Hlavní obsah

Víkendové tipy: Vyrazte na vánoční trhy, vyrobte si věnec nebo si zajděte na francouzský film

Foto: David Malik / CNC / Profimedia

Foto: David Malik / CNC / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další pracovní týden je téměř za námi. Pokud nehodláte poslední listopadový víkend prolenošit (ano, i to je naprosto v pořádku), podívejte se na tipy, kterými byste mohli volné dny pěkně vyplnit. Asi vás nepřekvapí, že se nesou vesměs v předvánočním duchu.

Článek

Snad v každém větším a mnohdy i menším městě se chystají vánoční trhy, takže pokud chcete nasát trochu sváteční atmosféry, teple se oblečte (venkovní teploty by se měly držet jen těsně nad bodem mrazu) a vyrazte se podívat na rozsvícené stromečky a vyzdobené stánky.

Adventní věnce na Výstavišti

Za týden je tady první adventní neděle a my pro vás máme tip, kde si vyrobit vlastní adventní věnec pod dohledem šikovného lektora. V sobotu a neděli můžete vyrazit do klubu Střídačka na rohu Malé sportovní haly na pražském Výstavišti: od 13 do 16 hodin se tu koná akce, která vás pěkně naladí na Vánoce.

Vstup stojí na místě 990 Kč (24 hodin předem si ho můžete koupit online za 890 Kč) a v ceně je korpus, chvojí, bodce, malé vánoční ozdoby, sušené ovoce i různé přírodní materiály. Vstupenka platí na jeden věnec, takže pokud chcete tvořit ve dvojici, stačí vám jedna. V ceně je i drobné občerstvení. S sebou si vezměte jen dobrou náladu a svíčky podle svých barevných představ.

Foto: navystavisti.cz

Na pražském Výstavišti si můžete vyrobit vlastní adventní věnec a u toho se leccos přiučit Foto: navystavisti.cz

Vánoční trhy na Kuksu

Vánoční trhy lákají k návštěvě ve všech větších městech, pokud ale chcete zamířit jinam než obvykle, zkuste areál barokního hospitálu Kuks, který leží mezi městy Dvůr Králové a Jaroměř. Přicestovat můžete i vlakem – v sobotu a neděli, kdy se zde trhy konají, budou v železniční stanici Kuks zastavovat i rychlíky! Těšit se můžete na spoustu dobrot, tradičních řemeslných výrobků, ale i na ukázky lidových řemesel.

Foto: ceska-apatyka.cz

Vánoční trhy na Kuksu nabídnou až 130 stánků s tradičními řemeslnými výrobky i nejrůznějšími dobrotami Foto: ceska-apatyka.cz

Lidové Vánoce v Polabí

Až do 30. prosince můžete navštívit výstavu Lidové Vánoce v Polabí. Koná se v areálu skanzenu v Přerově nad Labem. V interiérech všech devíti chalup si lze prohlédnout scény ze života našich předků včetně jejich adventních i vánočních zvyků. Otevřeno bývá každý den kromě pondělí, o víkendech se můžete těšit na speciální program s řemeslnými ukázkami i prodej vánočních ozdob nebo dobrot. Cena vstupného je 120 Kč, studenti a děti platí 60 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Skanzen v Přerově nad Labem vás vrátí do minulosti a ukáže, jak Vánoce trávili naši předkovéFoto: Profimedia.cz

Příběh stromečku na zámku Loučeň

Výlet si můžete udělat i na zámek Loučeň, kde se konají prohlídky nazvané Příběh vánočního stromečku. Dozvíte se, kde tahle tradice vznikla, jak vypadaly vánoční stromečky před sto lety i jak se slaví Vánoce v jiných částech světa. Atmosféru dokreslí ozdobené stromky, největší adventní věnec na nádvoří a světelně hudební show, která startuje vždy v 17 hodin. Plné víkendové vstupné je za 300 Kč.

Foto: zamekloucen.cz

Na zámku Loučeň se můžete zúčastnit speciální vánoční prohlídky Foto: zamekloucen.cz

Festival stavebnic ve Zlíně

V Baťově institutu ve Zlíně se bude už podesáté konat dvoudenní Festival stavebnic a her. Letošní ročník je oslavou tradičních českých a československých hraček, které děti baví už desítky let, a těšit se můžete i na retro hernu se stavebnicemi, jako je Seva, Merkur nebo Variant. Zastoupeny budou také dřevěné stavebnice s domečky nebo logické a deskové hry. Festival poběží v sobotu a neděli a můžete tu i nakoupit. Vstupné je 100 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Stavebnice si budete moct na festivalu nejen prohlédnout a ozkoušet, ale i koupit Foto: Profimedia.cz

Do kina na francouzské filmy

Adventní ani vánoční atmosféra vás neláká? Zpříjemněte si víkend francouzským filmem. Až do středy 29. listopadu se koná Festival francouzského filmu, který nabídne projekce v pěti městech. Kromě Prahy (Kino 35, Lucerna, Světozor, Edison Filmhub) je to Brno (Kino Art), Ostrava (Minikino), České Budějovice (Biograf Kotva) a Hradec Králové (Bio Central). Seznam promítaných snímků najdete na stránkách festivalu, a pokud se zapojíte do hlasování o nejlepší film, můžete vyhrát dvě zpáteční letenky do Paříže od společnosti Air France.

Foto: festivalff.cz

V rámci festivalu si můžete zajít třeba na nový film s Catherine Deneuve Prezidentova žena. Herečka v něm ztvárňuje Bernadette, manželku bývalého francouzského prezidenta Jacquese ChiracaFoto: festivalff.cz

Načítám