Hlavní obsah

Nejkrásnější české princezny: Jak se změnila Jasněnka?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Reklama

Jsou to mnohdy desítky let, co je filmoví tvůrci pasovali do rolí princezen v pohádkách, které se postupem času staly klasikou české kinematografie. Jak dnes vypadá někdejší princezna Pavlínka, Jasněnka, Popelka nebo třeba Eliška ze mlejna?

Článek

Letošní pohádkový maraton dneškem oficiálně startuje! Sváteční televizní programy počítají nejen s oblíbenými vánočními komediemi, ale jako každý rok samozřejmě i s pořádnou dávkou pohádek. A jen málokterá se obejde bez půvabné princezny. Pamatujete si na krásky z klasických českých pohádkových příběhů? Podívejte se, jak se Popelka, Jasněnka a spol. za uplynulé roky změnily.

Pyšná princezna Alena Vránová

Pro tehdy dvacetiletou krásku (87) byla Pyšná princezna (1952) první velkou filmovou rolí a natáčení provázel skandál: ačkoliv byla vdaná za spisovatele Pavla Kohouta (91), zamilovala se do krále Miroslava. Nakonec se rozvedla a Vladimíra Ráže (†77) si vzala. Už jako dítě působila v rozhlasovém souboru a divadlech, herectví se věnovala po celý život a na svém kontě má desítky rolí. V posledních letech už se filmu tolik nevěnuje, naposledy na plátně zazářila v roce 2007. Příběh napravené princezny Krasomily bude vysílat televize Prima 25. prosince v 17:15.

Foto: Profimedia.cz

Představitelka nejoblíbenější české princezny získala před dvěma lety cenu Thálie za celoživotní mistrovství a vypadá pořád fantastickyFoto: Profimedia.cz

Marie Kyselková s hvězdou na čele

Marie Kyselková (†83) se objevila jako Lada v pohádce Princezna se zlatou hvězdou (1959). Herečka zesnula letos v lednu, na filmovém plátně se však neobjevovala už dlouhé roky. Role zlatovlasé Lady byla jedna z jejích prvních a vlastně i posledních. Stále však bývá považována za jednu z nejkrásnějších českých princezen. Oblíbenou pohádku můžete sledovat na Štědrý den v 18:40 na Nově.

Foto: Profimedia.cz

Marie Kyselková je herečka jedné hlavní role, zato však nezapomenutelné. Její výrazná krása i přirozený projev milují generace Foto: Profimedia.cz

Šíleně smutná Helena Vondráčková

Pro Helenu Vondráčkovou (72) byla princezna Helena v pohádce Šíleně smutná princezna (1968) první velkou filmovou rolí. Předtím se objevila jen v několika seriálových epizodách. Ačkoli pěvecká kariéra byla pro zpěvačku vždy na prvním místě, tu a tam se v nějakém filmu nebo pohádce objevila. Naposledy to bylo v roce 2004 v komedii Kameňák 2. Známý příběh o „zakázané“ lásce Heleny a Václava bude vysílat televize Prima 28. prosince ve 20:15 a hned následující den v 17:05.

Foto: Profimedia.cz

V pohádce je několik úžasných písní a obsadit do titulní role výbornou zpěvačku Helenu Vondráčkovou byla trefa do černéhoFoto: Profimedia.cz

Popelka Libuše Šafránková

Co by to bylo za Vánoce bez pohádky Tři oříšky pro Popelku (1973)! Libuše Šafránková (66) patří mezi nejznámější české princezny i herečky vůbec a ve své branži je dodnes aktivní. Diváky okouzlila i ve filmovém příběhu Princ a Večernice (1978) či Třetí princ (1982) a celkem nedávno si zahrála v další celovečerní pohádce Micimutr (2011). Od dob natáčení Tří oříšků se samozřejmě trochu změnila, podobně jako další herci z tohoto vánočního hitu, který milují také Němci či Norové. Pravděpodobně nejoblíbenější českou pohádku bude vysílat ČT1 na Štěpána ve 20:00 a v sobotu 28. prosince v 15:35.

Foto: Profimedia.cz

Jako okouzlující kráska a výtečná herečka nastavila Libuše Šafránková českým princeznám laťku zatraceně vysokoFoto: Profimedia.cz

Jasněnka Michaela Kuklová

Od premiéry pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987), kde Michaela Kuklová (51) ztvárnila Jasněnku, uběhlo více než 30 let. Roli princezny by si půvabná herečka však bez problému mohla střihnout i dnes – za ta léta se téměř nezměnila. Naposledy postavu z pohádky představovala ve filmu Z pekla štěstí 2 (2001), který navazoval na úspěšnější první díl z roku 1999. Trochu strašidelný příběh o věrné lásce princezny a ševce Jíry vysílá televize Nova 28. prosince v 17:55 a na Silvestra v 12:45.

Foto: Profimedia.cz

Stále krásná, milá a usměvavá. Taková je pro fanoušky Michaela Kuklová už od počátku 80. let, kdy začínala v dětských rolíchFoto: Profimedia.cz

Barbora Bobuľová jako princezna Pavlínka

Krátce po premiéře pohádky Nesmrtelná teta (1993) se slovenská herečka Barbora Bobuľová (45), známá jako princezna Pavlínka, odstěhovala do Itálie. Koncem 90. let si odbyla debut v italském filmu a dnes hraje především v zahraničí. Zavzpomínat na krásnou kudrnatou blondýnku můžete na Štědrý den ráno, respektive v 7:30 ve vysílání ČT1.

Foto: Profimedia.cz

U nás dnes už Barboru Bobuľovou nevídáme, ale v Itálii patří k oceňovaným a obsazovaným herečkámFoto: Profimedia.cz

Andrea Černá jako Eliška ze mlejna

Také Andrea Černá (42) se do povědomí diváků zapsala především rolí Elišky v pohádce Princezna ze mlejna (1994). Herectví se věnuje doposud, a to především na divadelních prknech. Sem tam se ale objeví v menších filmových nebo seriálových rolích. Veselou pohádku bude vysílat ČT1 na Štědrý den ve 12:15.

Foto: Profimedia.cz

Sympatický úsměv a veselé čertíky v očích – přesně tak si Andreu Černou pamatujeme jako EliškuFoto: Profimedia.cz

Anketa

Která z našich filmových princezen se vám líbí nejvíc?
Krasomila
6,2 %
Lada
4,1 %
Helena
2,6 %
Popelka
55,6 %
Jasněnka
5,6 %
Pavlínka
2,8 %
Eliška
23,1 %
Celkem hlasovalo 55465 čtenářů.

Filmové pohádky dnes už patří k českým vánočním tradicím. K svátkům však také patří pořádně kýče. Které byste nerozdýchali?  

A jestli vás už nebaví princezny, tak až do 30. prosince se na Televizeseznam.cz můžete podívat na pohádku Příšerákovi.

Reklama

Načítám