Hlavní obsah

Strategie proti podzimní únavě: Co vám pomůže přežít podzim?

Foto: Dirima, Shutterstock.com

Foto: Dirima, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladnější a kratší dny, sychravé počasí, nedostatek energie a špatná nálada. To je pro mnoho lidí synonymem podzimu. Pokud mezi ně patříte i vy, máme pro vás pár tipů, jak přežít tuto roční dobu ve zdraví a dobrém naladění!

Článek

Ponuré počasí a brzká stmívání mají často za následek neustálou únavu, přejídání a nechuť k pohybu. To se může brzy projevit nejen na vaší kondici, ale i tělesném a psychickém zdraví. Ptali jsme se odborníků, jak se tomu ubránit.

Jezte správně

Abyste se cítili plní energie a fit, je třeba o jídle přemýšlet. Neměli byste ho vnímat jen jako prostředek k uspokojení prázdného žaludku a sníst cokoli. V každé roční době se pro správné fungování lidského těla hodí trochu jiný typ stravy. Pokud se cítíte vyčerpáni, možná jen nejíte správně. Zaměřte se na sezonní potraviny, jako jsou jablka, hrušky a švestky, dýně, cuketa či patizon, ze kterých si můžete udělat třeba i polévku, a také na suroviny, které vás zahřejí.

„Svým klientům v chladných měsících doporučuji zvýšit konzumaci koření, které je tzv. termogenní, podporuje trávení a urychluje metabolismus. Mezi takové patří zázvor, pepř, skořice, rozmarýn, chilli, fenykl, hřebíček, kari, paprika či indická směs masala,“ uvádí Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Foto: Chiociolla, Shutterstock.com

Správně zvoleným jídelníčkem můžete tělu dodat potřebnou energiiFoto: Chiociolla, Shutterstock.com

Pitný režim nejen v létě

Důležitý je správný pitný režim, který spousta lidí na podzim opomíjí. Kvůli chladu máte možná pocit, že káva a černý čaj bude nejlepší možný způsob, jak doplnit tekutiny a zároveň se zahřát. Je ale třeba si uvědomit, že kofein v těchto nápojích obsažený, má naopak močopudné a dehydratační účinky. Jste-li dehydratovaní, budete unavení, pravděpodobně vás rozbolí hlava, změní se vám tlak, můžete být zmatení a podráždění, a možná dokonce přiberete. Proto i v těchto a zimních měsících dbejte na dostatek čisté vody, případně bylinných čajů.

„Ke správnému fungování těla stačí dva a půl litru vody denně. Dostatečné zavodňování organismu slouží zároveň jako prevence zadržování tuků i vody. Pokud tedy trpíte zavodněným organismem, rozhodně neplatí, že byste měli pít o to méně,“ radí prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc. z nefrologie.

Choďte na vzduch

Přestože nemáte na fitko nebo ranní běh ani pomyšlení, zkuste s pohybem pokračovat i na podzim. Když se přesvědčíte alespoň k malému pohybu, bude vám lépe fyzicky i psychicky. Tím spíš, pokud jste jinak během roku aktivní. Není ale třeba se dřít hodiny v posilovně. Vašemu zdraví prospěje už i 30 minut chůze denně. „Můžete si udělat třeba procházku cestou z práce, nebo místo výtahu chodit po schodech. Je důležité udržovat v dobrém stavu psychiku, k čemuž vám může pomoci také jóga,“ radí výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Přírodní doping

Pokud přece jen cítíte, že se potřebujete na podzim něčím nakopnout, vyzkoušejte některý z těchto produktů. Jsou na přírodní bázi a doplní vám vitaminy a minerály, které jsou při oslabené imunitě obzvlášť třeba: „Doplňky stravy dodají organismu látky, které má dostat z běžné stravy, ale mnohdy je ve správném množství nepřijímá,“ potvrzuje Martin Kuděla, produktový manažer společnosti Berlin Chemie.

1. Energie v prášku a tabletkách

Foto: Archiv firmy

Sustenium Plus je nápoj v sáčku, který pomáhá obnovit síly při únavě nebo náročném fyzickém a duševním výkonu. Organismu dodá aminokyseliny, kreatin, vitaminy a minerály, aby se lépe regeneroval a nebyli jste unavení. Cena je 181 Kč. Pořídíte na apotek.cz Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Vitaminů ze skupiny B je celkem osm. Každý z nich má specifický a důležitý přínos pro lidský organismus. Ovlivňují energii, funkci nervové soustavy, ale i kvalitu pokožky a sliznic, také psychickou činnost, srdeční soustavu, stav očí a hrají důležitou roli v energetickém metabolismu. Cena Salus Floradix Vitamin-B-komplex je 288 Kč. Pořídíte na benu.czFoto: Archiv firmy

2. Proti únavě čaj i železo

Foto: Archiv firmy

Matcha Tea je zelený čaj z Japonska, který je plný prospěšných látek, jako jsou aminokyseliny, vitaminy a minerály, obsahuje také vlákninu a formu kofeinu zvanou tein, která je pro tělo šetrnější než klasický kofein. Matcha čaj nemá oproti kávě žádné vedlejší účinky, jako je bušení srdce nebo třes rukou. Vstřebává se pomaleji a působí 3 až 6 hodin. Cena Bio matcha tea premium 20 x 1,5 g je 342 Kč. Pořídíte na matchatea.bioFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Železo je zásadní pro produkci hemoglobinu, což je protein, který pomáhá červeným krvinkám rozvádět po těle kyslík. Nejčastějším projevem jeho nedostatku je velká únava až vyčerpání, ale také slabost, podráždění a neschopnost se soustředit. Tento koncentrát obsahuje víc než 70 minerálů a stopových prvků. Má vysoký obsah přírodního hořčíku a je kvalitním zdrojem železa pro organismus. Cena za balení je 399 Kč. Pořídíte ho na medicinka.czFoto: Archiv firmy

3. Imunita v ampulích

Foto: Archiv firmy

Ampule Inmunat obsahují výtažky z chřestu, japonské houby shiitake a citronu. Tato kombinace podporuje správné fungování imunitního systému a zvyšuje odolnost organismu, který je v chladných měsících často oslaben. Navíc podporují spalování tuků, a tím i hubnutí. Cena za balení 14 ampulí je 829 Kč. Pořídíte v prodejnách NaturhouseFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

GS Imunostim tablety s mentolovou příchutí podporují imunitní systém zejména díky vitaminu C a speciálním druhů bakterií, které posilují obranyschopnost organismu. Pastilky se doporučují užívat především v období chřipek. Cena balení s 60 tabletkami je 249 Kč. Pořídíte na heureka.cz Foto: Archiv firmy

A jak se podzimní únavě bráníte vy? Pomoct by vám mohly i tyto nevšední wellness procedury!

Reklama

Související témata:

Načítám