Hlavní obsah

Jessica Fletcher, Veronica Mars a další hrdinky kriminálek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kriminální seriály se těší obrovské popularitě a dávno v nich nehrají prim jen muži. Ženy vyšetřovatelky nejsou do počtu, stávají se rovnocennými partnery a některé dokonce pánům i šéfují. Jsou empatické, každá má trochu jiný přístup a všímají si i zdánlivých maličkostí.

Článek

Doby, kdy byli hlavními hrdiny televizních kriminálek výhradně vyšetřovatelé s širokými rameny, zachmuřenými výrazy a kontroverzními vyšetřovacími metodami, jsou dávno pryč. Ženy rozhodně nejsou jen na ozdobu a nečeká se od nich psaní všemi deseti a vaření kávy!

Policistky jsou respektovanými členy týmu, pálí jim to, mají kondičku a bez problémů se vypořádají s vrahy i zloději. A že bývají také krásné a pánové mají tendence je podceňovat? Se zpátečnickými kolegy se umí vypořádat a dokonalého vzhledu občas využijí při výslechu podezřelého.

Kapitolou sama pro sebe jsou starší dámy vyšetřovatelky alias babky šťouralky. Klamou tělem, vypadají, že po sklence cherry usnou jako dudek. Ale jejich ostřížímu zraku nic neunikne. Vyšetří vraždu zahradníka i záhadu ukradeného náhrdelníku dříve, než si policista nachystá soupravu na sejmutí otisků.

Harriet Makepeace

Seriál: Dempsey a Makepeace (1985–1986)

Představitelka: Glynis Barber (64)

Osmdesátkové seriály ze Západu měly pro české diváky svoje kouzlo. Pamatujete si na slovenský dabing seriálu Dempsey a Makepeace? Na vtipálka Jamese Dempseyho a spořádanou seržantku s ikonickým blond mikádem?

Jejich způsoby vyšetřování i představy o životě se dost lišily, ale ukázalo se, že díky tomu jim to perfektně fungovalo. A to až natolik, že se herci dali dohromady a v roce 1989 se vzali. Mají syna Alexandra (27). Nedávno byli společně spatřeni v londýnském klubu a šlo jen těžko uvěřit, že od natáčení uteklo už 34 let.

Foto: Profimedia.cz

Obrovské popularitě se těšil i jejich předchůdce, seriál Profesionálové (1977–1983). Dempsey a Makepeace jsou humornější i díky střetu britské a americké kulturyFoto: Profimedia.cz

Jessica Fletcher

Seriál: To je vražda, napsala (1984–1996)

Představitelka: Angela Lansbury (94)

Objeví-li se někde Jessica Fletcher, je téměř jisté, že dojde k vraždě. Spisovatelka a amatérský detektiv v jedné osobě ji pak začne nenápadně, s urputností sobě vlastní, vyšetřovat. Populární seriál má 12 sérií, 264 dílů a byly natočeny i 4 celovečerní filmy. Představitelka Jessicy, herečka Angela Lansbury, byla za roli mnohokrát oceněna. A ač byla už v době natáčení v podstatě v babičkovském věku, dnes je jí 94 let a je stále velmi aktivní.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatelka detektivek nachází náměty pro své knihy všude. Vtipy o ní jsou v tom duchu, že si snad občas vraždy realizuje sama...Foto: Profimedia.cz

Grace Rasmussen

Seriál: Unbelievable (2019)

Představitelka: Toni Collette (47)

Seriál, u kterého se vám chce občas křičet bezmocí a nejen proto, že je inspirovaný skutečnými událostmi. Při pátrání po pachateli série znásilnění spojí síly dvě vyšetřovatelky z různých okrsků a podaří se jim díky tomu odhalit jeho modus operandi. Násilník využil toho, že spolu jednotlivé policejní složky téměř nekomunikují a oběti znásilnění bývají vnímány jako spolupachatelky nebo lhářky. A souvislost mezi případy nebyla na první pohled patrná. Představitelka zkušené policistky Grace, kterou mistrně ztvárnila Toni Collette, se přiznala, že se jí při čtení scénáře vařila krev.

