Hlavní obsah

Kam vyrazit o svatokateřinském víkendu? Za čerty nebo jídlem

Foto: zidlochovice.cz

Foto: zidlochovice.cz

Reklama

Už byste se chtěli soustředit na vánoční přípravy, ale venku se pořád něco děje? Času je dost, tak klidně vyrazte za zážitky. Oslavte svatou Kateřinu, poznejte pravé rakouské čerty a pochutnejte si v designové tržnici.

Článek

Začínáte už sepisovat suroviny potřebné na pečení cukroví, plánujete generální úklid a nákupní centra berete útokem, nebo si ještě užíváte klid před bouří? Pokud pro vás platí druhá varianta a právě spřádáte plány na víkend, máme tu jako obvykle pár doporučení.

A jak bude? Zataženo, ale spíše bez deště, což při konci listopadu vůbec nezní špatně. V sobotu klesnou teploty v noci na 8 až 4 °C a přes den vystoupají na příjemných 6 až 10 °C. V neděli bude v noci o stupínek chladněji, přes den se to od soboty lišit nebude.

Oslavy na počest svaté Kateřiny

Oblíbená světice žila kolem roku 300 v dnešním Egyptě a měla být umučena na speciálním kole s bodci. Symbol kola ji proto doprovází na obrazech i sochách, stala se patronkou mlynářů a kolářů a zvláště v místech, kde jí zasvětili kostel, se pořádají populární svatokateřinské slavnosti. Vyrazte třeba na zámek Krásný Dvůr: prohlédnete si vánočně vyzdobené interiéry, dozvíte se zajímavosti o oslavách svatého Martina či Kateřiny, co znamenají adventní symboly a proč Mikuláš naděluje dárky. A nejen děti se mohou těšit na pohádku O rybáři a zlaté rybce v podání mosteckého Divadla rozmanitostí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Krásný Dvůr stojí za návštěvu a svatokateřinské slavnosti budou krásný bonusFoto: Profimedia.cz

Pochod rakouských čertů

První pochod pravých čertů v Židlochovicích proběhl v roce 2015 a počet návštěvníků tehdy překonal 20 tisíc. Na tradiční rakouské masky se můžete těšit i letos a přehlídka bude spojena s celodenním jarmarkem, divadýlkem a bubenickou show. Průvody rakouských čertů (Krampuslauf) se v alpských zemích konají už asi 500 let. Krampusové se tradičně objevují i v jižních Čechách a obdobnou tradici, takzvané létání čertů, mají také na Valašsku.

Foto: zidlochovice.cz/Roman Ivičič

Čerti z Rakouska nejsou žádná ořezávátka, na to připravte zejména dětiFoto: zidlochovice.cz/Roman Ivičič

Za pohádkou do kovárny

Milujete české pohádky a před svátky ještě o trochu víc? Tak se vydejte na vánoční výstavu do Pohádkové kovárny v Selibově. Hastrmánci se už moc těší na Vánoce, čerti si pucují kopýtka a medvědice Máša začala péct cukroví. A že nevíte, jaký stromeček si zdobí čerti a jak se Vánoce slavily třeba v minulém století? Děti najdou v pohádkovém světě spoustu ozdobených živých stromečků, v dílničce si vyrobí vánoční dekorace a dárečky a dospělí ochutnají pekelně dobrý svařáček.

Foto: Profimedia.cz

Víte, co mají hastrmani na stole při štědrovečerní večeři?Foto: Profimedia.cz

Zahřejte se v zimní designové tržnici

Znáte pražský Manifesto Market? Jeden je na Florenci a druhý na Smíchově. Jedná se o zajímavý designový koncept tržnice z kontejnerů, kde kromě street food od lokálních dodavatelů potkáte i umění. Právě teď je tu kouzelná atmosféra, nebude chybět vánoční strom, světýlka a vůně tradičních jídel a nápojů. Zahřejete se ve vytápěných bublinách nebo v teple zářičů a na Florenci se pod plátěnou střechou objeví i staré křišťálové lustry.

Foto: Manifesto / Jakub Červenka

Oblíbené tržiště získává s rozsvícením všech světel dokonalou vánoční atmosféruFoto: Manifesto / Jakub Červenka

Dinosauří muzeum u vás doma

Venku už to není na celodenní pobíhání, brzy se stmívá, ale děti mají energie stále na rozdávání. Postavte si doma muzeum! Malým milovníkům veleještěrů přijde bedna plná úchvatných zkamenělin a nálezů a mohou pak exponáty dokončit sami. Kromě vybavení muzea kniha obsahuje i základní historii dinosaurů.

Foto: Nakladatelství Pikola

Postav si vlastní dinosauří muzeum, Jenny Jacoby, nakladatelství Pikola, 38 stranFoto: Nakladatelství Pikola

Vzpomínky na devadesátkové dětství

Jestli jste vyrůstali v 90. letech, neměla by vám utéct nová kniha Markéty Lukáškové. InTyMně je autobiografické vyprávění, a třebaže nejde o vaše osobní vzpomínky, spousta z nich vám bude povědomá. Jsou dětsky naivní, pubertálně vzdorné a také dospělácky bolestné. Připomeňte si úlevu po propíchnutí bubínku, zimní dovolené v Tatrách, kam se jelo hodiny a málokdy byl sníh, nebo první vztahy navázané na Libimseti.

Foto: Nakladatelství Motto

InTyMně, Markéta Lukášková, nakladatelství Motto, 208 stranFoto: Nakladatelství Motto

Nalákali jsme vás? Ať se rozhodnete jakkoli, sledujte počasí.

Reklama

Související témata:

Načítám