Hlavní obsah

Tipy proti nudě: Běh s medvědem a výlet metrem do Egypta

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Září je sice měsícem, kdy rodičům a dětem začala škola a povinnosti, s počasím to už také není kdovíjaké, ale že byste rezignovali na zábavu? To ne! Máme tipy, které oceníte nejen během víkendu, ale třeba i odpoledne po práci.

Článek

Tradičně jsme vám na tomto místě nabízeli tipy na víkend – zajímavá místa, kulturní akce nebo události, které je škoda propásnout. Jenže tím pádem jsme vás ochudili o mnoho zajímavostí, které se konají i během týdne. A tak jsme se rozhodli, že od nového školního roku vám budeme pravidelně chystat tipy nejen na výlety a akce, ale také na všemožné druhy zábavy, díky kterým třeba zaženete nudu, dozvíte se něco nového, anebo tak třeba strávíte čas s rodinou.

Egyptská historie na vás čeká v Praze

Nemohli jste letos na dovolenou k moři? Pokud jste milovníci Egypta, tak jeho památky právě dorazily za vámi! Unikátní mezinárodní projekt Sluneční králové představuje na jednom místě největší objevy českých egyptologů při výzkumech v Abúsíru.

Sluneční králové se říká panovníkům 5. staroegyptské dynastie (asi 2435–2306 př. n. l.), za jejichž vlády vyrostlo v Abúsíru královské pohřebiště se třemi pyramidami – a vy se můžete podívat, co na tomto místě archeologové našli. Expozice bude v Národním muzeu do 7. února 2021, základní vstupné je 250 Kč, snížené 170 Kč a školáci zaplatí 100 Kč. Přijít můžete každý den od 10 do 18 hodin.

Foto: Archiv Národního muzea

Milovníci historie, ale třeba i dobrodružných výprav Indiana Jonese, se můžou vypravit na unikátní výstavu pražským metremFoto: Archiv Národního muzea

Běhejte s medvědem

Jestli je vaší oblíbenou zábavou sport a pohyb, můžete svůj volný čas využít na podporu některého z projektů Nadace Terezy Maxové dětem. 10. září 2020 v 10:10 hodin to vypukne – během pro dobrou věc se můžete zapojit kdekoli. Jen se zaregistrujete na webu Teribear, stáhnete si do telefonu aplikaci Strava a zaplatíte registrační poplatek.

Za každý váš uběhnutý kilometr přispějí partneři projektu 10 Kč na konkrétní příběh. Zatím není daný termín ukončení, záleží, kolik toho účastníci naběhají.

Foto: Archiv Teribear

Běhat a tím pomáhat? To jde díky akci Nadace Terezy MaxovéFoto: Archiv Teribear

Adrenalin na kole i ve větvích

Máte děti, které chvíli neposedí? O víkendu je vezměte do Rokytnice nad Jizerou, kde je otevřený Bikepark rock-it-nice. Nabízí tři sjezdové tratě různých úrovní obtížnosti v celkové délce pěti kilometrů. Stejně jako při lyžování, na tu nejsnadnější, modrou, se nemusí bát ani začátečníci. Můžete vyzkoušet i lanový park v korunách stromů, který najdete hned u nástupiště lanovky.

Foto: archiv Skiareál Rokytnice

Bikepark nabídne sjezdové tratě pro ty, kteří s kolem umí divy, ale i pro začátečníkyFoto: archiv Skiareál Rokytnice

Pomozte zvířatům

Spolu se školním rokem odstartovala 1. září unikátní celorepubliková sbírka s názvem Den zvířat, kterou pořádá spolek Běhejme a pomáhejme útulkům z.s.. Jedná se o akci nejen pro psí a kočičí útulky, ale i pro zařízení, která pomáhají týraným koním a hospodářským zvířatům. Druhý ročník charitativní sbírky bude ukončen 4. října 2020. Podpořit je můžete nejen finančně, ale také vaší aktivitou, ať už třeba během, nebo tím že půjdete do vám blízkého útulku a vezmete pejsky na procházku.

