Hlavní obsah

Rok od smrti Libuše Šafránkové. Které další slavné osobnosti prožily lásku až do posledního dechu?

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U oltáře si všichni slibujeme lásku až do konce života, ale pravda je taková, že to ne každému vyjde. Herečka Libuše Šafránková, od jejíž smrti dnes uplynul přesně rok, si tuhle pohádku skutečně prožila. A v půlce května ji do hereckého nebe následoval i její muž Josef Abrhám. Kteří další slavní spolu strávili celý život, dokud je smrt nerozdělila?

Článek

Snad každý vstupuje do manželství s vírou, že bude trvat až do smrti. Podle statistik ale přibližně polovina vztahů zkrachuje mnohem dřív. Obzvlášť ve světě showbyznysu. Přesto se i mezi slavnými, v jejichž prostředí jsou pokušení v podobě krásných a sexy protějšků častá a možnosti k nevěře velké, najdou tací, kteří spolu skutečně žili v láskyplném vztahu (byť ne třeba ve věrnosti) celý život, a rozdělila je až smrt.

Libuše Šafránková (†68) a Josef Abrhám (†82)

Ona bude navždy něžnou Popelkou a on charismatickým lékařem ze seriálu Nemocnice na kraji města, i když měli oba na kontě samozřejmě nespočet jiných skvělých rolí.

Potkali se v Činoherním klubu a okamžitě to zajiskřilo. Jenže Abrhám měl tehdy vážný vztah se zpěvačkou Naďou Urbánkovou (82) a velmi dlouho trvalo, než se odhodlal a pozval Libušku na rande. Dva roky pak spolu tajně chodili, dokud nevěra nepraskla.

V roce 1976 se vzali a od té doby platili za jeden z nejkrásnějších a nejstabilnějších párů českého showbyznysu. Přesně před rokem Libuše Šafránková zemřela. A protože se říká, že v případě opravdu silných vztahů jeden druhého nepřežije o rok, skutečně ani ne do roka (v půlce května) šel její manžel za ní. Celou dobu po jejím odchodu Josef Abrhám chřadl a nikoho příliš nepřekvapilo, že bez své milované Libušky nedokázal žít. Líbí se nám představa, že tihle dva jsou někde zase spolu a šťastní.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Patřily k nejkrásnějším a nejstabilnějším párům českého showbyznysuFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Královna Alžběta (96) a princ Philip (†99)

Neměli to vůbec lehké. Zamilovali se do sebe, vzali se v roce 1947, ale už o pět let později se z Alžběty po smrti jejího otce Jiřího VI. stala britská panovnice. A princ Philip, který rozhodně nebyl ušlápnutým typem muže, se musel kompletně podřídit Koruně a stát ve stínu své ženy.

Dokázal to. Držel se důstojně a se svou rolí se popral dobře. A i když se čas od času spekulovalo o jeho nevěrách, stál celý život po boku své ženy, miloval ji a ctil. A ona zase milovala a ctila jeho a nikdy nezapomněla zmínit, jak důležitý je v jejím životě. V roce 2002, u příležitosti padesátého výročí nástupu na trůn, například řekla: „Vévoda z Edinburghu se za posledních padesát let stal neocenitelným přínosem v mém životě. Po celou dobu mi neustále dodával sílu, byl mým vůdcem a oporou.“

Když loni v dubnu princ Philip těsně před svými stými narozeninami zemřel, byla to pro královnu obrovská rána. Veřejně jeho skon ustála s grácií, důstojností a neuvěřitelnou silou, ale už několikrát přiznala, jak velká ztráta to pro ni je.

Foto: Profimedia.cz

Princi Philip hrál druhé housle s noblesouFoto: Profimedia.cz

Emil (†78) a Dana (†97) Zátopkovi

Narodili se ve stejný den a na olympiádě v roce 1952 vyhráli jen chvíli po sobě zlatou medaili – on za vytrvalostní běh, ona za hod oštěpem. V podstatě jakoby vše naznačovalo, že tihle dva si jsou souzeni.

A taky že ano. Zátopkovi se vzali v roce 1948 a i tenhle svazek rozdělila až smrt Emila Zátopka v listopadu 2000. Prožili spolu podle Dany Zátopkové úžasných 52 let. Samozřejmě ne vždy to bylo růžové, prošli si i pár krizemi. Jejich vztah poznamenala i nevěra, a to na obou stranách. Ale byli to sportovci, oba zvyklí nic nevzdávat, a tak se s problémy poprali a překonali je.

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

Spojovala je láska ke sportu a smysl pro humorFoto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

Sean Connery (†90) a Micheline Roquebrune (93)

Po rozvodu s první manželkou v roce 1971 si charismatický herec užíval bouřlivější milostný život, ale v roce 1975 se oženil s malířkou Micheline Roquebrune, která při něm stála až do jeho smrti v roce 2020. A to doslova. Herec, který v době před smrtí trpěl těžkou stařeckou demencí, zemřel ve spánku a jeho manželka ho v tu chvíli držela za ruku.

Několikrát se nechala slyšet, že Connery byl pro ni dokonalým vzorem mužem, po jehož boku prožila krásný život. Pravda ale je, že i tohle manželství muselo překonat nevěry. Connery měl například na konci 80. let několikaměsíční poměr se skladatelkou Lynsey de Paul (†64) a vypadalo to vážně, románek ale nakonec ukončil a vrátil se k Micheline.

Foto: Profimedia.cz

Hrál role velkých svůdníků, ale přes 45 let strávil po boku jediné ženyFoto: Profimedia.cz

Paul Newman (†83) a Joanne Woodward (92)

Zamilovali se do sebe v roce 1957 při natáčení snímku Dlouhé horké léto. A to tak moc, že herec kvůli Joanne opustil svou tehdejší manželku, s níž měl tři děti.

Druhé manželství bylo ale o to pevnější a stabilnější, Newman a Woodward spolu prožili celých 50 let a měli spolu 3 dcery. A i v tomto případě byla manželka u hercova skonu. Dlouho bojoval s rakovinou plic a v roce 2008 boj prohrál. Zemřel na svém statku obklopen rodinou a nejbližšími přáteli.

Samozřejmě i o Newmanově věrnosti se čas od času spekulovalo, ale nikdy nikdo nic nepotvrdil a on všechny spekulace popíral. Tvrdil, že má doma steak, tudíž by byl hlupák, kdyby chodil někam ven na hamburger.

Foto: Profimedia.cz

I tohle herecké manželství ukončila až smrtFoto: Profimedia.cz

Jan Kačer (85) a Nina Divíšková (†84)

Potkali se na DAMU, ale láska na první pohled to nebyla. Naopak Divíšková pokládala Kačera za frajera, co ani neumí pořádně pozdravit. Nakonec z toho ale byla obrovská láska. Brali se v roce 1965, vychovali spolu tři dcery a i je rozdělila až smrt Niny Divíškové loni v červnu.

Pravda ale je, že byť ztráta manželky Kačera nesmírně bolela, bylo to vykoupení. Herečka trpěla  poslední roky Alzheimerovou chorobou, která ji postupně měnila. Noblesní a vždy vitální žena chřadla a hubla, ale co bylo nejhorší, nemoc měnila její povahu. Z milované manželky se stával diktátor se sobeckými výbuchy vzteku a zlosti. Její nemoc nenáviděl, ale ji miloval.

Foto: Profimedia.cz

I při těžké nemoci, která Nině Divíškové doslova sebrala duši, jí byl manžel oporouFoto: Profimedia.cz

Svět showbyznysu je místo, kde se lásce daří. Kdo se zamiloval při tvorbě klipu?

Načítám