Hlavní obsah

Kam za kulturou a zážitky? Filmové hrady a zámky a Vodní dům

Foto: Wynian, Shutterstock.com

Foto: Wynian, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní prázdniny se přehouply do druhé poloviny a vy stále prahnete po zážitcích? Víme, kam v následujících dvou týdnech vyrazit na dobrý film, kde si zacvičit jógu při západu slunce a kde se z malých i velkých stanou včely!

Článek

V srpnu již nelze slunci mnoho věřit, říká stará pranostika. A my doplňujeme, že je to ideální čas na kulturní zážitky a prima výlety. Ať už jste sportovně založení a chcete párkrát pozdravit slunce, nebo toužíte proniknout do umění kaligrafie, případně milujete letní kina nebo Shakespeara, naše tipy mají vždy i něco navíc. Stejně jako Hulice u Benešova, kde najdete jak Vodní dům, tak Včelí svět!

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Jóga na střeše

Jeden z nejkrásnějších výhledů na Prahu si můžete dopřát již tradičně ze střechy pražského Paláce Lucerna. Toto místo nabízí nově i možnost protáhnout si tělo a vyčistit hlavu: jednou týdně se zde konají lekce večerní jógy pod širým nebem. Spojení magické Prahy, zkušených lektorů a pozdravu slunce je ideální kombinace, při které se to bude rozjímat jedna báseň.

A pokud spíš než na cvičení máte chuť na trochu hudby, vyrazte sem též, protože každou sobotu, neděli a pondělí se tu od 15 hodin do setmění odehrávají krátká hudební vystoupení doprovázející slunce k západu. Letošní sezona byla pojmenována „s-třešní“, najdete tu totiž i třešňový sad, vychutnáte si s-třešní pivo a hrát budou harmonikář, harfenistka nebo pianista.

Foto: Střecha Lucerny

Na střeše pražského Paláce Lucerna to žije. Pořádají se tu lekce jógy i koncertyFoto: Střecha Lucerny

Filmové hrady a zámky

Letní kina mají romantickou atmosféru, a když si nezapomenete repelent, budete na večer s filmem pod širým nebem vzpomínat s láskou. V Plzeňském kraji povýšili zážitek ještě o úroveň výš a vy můžete letní filmové pecky zhlédnout na místních hradech a zámcích.

V sobotu 8. srpna se například na hradě Švihov promítají 3Bobule a o týden později můžete v pátek vidět na zámku Kozel další novinku letošního roku, film Bourák s Ivanem Trojanem (56) v hlavní roli. Kromě zážitku z filmu se můžete těšit na stylové drinky, lahodné víno či kávu.

Foto: Wynian, Shutterstock.com

Na hradě Švihov se bude promítat venkovní kinoFoto: Wynian, Shutterstock.com

Včelí svět a Vodní dům

Dvě mouchy jednou ranou? Tak to se povede zcela určitě v Hulicích v okrese Benešov. Vyrazte sem i s dětmi a můžete jim slíbit, že se během jednoho dne stanou včelou a zjistí vše o vodě. Ne zároveň, to dá rozum.

Ve Včelím světě najdete unikátní hravou včelařskou expozici, projdete si včelími plásty a poslechnete si uklidňující zvuky úlu.

A u přehrady Želivka zase najdete moderní návštěvnické středisko Vodní dům, kde poznáte všechny tváře vody, a že jich má. Čeká tu na vás vodní mikro i makrosvět, prohlédnete si zblízka život v mokřadu, zjistíte více o vodě v našem těle i že voda může chutnat různě.

Foto: Včelí svět

Ve Včelím světě se vy i děti seznámíte se zvukem úlu i včelími plástyFoto: Včelí svět

U jednoho stolu

V minulosti se scházely ženy u jednoho stolu, aby třeba draly peří, a u toho se vyprávělo, zpívalo a byla to společenská událost v ženském kruhu. I to bylo podnětem pro vznik kreativní dílny na pražském smíchovském Hořejším nábřeží U jednoho stolu.

Přijďte na netradiční workshop, uspořádejte tu rozlučku se svobodou nebo zajímavý teabuilding. Kromě toho, že se naučíte vyšívat, vázat nádherné kytice nebo krásně psát, odpočinete si od každodenního stresu, nasajete inspiraci a pochutnáte si v magickém prostředí u Vltavy. Vítáni jsou samozřejmě i muži – co si třeba vyrazit 12. srpna na lekci salsy?

Foto: U jednoho stolu

Svolejte kamarádky a pro jednou vyměňte sezení nad vínem za ruční práceFoto: U jednoho stolu

Za Shakespearem na Moravu

Kulturní zážitek slibuje Olomoucký kraj. Kde? Na parkáně olomouckého Uměleckého centra. Kdo? Divadlo Tramtarie. Co? Již pátý ročník divadelního open air festivalu Olomoucké „nejen“ shakespearovské léto 2020.

Zajímavá jsou jak večerní představení, tak dětské pohádky a pro nejmenší je připraven i pestrý doprovodný program. Na programu bude letos derniéra Velkého Gatsbyho i aktuální novinka Láska za koronu, komedie Kabaret nahatý Shakespeare nebo Po stopách něžného muže. Festival navštívily v loňském roce skoro čtyři tisíce diváků, budete letos na místě i vy?

Foto: divadlo Tramtárie

Letní romantická komedie Láska za koronu vypráví příběhy lidí z této nelehké dobyFoto: divadlo Tramtárie

Reklama

Načítám