Hlavní obsah

Chyby, které po čtyřicítce mohou srdce vyřadit z provozu

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Nenápadné přibírání, přejídání se, ničení se ve fitku, stres a spěch, kouření… Tyto a další zlozvyky vystavují srdce zkouškám, které si po čtyřicítce začínají vybírat daň. Nahraďte je pozitivními návyky a pečujte o něj, aby vám dlouho a věrně sloužilo.

Článek

Vyšší krevní tlak, zvýšená hladina špatného cholesterolu, obezita, cukrovka, nadměrná konzumace alkoholu a kouření. To jsou nejčastější příčiny potíží se srdcem. Po čtyřicítce jejich riziko stoupá.

Dobrá zpráva ale je, že spoustu se toho dá vyřešit odstraněním špatných návyků, a to nejen pohybových nebo stravovacích. Díl viny nese i zanedbaný spánek nebo vztahy. Kde tedy ubrat a kde naopak přidat?

1. Nenápadné přibírání

Nedostatek času, péče o děti či stárnoucí rodiče, kariéra, a další. Právě z těchto důvodů lidé v produktivním věku kolem 40 let zanedbávají pohyb, čímž dochází ke zpomalování bazálního metabolismu. „Když necvičíte, netvoří se svalová hmota, která bazální metabolismus zrychluje,“ vysvětluje doktorka Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu. Pokud se nehýbete a jíte více, než byste měli, zákonitě začnete přibírat.

Ženám v menopauze se navíc díky hormonům přesunuje tuk do oblasti břicha, což klade srdci další nástrahu. „Spolu s vyšším množstvím útrobního tuku se zvyšuje i riziko infarktu,“ upozorňuje Michaela Bebová, doktorka biochemie z Prahy. Prevencí je podle ní zdravý jídelníček bohatý na polynenasycené tuky (vlašské ořechy, mořské ryby, dýňová semínka), vlákninu a kvalitní ovoce a zeleninu.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Za přibírání po čtyřicítce nemůže jen menopauza, ale i nedostatek pohybuFoto: goodluz, Shutterstock.com

2. Sociální izolace

Ztrácíte s přibývajícími léty chuť vycházet mezi lidi? Každý občas preferuje samotu, podle lékařů by se to ale nemělo přehánět. Protože sociální izolace může negativně ovlivnit činnost srdce. Studie z roku 2016, která byla publikována v magazínu Heart, dokonce zjistila, že osamělost zvyšuje riziko onemocnění srdce a mrtvice stejně jako kouření. Nevzdávejte se proto kontaktu s rodinou a přáteli jen kvůli lenosti.

3. Nadměrné cvičení

Nemůžete existovat bez toho, že byste se každý den zničili ve fit centru? Potom byste měli zvolnit. Intenzivní cvičení může zvýšit riziko poškození srdce. Po dosažení čtyřiceti let byste se ideálně měli pohybu věnovat půl až tři čtvrtě hodiny třikrát až čtyřikrát týdně. Důraz byste měli klást na zahřátí a protažení, které by měly trvat alespoň pět minut.

Foto: Dubova, Shutterstock.com

Nevzdávejte se společnosti blízkých jen kvůli lenosti. Vztahy srdci prospívají, samota neFoto: Dubova, Shutterstock.com

4. Stres a spěch

Kdo dnes a denně nezažívá stres? Kdo nikam nespěchá? Že to dělají všichni není výmluva pro to, že se tak musíte chovat také. Z dlouhodobého hlediska škodí zejména chronický, potlačovaný a neřešený stres. Místo představy, že musíte všechno stihnout, se zklidněte, věnujte se denní meditaci nebo nějaké jiné činnosti, u které dokážete „vypnout“.

5. Kouření

Možná už to zní jako klišé, ale je to tak: kouření škodí zdraví, ohrožuje cévy, a tím i srdce. Čím dříve s tímto zlozvykem skončíte, tím lépe. Spousta kuřáků však začne znovu. Nevíte si rady? Poraďte se s odborníkem: vyzkoušejte behaviorální terapii, substituční terapii nikotinem, léky nebo kombinaci různých metod. Především se ale vědomě rozhodněte, že s tím chcete jednou provždy skoncovat.

Návštěva pravidelné preventivní prohlídky u lékaře jednou za dva roky by měla být samozřejmostí. Pokud cítíte nadměrné bušení srdce, jste malátní a spatně se vám dýchá, nečekejte tak dlouho a dojděte si raději na vyšetření dříve, abyste se ujistili, že jste v pořádku.

Reklama