Hlavní obsah

Letní kultura v Česku žije! Kam vyrazit do kina či na zámek?

Foto: zamekloucen.cz

Foto: zamekloucen.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se strávit léto v Česku a vítáte kulturní tipy a doporučení, kde to žije? Ač bylo mnoho akcí zrušeno, stále je co vidět, ochutnat či vyzkoušet. Nenecháme vás na holičkách ani tehdy, když bude zrovna pršet či padat trakaře.

Článek

Letošní léto zdá se mnoha lidem tak trochu nešťastné. Nejistota způsobená pandemií koronaviru stále neopadla a není jisté, jaký způsob trávení dovolené je bezpečný. Poslední týdny se navíc zdá, že rok 2020 nebude určitě patřit k nejsušším, a rtuť teploměru nad třicítku moc nevylézá. To sice nehraje do karet těm, kdo milují slunění a nejraději tráví léto u vody, ale zcela jistě by to nemělo kazit letní pohodu.

Vytipovali jsme na následující dny zajímavý program, tak se nechte inspirovat. Kam na rande, za dinosaury a proč se v Loučni zouvat?

Dinosauři u letiště

Léto je trochu uplakané, tak jistě oceníte tip na zábavu pod střechou. Vyrazte do outletového centra u Letiště Václava Havla a bude o zábavu postaráno. Brány tu otevřela nejmodernější virtuální realita v Evropě a vy se nasazením speciálních brýlí přenesete až za dinosaury do druhohorní džungle. Proletíte se nad sopkou a pořídíte si selfie s některým z vymřelých gigantů. Milovníky letectví potěší vyhlídková terasa pro sledování letadel a fandy do veteránů zase exkluzivní sbírka starších i novějších modelů.

Foto: Dinosauři VR v POP Airport

Staňte se odborníky na dinosaury a pomozte vědcům s jejich výzkumemFoto: Dinosauři VR v POP Airport

Na zámek Loučeň jedině naboso

Máte někdy pocit, že vás boty jen obtěžují? Vyrazte do labyrintária středočeského zámku a odložte boty i stud. Poslední červencový víkend si zde můžete vyzkoušet zdravý pohyb trochu jinak: staňte se turistou naboso. Projděte si pískovcový labyrint, vyrazte k prameni Dobrá voda nebo zkuste chůzi po žhavém uhlí. Můžete si vyrobit i Potěmkinovy sandály, zkusit reflexní terapii nebo malovat nohou. Akce se koná 25. července na zámku Loučeň, tak nevynechte kostýmovanou prohlídku, kdy může být vaším průvodcem třeba kníže Alexander. O zábavu je na zámku postaráno po celý rok, takže pokud vám nevyjde tento víkend, nezoufejte.

Foto: Profimedia.cz

Boty do ruky a vyrazte do LoučněFoto: Profimedia.cz

Letní scéna Divadla Bolka Polívky

Většina divadel má v letních měsících zavřeno a vám chybí nášup kultury? Naštěstí jsou tu letní divadelní scény, které mají nezaměnitelné kouzlo. Brněnské Divadlo Bolka Polívky hraje pod širým nebem již pátou sezonu a letos tomu není jinak. Až do 1. srpna můžete vyrazit do Biskupského dvora a užít si třeba Drobečky z perníku, kde exceluje Simona Stašová (65). Nebo vás víc láká Vysavač, one man show Bohumila Klepla (62) o zamilovaném uklízeči z nákupního centra?

Foto: letniscena.divadlobolkapolivky.cz

Bob Klepl se na vás těší na letní scéně i se svým vysavačemFoto: letniscena.divadlobolkapolivky.cz

V Radlické to žije!

Na pražském Andělu kdysi vznikl z bývalé nákladní budovy netradiční prostor, který je v létě ideální na rande či k setkání s přáteli. Každé úterý a čtvrtek sem můžete zajít do letního kina (promítat se bude Havel, Bourák či Modelář), v pondělí zase na taneční lekce.  Radlická kulturní sportovna žije! Originální mejdan s parádními drinky a skvělými DJs si užijte v pátek 24. července, tedy dnes. 6. srpna to tu zase rozjede slovenské DJské duo Malalata a vy se můžete těšit na balkan beats, gypsy, reggae a world music. Že se letos nepodíváte na žádný hudební festival, vás nemusí mrzet, v Radlické si festivalovou atmosféru díky prostředí užijete dostatečně.

Letos nebyl ani festival ve Varech. Zavzpomínáte na top momenty?

Foto: Informuji.cz

Zajímavý prostor kousek od smíchovského nádraží má v létě unikátní atmosféruFoto: Informuji.cz

Digitálně restaurovaný Kouř

Máte rádi filmovou klasiku? Pak vás potěší, že do kin zamířil legendární snímek Tomáše Vorla (63) Kouř. Stal se 32. digitálně restaurovaným snímkem, který Národní filmový archiv distribuuje do českých i zahraničních kin. Kouř měl premiéru v únoru 1991, pro někoho je to rozverná hudební komedie z totalitního věku, jiní jej považují za svědectví o pozdním socialismu. Film uvede 24. července např. Kino Světozor v Třeboni, Letní kino v Liberci a v dalších týdnech bude k vidění po celé republice.

Foto: Narodni filmovy archiv

Je to fajn fajn fajnový!Foto: Narodni filmovy archiv

Do Rožnova za dobrým jídlem

K letní pohodě rozhodně patří i dobré jídlo. A pokud jste milovníky vybraných delikates i tradiční české kuchyně a věnujete se rádi gastroturistice, měli byste v době od 29. 7. do 2. 8. navštívit Garden Food Festival v Rožnově pod Radhoštěm. Ochutnáte dobroty od místních výrobců nebo farmářů a poznáte kuchařské umění špiček v oboru. Pro děti je nachystaný zajímavý program a pro malé i velké bude hrát hudba nejen k poslechu.

Foto: visit-valassko.cz

Spojit výlet s dobrým jídlem? To funguje vždyckyFoto: visit-valassko.cz

Načítám