Hlavní obsah

Tipy na víkend: Akce pro milovníky ovocných knedlíků, nová romantická komedie i festival na hradě

Foto: Milan Houška / Mapy.cz

Foto: Milan Houška / Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím to podle předpovědí vypadá na deštivý a velmi chladný konec týdne – zvlášť když vezmeme v úvahu, že by léto mělo být v plném proudu. Máme pár zajímavých tipů, jak i přes nepřízeň počasí prožít první srpnový víkend aktivně.

Článek

Není špatné počasí, jen nepřipravený turista. Nebo špatné plány… Inspirujte se proto našimi tipy, co podniknout během prvního srpnového víkendu, který se tváří skoro jako první říjnový. Venkovní bazény musejí počkat, přednost dostanou knihy, filmy nebo sladké knedlíky a zábavné prohlídky zámků.

Noc na zámku Blatná

V sobotu večer můžete vyrazit na komentované prohlídky na zámek Blatná. Probíhají každou půlhodinu od 20 do 22 hodin a dozvíte se na nich nejen zajímavosti z historie zámku, který patřil pánům z Rozdražova, ale užijete si také tajemná zákoutí, která mají v noci úplně jinou atmosféru než za denního světla. Těšit se můžete také na skupinu historického šermu Morgana von Maxberg. Vstupenky si rezervujte online přímo na čas, který vám vyhovuje.

Pokud se vám to tento týden nehodí, nezoufejte: akce probíhá i další víkendy až do konce srpna. Zámek stojí samozřejmě za prohlídku i ve dne! Na zámeckém nádvoří láká kavárna a v rozhlehlém parku se procházejí ochočení daňci.

Foto: apple1, Shutterstock.com

V zámeckém infocentru můžete koupit krmení pro daňky a při procházce parkem je pak podělit a udělat si u toho hezkou fotkuFoto: apple1, Shutterstock.com

Slavnosti knedlíků na Konopišti

Spojení historie a dobrého jídla? To najdete na zámku Konopiště, kde se můžete v sobotu a v neděli (vždy od 10 do 16:30 hodin) zastavit na plněné ovocné knedlíky. Tato tradiční akce probíhá na počest bývalého majitele zámku, arcivévody Františka Ferdinanda d’Este, který právě toto jídlo miloval. Dopřát svým chuťovým pohárkům budete moct nejen švestkové a meruňkové knedlíky, ale také halušky, ovocné zmrzliny a čokoládové dobroty.

Tip: Když si zakoupíte vstupenku na prohlídku dvou různých zámeckých okruhů, získáte jednu porci knedlíků zdarma. Na stránkách zámku si lze zakoupit i vstupenky online.

Festival Hrady, když se nebojíte počasí

Předpověď počasí není úplně příznivá, ale na festivaly zanevřít nemůžeme. Dá se to zvládnout, jen je třeba se vybavit odolnou obuví a dobrou pláštěnkou (s deštníkem vás do areálu většinou nepustí). Letošní hudební festival Hrady je nabitý hvězdami a tento týden se předvedou na hradě Rožmberk.

Program začíná už v pátek a pokračuje až do sobotní noci, kdy jej uzavírá skupina Kabát. Uvidíte tu také Tomáše Kluse, Michala Hrůzu a skupiny Mirai či Dymytry. Pokud se vám nehodí tento termín, můžete vyrazit další víkendy na hrady Veveří, Hradec nad Moravicí, Bouzov nebo Bezděz. Lístek stojí na dva dny 1 750 Kč, jen na sobotu 1 100 Kč.

Foto: hrady.cz

Léto bez festivalu Hrady? Letos se koná už 18. ročníkFoto: hrady.cz

Před deštěm se schovejte do kina

Nedá se nic dělat – možná bude nutné vyměnit prázdninovou atmosféru letního kina za tradiční kamenné biografy. Aspoň můžete dohnat to, co vám z novinek uteklo. Například nejnovější pokračování série Mission: Impossible, kde můžete vidět Toma Cruise a jeho největší kaskadérský kousek v dějinách filmu.

Nebo vás možná zláká nová slovensko-česká romantická komedie Nikdy neříkej nikdy, která je v kinech od 3. srpna. V hlavní roli září Tereza Kostková: hraje ženu, jíž nevyšlo manželství, a proto se chce věnovat jen dětem a kariéře a s láskou už nepočítá. Ano, předvídáte správně: do cesty se jí připlete Petr a i jemu ztroskotal předchozí vztah… Zahrál si ho Tomáš Maštalír a kromě něj se můžete těšit také na Pavlu Tomicovou, Hanu Holišovou, Lenku Krobotovou nebo Ondřeje Sokola. Ústřední píseň natočil Paľo Habera.

Foto: Mike Coppola - GettyImages.com

Tom Cruise na premiéře svého nejnovějšího opusu Mission: Impossible Odplata – 1. částFoto: Mike Coppola - GettyImages.com

Zalezte si s knihou pod deku

Možná budete mít náladu spíš zalézt pod deku a nechat se unášet příběhy v knihách. Máte-li rádi napínavé krimi, zpozorněte. Spletité lži, to je čtrnáctý případ inspektorky Kim Stoneové. V průmyslové zóně je nalezena mrtvola a na reakci manželky zavražděného je něco hodně divného; poté se objeví další mrtvola a vodítka k rozluštění tají i kolega… Britská autorka Angela Marsons je považována za královnu současné krimi. V češtině u nás vyšly i její další tituly, například Němý křik, Ďábelské hry nebo Otevřený hrob.

Máte rádi tajemno, ale jiného druhu? Ponořte se do tajů alternativních přístupů ke zdraví, které najdete v slavné a oblíbené knize Mystický léčitel. Anthony William předkládá k inspiraci přírodní metody, které mohou pomoct ke zlepšení zdraví a nabízí i řešení chronických nemocí.

Foto: Archiv nakladatelství

Angela Marsons: Spletité lži, vydalo nakladatelství Kalibr, 459 Kč. Anthony William: Mystický léčitel, 2. rozšířené vydání, vydalo nakladatelství Metafora, 539 Kč, prodává KosmasFoto: Archiv nakladatelství

Načítám