků? O Vánocích toho jistě každý ví spoustu, ale co období tříkrálové? Právě to můžete zjistit v sobotu 7. ledna ve Skanzenu Vysoký Chlumec ve Středočeském kraji. Můžete se zapojit do průvodu a obdivovat práci kováře nebo cenné památky venkovské architektury od poloviny 17. do počátku 20. století. A kdyby vám počasí zrovna nepřálo, lze se schovat do vytopených chalup.

Rodinné vstupné do skanzenu je 250 Kč, dospělý zaplatí 100 Kč.

Foto: vysoky-chlumec.cz

Vypravte se do minulosti, podívejte se, jak žili naši předkovéFoto: vysoky-chlumec.cz

Barvy Ostravy z Vyhlídkové věže

Projekt Barvy Ostravy z Vyhlídkové věže (na Prokešově náměstí) můžete navštívit jen v zimních měsících, protože je brzy tma. Návštěvníci se mohou denně od 9 do 17 hodin podívat z výšky 73 metrů na město, které je díky osvětlení a ještě i vánoční výzdobě nejkrásnější. K dispozici je i průvodce, který vám poví víc o historii a zajímavostech města.

Tento výklad je v ceně vstupného na věž, které je pro dospělé 60 Kč a pro rodinu (2 + 2) 160 Kč.

Foto: Ostrava info

Ostrava je v zimě velmi barevné městoFoto: Ostrava info

Kam si jít v Česku zabruslit

K zimě patří mráz a sníh – a i když ho zatím příroda moc nenadělila, máte po republice spoustu možností, kam si jít zabruslit. Kde se můžete klouzat bez ohledu na teploty? Jen tak namátkou…

Brno – Kluziště Lesná, děti a studenti zaplatí vstupné 50 Kč, dospělí 70 Kč, rodina (2 + 2) 180 Kč bez omezení doby. Otevřeno je každý den, k dispozici je půjčovna bruslí.

Praha – River Rink v Karlíně, celodenní vstupné dospělí 145, snížené 95 Kč.

Kyjov – areál městského stadionu, vstupné 30 Kč.

Špindlerův mlýn – areál Artex, vstupné zdarma.

Teplice - Ice Aréna, vstupné na hodinu dospělí 60 Kč, rodina 180 Kč, půjčovna bruslí, broušení, šatna.

Kroměříž – Hanácké náměstí, vstupné 10 Kč.

Foto: RDaniel, Shutterstock.com

Umělé kluziště nabízí řada městFoto: RDaniel, Shutterstock.com

Mezinárodní den švihlé chůze

Švihlá chůze má svůj mezinárodní den – je jím 7. 1. (letos to vychází na sobotu) a místem, kde se můžete tento pohyb naučit, nebo ho alespoň zblízka prozkoumat, je Brno. Jeho zakladatelé jím uctívají kultovní britský seriál Monty Python, ve kterém se objevil skeč pojednávající o Ministerstvu švihlé chůze. Akce probíhá po celém světě - na Islandu, v Brazílii, Austrálii, Německu, Španělsku a dalších zemích.

U nás můžete vyzkoušet švihlou chůzi v sobotu od 13:45 u sochy spravedlnosti na Moravském náměstí v Brně. Ale také od 15 hodin v Mladé Boleslavi u městské knihovny nebo ve 14 hodin u Infocentra u chrámu Sv. Barbory v Kutné Hoře.

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia

Švihlá chůze se poprvé objevila ve filmu Monthy Pythonův létající cirkus z roku 1969Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia

Krotitel splašených myšlenek

Baví vás humor Karla Šípa, například v jeho pořadu Všechnopárty? Pak se vám jistě bude líbit i jeho nová kniha Krotitel splašených myšlenek. Najdete v ní perličky ze zákulisí nebo vzpomínky na herecké kolegy.

Foto: Archiv nakladatelství

Novou knihu Karla Šípa vydalo nakladatelství XYZ a třeba v Luxoru ji koupíte za 259 KčFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám