Hlavní obsah

Kam na víkend: Kam se schovat před aprílovým počasím?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystali jste se o víkendu užívat si jarních radovánek? Budete to muset kvůli počasí alespoň o týden odložit. A jestli vám tak vznikla díra v programu a nemáte plány, máme pro vás pár tipů, jak se zabavit, i když budou venku padat trakaře.

Článek

Skoro to vypadá, jako kdyby tři ledoví muži letos přišli o pár týdnů dříve. Na víkend se má totiž ochladit a ve vyšších polohách se dají očekávat i sněhové přeháňky. Už během pátku se budou teploty přes den pohybovat jen kolem 3 až 7 °C, v noci pak klesnou k –2 až 2 °C. V sobotu má být počasí obdobné. Pokud se chystáte někam ven, připravte si deštníky, pláštěnky a nepromokavou obuv. Místy se může objevit slabý déšť, nad 400 metrů by vás mohlo překvapit i sněžení.

V neděli to také nebude žádná výhra: na většině území se očekávají přeháňky, odpoledne a navečer by však měly tyto (snad poslední) záchvěvy zimy pomalu odeznít. Jestli se vám nechce věnovat čas výrobě a přípravě dekorací na nadcházející Velikonoce, máte ideální příležitost strávit čas někde v galeriích a muzeích anebo s knihou v ruce.

Mezinárodní den památek

Je škoda, že zrovna na tento víkend vychází tak ošklivé počasí, protože všude po České republice budou probíhat oslavy Mezinárodního dne památek. Ten sice připadá až na 18. duben, ale akce se konají už teď. Na mnoha místech nabízejí prohlídky prostor, kam se za normálních okolností nesmí. Patří mezi ně například klášter Sázava, hrad Grabštejn, zámek Ratibořice, hrad Bezděz nebo Šternberk. Pozor ale – na některé prohlídky se musíte předem registrovat, zkontrolujte si to tedy vždy na webových stránkách.

Foto: BESTWEB, Shutterstock.com

Již tento víkend se po celé České republice konají akce v rámci Mezinárodního dne památek. Mimo jiné i na hradě Šternberk u SázavyFoto: BESTWEB, Shutterstock.com

Postel plná lží

Zachmuřené počasí vyloženě láká, aby si člověk přečetl něco pořádně napínavého. Jestli nevíte, po čem sáhnout, zkuste třeba nový thriller britské autorky Alice Feeney s názvem Občas lžu. Hlavní hrdinka Amber se jednoho dne probudí v nemocnici a nemůže se ani pohnout. Dokonce nezvládá ani otevřít oči. Co jí ale dobře funguje, je sluch. A protože všichni kolem ní si myslí, že je ještě pořád v kómatu, nedávají si pozor, co před ní řeknou. Amber tak vyslechne řadu zajímavých příběhů, mimo jiné i svého manžela – ten, jak se zdá, možná dokonce může za to, že skončila v nemocnici. Ve vyprávění se střídá současnost s úryvky z minulosti, což vám možná pomůže odhalit, jak to všechno ve skutečnosti bylo.

Foto: nakladatelství Domino

Kdo dostal Amber do nemocnice? Nebyl to nakonec její manžel? Foto: nakladatelství Domino

Na pivo, na fotky a film

Neláká vás víkendový výlet do Plzně? Na své si tu přijdou zejména milovníci fotografie a filmu. Až do 26. května se můžete přijít podívat na autorskou výstavu manželů Anny a Karla Kocourkových v Pivovarském muzeu. Nese název Specific Place a představuje průřez tvorbou posledních dvaceti let dvojice, která měla první společnou výstavu v roce 1971. Po návštěvě muzea se můžete vydat do kina na některý snímek promítaný v rámci filmového festivalu Finále Plzeň.

Foto: Visit Plzeň

Anna a Karel Kocourkovi se fotografii věnují více než padesát letFoto: Visit Plzeň

Dětství na provázcích

Udržet v takto nepěkném počasí děti doma v klidu může být nadlidský úkol. Když jim ale slíbíte nějakou zábavu, vydrží to možná o chvíli déle. Co třeba vyrazit na loutkové představení Spejbla a Hurvínka? Sehnat lístky na poslední chvíli bývá kumšt, ale může se stát, že někdo zruší rezervace. A pokud ne, tak neváhejte a kupte si lístky na příště. Tento víkend mají šanci vidět dřevěného chlapce s vyboulenýma očima ve východních Čechách – představení Pohádky pro Hurvínka se hraje v neděli 14. dubna od 17 hodin v Chrudimi. 19. května se pak zájezd přesune do Kladna.

Foto: Profimedia.cz

Na Spejbla a Hurvínka můžete nejen do Prahy, ale v dubnu a květnu i do Chrudimi a KladnaFoto: Profimedia.cz

Příliš křehká expozice

Jestli nejste zrovna slon v porcelánu, určitě si nenechte ujít novou expozici v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Jmenuje se Plejády skla 1946–2019 a mapuje české sklářské řemeslo druhé poloviny 20. století. Nečekejte sériové práce, ale originální tvorbu předních sklářů. Výstava je unikátní a jedinečná i svojí kompozicí: na osmi pyramidách umístěných ve výstavních prostorech si návštěvníci mohou prohlédnout na 120 děl a celá expozice působí až kubistickým dojmem. A aby toho nebylo málo, v muzeu zároveň běží výstava Sklo nás spojuje, kde jsou k vidění výsledky loňského Mezinárodního sklářského sympozia, které se od roku 1982 každoročně koná v Novém Boru.

Foto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Na výstavě sklářské tvorby v Uměleckoprůmyslovém museu broušené vázy nečekejteFoto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Jaké plány máte na víkend vy? Rozhodně nezapomeňte sledovat počasí

Reklama

Načítám