Hlavní obsah

Kam o víkendu? Na srandovní lyže nebo hledat poklad

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Stromeček odstrojen, cukroví snědeno, vy si pomalu zvykáte na nový letopočet a smiřujete se s tím, že bílá ladovská zima nás hned tak nepřekvapí? Pojďte si užít víkend - my víme, kde je co k vidění a kterou knížkou začít leden.

Článek

Zajímavých akcí se možná koná na začátku roku po republice méně, ale i tak je z čeho vybírat. Máme pro vás hned několik zajímavých výstav v Čechách i na Moravě, vtipnou sportovní akci a příběhy silných žen ve filmu i v knize.

Jaké počasí můžete o víkendu čekat? Celkem přívětivé: v sobotu bude oblačno až polojasno, a i když v noci klesnou teploty pod nulu a bude +1 až –3 °C, přes den mráz nečekejte, bude 2 až 6 °C. V neděli už může být i zataženo a připravte se na ojedinělé mrholení. Teploty podobné jako v sobotu.

Petr Sís v Doxu prodloužen

Nestihli jste výstavu Petra Síse (70) „O létání a jiných snech“ v pražské galerii Dox neboli Centru současného umění? Nebyli jste sami a máte štěstí, protože byla kvůli velkému zájmu prodloužena. Hrdinové autorových knih jsou dobrodruzi, snílci, odvážní vzduchoplavci, mořeplavci a cestovatelé. Jejich příběhy jsou o svobodě – jejím hledání, ztrátě a především důležitosti. Součástí výstavy jsou i makety, které vznikají ke každé knize Petra Síse a ve kterých je toho podle něj o 90 procent víc, než by se vešlo do knížky.

Foto: Jan Slavík, © DOX

Petr Sís je mimo jiné mezinárodně uznávaným autorem knih pro děti, rozhodně je na výstavu vezměte s sebouFoto: Jan Slavík, © DOX

Rychlé šípy a Černobyl na jednom místě

Když se řekne „perla saské renesance“, asi nebudete hned doma. Ale zámek Šluknov? Tam už přihořívá, že? Proč se do nejsevernějšího města České republiky vyplatí udělat si výlet? Protože na zámku se konají dvě báječné výstavy. Rychlé šípy nabízí k nahlédnutí sběratelské předměty spojené s Jaroslavem Foglarem (†91) – jeho knihy, odznaky, korespondenci, obrazy od Jana Fischera (†52, kreslíře Rychlých šípů) a mnoho dalšího. A na výstavě Černobyl 30 let poté si prohlédnete fotografie Luďka Ovesného, který se věnuje převážně reportážní a dokumentární fotografii.

Foto: Profimedia.cz

Hned dvě krásné výstavy pod jednou střechou nabízí zámek ŠluknovFoto: Profimedia.cz

Historické lyžování u Jablunkova

Zima je od slova lyžovat, to se ví! Ale ne každý si libuje v nejnovějších modelech lyží. Pokud jste fanoušky historického lyžování, tak zbystřete. I letos je šance zúčastnit se mezinárodního mistrovství ČR v této disciplíně. Letošní devátý ročník se koná v sobotu 11. ledna v Beskydech ve skiareálu Mosty u Jablunkova. Lyžníci i telemarkové hvězdy svahů předvedou v dobových kostýmech své umění na závodech ve slalomu a jasankrosu a zúčastnit se může každý, kdo má dřevěné lyže a odvahu.

Foto: ceske-sjezdovky.cz

Přemýšlíte, kde na sobotu sehnat dostatečně staré lyže? Prohrabejte sklepy a půdy, tam bývá skvostůFoto: ceske-sjezdovky.cz

Poklad Inků nalezen v Brně

Nejdřív Titanic, teď další světová výstava v pavilonu C brněnského výstaviště. Vydejte se do předkolumbovské Jižní Ameriky a prohlédněte si dechberoucí zlatý poklad Inků. Má obrovskou hodnotu a do jihomoravské metropole doputoval pod záštitou prezidenta Peru. Do více než stovky předmětů je doslova vryta historie starých civilizací a jejích bohů a na nejmenší návštěvníky čeká i dětská stezka, při které budou plnit zajímavé úkoly, a i je čeká na konci poklad!

Foto: pokladinku.cz

Nejen milovníci historie by si výstavu Poklad Inků neměli nechat ujítFoto: pokladinku.cz

Můj příběh

Po vánočních pohádkách máte chuť na silný filmový příběh? Pak vyrazte do kina na českou novinku s Vlastinou Kounickou Svátkovou (37) v hlavní roli. Ta se zhostila role baletky Elizabeth, která kvůli lásce rezignuje na kariéru, aby zjistila, že muž jejího života má dvojí tvář. Padá na dno a přichází o všechno. Ale nakonec, zdá se, dostává druhou šanci. Film o tom, jakou sílu má pravé přátelství, že na lásku by byla škoda zanevřít a životních výzev se nemáme bát.

Foto: Profimedia.cz

Sama herečka si prý pádů na dno prožila několik, do pocitů Elizabeth se dokázala perfektně vcítitFoto: Profimedia.cz

Hlas kukačky

První kniha letošního roku, kterou vám doporučíme, je od české autorky Hany Marie Körnerové (65). Každá rodina má tajemství, o kterých se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá a která mají svůj původ mnohdy hluboko v minulosti. Strhující příběh o třech generacích jedné rodiny, o silných ženských hrdinkách, kterým osud rozdal špatné karty nebo se chtějí dopátrat pravdy, připomíná i reálné historické události, které by neměly zůstat zapomenuty. Autorka umí vyprávět (ne)obyčejné lidské příběhy tak jako málokdo.

Foto: Nakladatelství MOBA

Hlas kukačky, Hana Marie Körnerová, nakladatelství Moba, 280 stranFoto: Nakladatelství MOBA

Tak kam to bude? Do Prahy, na sever, do kina, nebo do postele a číst? Nezapomeňte sledovat aktuální počasí!

Reklama

Načítám