Foto: Profimedia.cz

Grace Rasmussen (vpravo) zpočátku nejevila o spolupráci s aktivní policistkou Karen Duvall (Merritt Wever, 39) zájem, nakonec k sobě cestu našly. A fikaného pachatele odhalilyFoto: Profimedia.cz

Veronica Mars

Seriál: Veronica Mars (2004–2019)

Představitelka: Kristen Bell (39)

Středoškolačka Veronica patřila v městečku Neptun k elitě, její táta byl uznávaný šerif a ona chodila se synem místního boháče. Všechno se změnilo, když byla zavražděna její kamarádka. Táta dostal padáka, máma od nich utekla a ona se zařadila mezi vyvržence. Když si otec založí soukromou detektivní kancelář, začne mu pomáhat. Vyšetřuje případy i na své střední škole a snaží se dopátrat, proč musela její kamarádka zemřít.

Seriál byl natolik úspěšný, že ač měl po prvních třech sériích několik let pauzu, loni byla odvysílána čtvrtá série, kde Veronica Mars převzala rodinný podnik. Z Kristen Bell se stala díky seriálu hvězda, za roli získala řadu ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Veronica Mars patřila na škole mezi smetánku, ale když se jí zhroutil celý svět a sama se navíc stala obětí znásilnění, obrnila se cynismem a smetánkou začala opovrhovatFoto: Profimedia.cz

Tereza Hodačová

Seriál: Expozitura (2009)

Představitelka: Hana Vagnerová (36)

Berdychův gang, Helena Kahnová alias Rudá Soňa a korupce na nejvyšších místech u policie... to vše bylo předlohou seriálu Expozitura. Mladou policistku, která s kolegou rozbije mafiánský gang a jde jí přitom nejednou o život, si zahrála Hana Vagnerová.

Aby působila ve své roli věrohodně, prošla před natáčením tvrdým tréninkem. A jestli se musela herečka rozmýšlet, zda do náročného projektu půjde? Ani na chvíli, bavilo ji mimo jiné to, že autory scénáře jsou Josef Klíma (68) a Janek Kroupa (45), kteří na odhalení Berdychova gangu také pracovali.

Foto: Profimedia.cz

Policistka Helena Kahnová byla předlohou pro postavu Terezy Hodačové. Během odhalování zločinů Berdychova gangu se prý nejvíc bála o svou dceru a psyFoto: Profimedia.cz

Jana Vinická

Seriál: Policie Modrava (2015–2019)

Představitelka: Soňa Norisová (46)

Kapitánka Jana Vinická přichází do Kašperských hor, aby zde šéfovala místnímu policejnímu oddělení. Kromě řešení případů se musí vypořádat se svojí minulosti a s nedůvěrou pánů kolegů, kterým není ženská v čele týmu po chuti.

Šumavská příroda, zajímavé případy a postava sympatické kriminalistky jsou důvody, proč je seriál Policie Modrava natolik populární. Svědčí o tom i fakt, že byly již odvysílány tři série a uvažuje se o čtvrté. V roce 2016 byl nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál. Soňa Norisová si žánr oblíbila a hraje i v seriálu V.I.P. vraždy (2016–2018).

Foto: Profimedia.cz

Když se Soni Norisové zeptáte, zda někdy uvažovala, že by v natáčení nepokračovala, odpoví, že to by bylo jako odmítnout rodinuFoto: Profimedia.cz

Marie Výrová

Seriál: Případ pro exorcistu (2015, z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice)

Představitelka: Klára Melíšková (48)

Detektivové od Nejsvětější trojice je televizní minisérie, kterou podle knih Michala Sýkory (49) do televizní podoby převedli různí režiséři. První trojdílná část se jmenovala Případ pro exorcistu a režie se ujal Jan Hřebejk (52). Detektivové řeší vraždu mladé učitelky. Ukáže se, že se jednalo o rituál k vymítání ďábla.

Klára Melíšková, herečka Dejvického divadla, se zhostila role komisařky natolik autenticky, že v dalších pokračování ji psal Michal Sýkora podle ní. Postava Marie Výrové je odvážná a čestná, citlivá a sympatická, a to je radost hrát. Pokračování Modré stíny natáčel Viktor Tauš (46) a s Klárou Melíškovou si tak sedli na place, že se do sebe zamilovali.

Foto: Profimedia.cz

Část týmu detektivů od Nejsvětější trojice – zleva: Pavel Mráz (Stanislav Majer, 41), Marie Výrová (Klára Melíšková), Viktor Vitouš (Miroslav Krobot, 68)Foto: Profimedia.cz

Která policistka či vyšetřovatelka patří k vašim favoritkám? A máte svého oblíbeného detektiva?

Reklama

Související témata:
Expozitura
Viktor Tauš

Načítám