Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na hrnčířské trhy do Berouna nebo na besedy s autory populárních knih

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva jarní prodloužené víkendy utekly jako voda. Ale to nevadí, spravte si náladu pěkným výletem na řemeslné trhy, světem krásných knih nebo dnem plným koncertů. Druhý květnový víkend je na akce bohatý!

Článek

Minulému víkendu kraloval Karel III. a potažmo celá britská královská rodina. Tento víkend nás sice žádná korunovace nečeká, ale i tak bude o zábavu postaráno. Vyrazte na festival, řemeslné trhy nebo na veletrh knih. A jestli se chystáte strávit víkend odpočinkem v pohodlí domova, můžete být svědky volby nové královny krásy nebo si počíst novinku od slavného autora bestsellerů.

Svět knihy

Milujete utíkat do alternativního vesmíru, tedy číst? Pak si nenechte ujít veletrh Svět knihy, který probíhá od čtvrtka do neděle na pražském Výstavišti. Součástí je spousta besed s oblíbenými autory, takže si nezapomeňte zkontrolovat harmonogram, ať o něco nepřijdete. Těšit se můžete na mnoho vystavovatelů a také na zahraniční hosty – například Bena Aaronovitche, který napsal předlohu k seriálu Doctor Who, nebo Volkera Kutschera, autora románu, podle něhož se natáčel seriál Babylon Berlín. Chybět nebude ani Karolína Fourová, která má na kontě populární kuchařky.

Foto: svetknihy.cz

Milovníky knih a četby čeká v Praze každoroční velký svátek.Foto: svetknihy.cz

Plzeňský majáles

Studentské oslavy jara, to je festival Majáles, a těší se na něj nejen studenti! V sobotu 13. května vás v Plzni čeká den plný skvělých kapel. Akce začíná v 11 hodin, kdy do ulic vyrazí studenti v barevných kostýmech a převlecích ve veselém průvodu, jehož tradice sahá až do 15. století. Hudební program začíná v poledne – odstartuje ho Pokáč – a končí ve 22 hodin, kdy se s návštěvníky rozloučí Calin. Na místo konání, tedy na Plochou dráhu Bory, můžete dorazit také party tramvají, která vyjíždí v 11 hodin. Vstupenky koupíte za 799 Kč pro dospělého a pro studenty o trochu levněji na stránkách plzenskymajales.cz. Kde a kdy se konají další majálesy?

Foto: plzenskymajales.cz

Majáles je vždy nabitý známými kapelami. Letos se můžete těšit na Tomáše Kluse, Wohnout nebo skupinu Mirai.Foto: plzenskymajales.cz

Na řemeslné trhy do Berouna

Další akce, jejíž tradice sahá až do středověku a lidé ji stále milují. Máte rádi keramiku všeho druhu a vůbec lidová a umělecká řemesla? Vyrazte do Berouna na slavné Hrnčířské trhy pořádané na Husově náměstí. Probíhají třikrát do roka – právě teď o víkendu 13. a 14. května a pak ještě 10. a 11. června a 9. a 10. září. Kromě keramických výrobků, skla, porcelánu a dřevořezby vás čeká i občerstvení ve staročeském stylu, francouzská a mexická kuchyně, vinařský koutek a vystoupení písničkářky Jany Vébrové.

Foto: Michal Bauer Pticen, htberoun.cz

Hrnčířské trhy v Berouně jsou proslulé daleko za hranicemi města a milovníci řemesel a dobré zábavy se sem sjíždějí zdaleka.Foto: Michal Bauer Pticen, htberoun.cz

Volba nové miss

Už brzy se dozvíme, kdo bude novou Miss Czech Republic! Vítězkou loňského ročníku je Krystyna Pyszkova a v sobotu bude jasné, která dívka z desítky finalistek převezme její žezlo. Galavečer bude moderovat Ondřej Novotný a můžete jej sledovat na stanici Nova Fun od 20:20 hodin. Během večera vystoupí Monika Bagárová nebo Adam Pavlovčin, vítěz zatím posledního ročníku Česko Slovenské Superstar v roce 2021, který je známý také pod uměleckým jménem ADONXS.

Foto: Profimedia.cz

Krystyna Pyszkova jako Miss Czech Republic 2022.Foto: Profimedia.cz

Den otevřených dveří v Brně

Také občas zatoužíte poznat architektonické skvosty zevnitř? Máte možnost! Tento víkend se v Brně v rámci akce Open House Brno otevřou veřejnosti dveře až do 110 objektů – nahlédněte třeba do budovy Filharmonie Brno, Českého rozhlasu nebo do několika luxusních hotelů. Letošní ročník je zaměřen na často opomíjenou roli žen v architektuře a součástí je i výstava Architektky 60–80, která reflektuje architektonickou tvorbu za dob socialismu, a vstup na ni je, stejně jako do otevřených budov, zdarma. Do některých objektů je potřeba si vytvořit rezervaci přes portál GoOut.

Foto: filharmonie-brno.cz

Filharmonie Brno má sídlo v Besedním domě, což je honosný novorenesanční palác.Foto: filharmonie-brno.cz

Nový Jo Nesbø

Začali jsme knihami a knihami víkendové tipy také ukončíme. Pokud hledáte napínavé čtení, pak s touto novinkou nešlápnete vedle – koncem dubna vyšlo Zatmění. Slavný norský spisovatel Jo Nesbø na scénu opět uvádí známého policejního vyšetřovatele: Harry Hole se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. A víc neprozradíme! Knihu pořídíte okolo pětistovky v nejrůznějších knihkupectvích.

Foto: Archiv nakladatelství

Zatmění, Jo Nesbø, Kniha Zlín.Foto: Archiv nakladatelství

Vyrážíte do přírody? Pak se vám bude možná hodit recept na pampeliškový sirup a med.

Reklama

Načítám