Hlavní obsah

Jarní čistka šatníku: 7 věcí, které okamžitě vyřaďte

Foto: Iryna Pospikh, Shutterstock.com

Foto: Iryna Pospikh, Shutterstock.com

Reklama

S jarem často přichází spousta změn a jednou z nich může být i výměna obsahu vašeho šatníku. A to je zároveň nejlepší chvíle, kdy provést jeho generální úklid. Poradíme vám, jaké věci vyřadit a s čím se definitivně rozloučit.

Článek

Už je to hodně dlouho, co byly vaše věci srovnané v komíncích a úhledně vyrovnané na ramínkách a vy jste měly přehled, kde máte jaké oblečení? V tom případě zbystřete – je to znamení, že vaše skříň či šatna volají o pomoc. Chtělo by to nejspíš vše protřídit a uvolnit místo novým jarním trendům. Jak tedy začít? Nejlepší bude všechno ze šatníku vyndat a ze všeho nejdřív se zbavit těchto 7 zásadních věcí.

1. Staré kousky

Vyprázdnily jste celý šatník a v zadních řadách jste objevily „poklady“, které jste nosily ještě na škole nebo jste je nepostrádaly už déle než rok? Zřejmě vám nebudou chybět ani po vyřazení. „Zbavte se v první řadě všeho, co už nemá tvar a je jakkoliv zničené, včetně svetrů, na kterých jsou dlouho žmolky,“ radí stylistka Šárka Štursová z projektu Styleit a doporučuje dát po zimě všechny kabáty do čistírny a zazimovat je, aby byly připravené na další sezonu.

2. Věci, které nesedí

Pryč dejte rozhodně i kousky, které skladujete s tím, že do nich zhubnete. Anebo se vám podařilo shodit a máte skříň plnou věcí, které jsou vám velké? Gratulujeme a doporučujeme poslat větší velikosti urychleně dál nebo je prodat na jarních bazárcích.

3. Vytahaná trička

Bílé tričko je na jaro a léto nepostradatelný základ, bez kterého se vaše outfity, ať už se sukní, nebo džínami, neobejdou. Pokud máte ve skříni jen samé seprané kousky, určitě letos investujte do nějakého kvalitnějšího. A klidně to může být i tričko s vtipným nápisem.

Foto: Archiv firem

Vyhoďte sepraná trička a pořiďte si nové kvalitní kousky v basic barvách, které se hodí ke všemu. Na foto (zleva): Pietro Filipi, 1490 Kč. Massimo Dutti, 895 KčFoto: Archiv firem

4. Košile se zapranými límečky

Nosily jste dříve hodně košile a halenky kvůli práci, ale tu jste už změnily? Pak staré košile není třeba schovávat. Určitě už je polovina nemoderní, a když si prohlédnete zblízka jejich límečky, možná zjistíte, že některé jsou zažloutlé – tak nač je opatrovat? Jestliže však najdete vadu na oblíbeném kousku, který rozhodně vyřazovat nechcete, zkuste zažloutlé prádlo vybělit.

Foto: Archiv firem

Nyní jsou trendy košile s šátkovým a řetízkovým potiskem. Na foto (zleva): Zara, 599 Kč. Mango, 1298 KčFoto: Archiv firem

5. Bokové kalhoty

V současnosti se jen o málokterém oblečení dá říct, že se opravdu nenosí. Spousta věcí se vrací zpátky, včetně batiky či neonových barev, něco zase z módy vlastně ani nevychází. „V dnešní době bych neviděla módní tabu téměř v ničem. Pokud najdete svůj styl a umíte ho nosit, vše může být trendy. Nicméně za sebe bych řekla, že již nějakou dobu do dámských šatníků nepatří nízké bokovky – a to je dobře,“ míní stylistka Pavla Kinclová.

Foto: Archiv firem

Již nějakou dobu zastínily bokové kalhoty takzvané mom jeans či kalhoty do pasu zvané paperbag. Na foto (zleva): Reserved, 699 Kč. Pull & Bear, 549 KčFoto: Archiv firem

6. Nemoderní bižuterie

Patříte k milovnicím ozdob a často v záplavě nových trendů neodoláte nákupu levné bižuterie? Všechno proberte: šperky by neměly mít zrezlé ani zanesené komponenty a neměly by působit lacině. Letos proto vsaďte na nadčasové a moderní kousky z nových jarních kolekcí. Určitě je z čeho vybírat.

Foto: Archiv firem

Nové jarní kolekce šperků nabízejí nadčasový design. Na foto (zleva): Pandora, 3590 Kč. Dyrberg/Kern, 2049 KčFoto: Archiv firem

7. Nepohodlné boty

Zároveň s šatníkem nezapomeňte probrat i botník. Vyhoďte všechny modely, které mají okopané špičky, odřené podpatky nebo vás pokaždé, když je obujete, dřou. Uvolněte poličky novým trendy párům a dopřejte si pohodlí – v kurzu jsou veškeré tenisky, kozačky v kovbojském stylu i pantofle zvané mules, které oceníte především na konci jara a v létě.

Foto: Archiv firem

Chcete-li být letos in, v botníku by vám neměly chybět bílé tenisky a nízké kozačky v kovbojském stylu s hadím potiskem. Na foto (zleva): Baťa, 1199 Kč. Deichmann, 849 KčFoto: Archiv firem

Jak často děláte čistku šatníku a botníku? Přečtěte si přesný návod na debordelizaci domácnosti podle slavné úklidové guru

Reklama

Načítám