Foto: behproutulky.cz

Zvířatům bez domova, a těm týraným, pomůžete tím zasláním peněz nebo běhemFoto: behproutulky.cz

Výlet do světa fantazie

Na dvě hodinky se nejen děti, ale i dospělí zabaví na Imagináriu aneb Živé výstavě Divadla bratří Formanů a jejich přátel. Jde o interaktivní putovní výstavu uměleckých a řemeslných prací osobitých výtvarníků, která podpoří hravost a fantazii.

Výstavu najdete v budově Městského muzea a galerie v Poličce. Dospělí zaplatí vstupné 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné (2 dospělí + 2 děti) je 160 Kč. Přijít můžete do 25. října od 9 hodin ráno do 16 hodin (s polední pauzou od 12–12:30).

Foto: Archiv Městského muzea a galerie v Poličce

Pastva pro oči, potrava pro fantazii, to je Imaginárium v PoličceFoto: Archiv Městského muzea a galerie v Poličce

Vzpomínky na Karla Gotta

Nudit se nemusíte ani ve chvílích, kdy je venku nevlídno. Poslechněte si oblíbenou hudbu nebo se začtěte do knihy. Jestli mezi onu oblíbenou hudbu patří písně Karla Gotta (†80), pak by vás mohla zajímat i kniha Čtvrt století za zády mistra.

Jde o osobní vzpomínky známého hudebníka a hráče na bicí Jana Žižky (65), který se zpěvákem trávil spoustu času na jevištích doma i v zahraničí. Vzpomíná na Karla Gotta nejen jako na profesionála se sloní pamětí, který si uměl své posluchače získat během chvíle, ale také jako na charismatického muže, který měl velmi hezký vztah k ženám.

Foto: Nakladatelství Brána

Zlatá léta s Karlem Gottem – Čtvrt století za zády mistra, vydává nakladatelství Brána, 184 stran, doporučená cena 279 KčFoto: Nakladatelství Brána

Do kina za Ženskou pomstou

Jak potrestat nevěru  manžela? Uděláte mu peklo na zemi! To je ve zkratce plán, který se zrodí v hlavě tří zralých žen, které se potkají na psychoterapii, kde se vyrovnávají s tím, že jejich muž má jinou. Česká komedie slibuje úsměvný pohled na krizi středního věku, která postihuje muže, a ukáže, kam až může dojít ženská solidarita.

V hlavních rolích uvidíte Mahulenu Bočanovou (53), Janu Paulovou (65) a Evu Vejmělkovou (51). Jejich nevěrné muže si zahrál Miroslav Etzler (55), Robert Jašków (50) a Petr Rychlý (55). Pokud chcete vidět premiéru filmu, kupte si lístky do kina na 10. září, ale v programu se jistě pár týdnů udrží.

Foto: Profimedia.cz

Plán trojice žen, které se chtějí pomstít nevěrným manželům, vás pobavíFoto: Profimedia.cz

V pohodě před telkou

Pokud se vám ale přeci jen nebude chtít vytáhnout paty z domu, zábavu najdete ve svém obývacím pokoji. A rovnou klidně s trochu retro nádechem! Na Televizi Seznam totiž v září v úterý večer můžete naladit film z trilogie Osada havranů. První díl jste sice již prošvihli, ale následující dva úterky se můžete těšit ještě na Na veliké řece a Volání rodu. Je to klasika, která byla natočena podle knih Eduarda Štorcha, ale nikdy snad nezestárne. A když už nic jiného, kdo by nemiloval mladého „Barťáka" Jiřího Bartošku (73) ? Abyste nezapomněli, pohlídejte si televizní program.

Foto: Národní filmový archiv

Na veliké řeceFoto: Národní filmový archiv

Cestování je zábava, a když se k tomu přidá i jídlo, je zážitek ještě umocněný. Šumajstr, kontrabáš či mrkvánky aneb Gastro cestování po ČR

Reklama

Načítám