Hlavní obsah
3,0
(175)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli se chystáte na další vánoční návštěvu a nemáte dárek, nezoufejte. Domácí kandované ořechy budete mít hotové během chvilky, suroviny máte nejspíš doma (určitě vám nějaké zbyly z pečení cukroví). A je to taková dobrota, že si nejspíš necháte skleničku na zobání i pro sebe.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 3 hrnky směsi ořechů
  • 1 bílek
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli
Pro sladce-pálivou verzi navíc
  • 1/4 lžičky mletého chilli
Článek

Postup

01.

Připravte si ořechy. Hodí se loupané i neloupané, lískové, vlašské, mandle, kešu, para, pekany, pistácie, arašídy, prostě co vám chutná.

02.

Bílek prošlehejte s cukrem, skořicí (nebo perníkovým kořením), vanilkou, solí a chilli, pokud máte rádi. Nám kombinace sladko-slano-pálivé chuti na křupavých oříšcích připadá geniální!

03.

Směs rozprostřete v jedné vrstvě na pečicí papír a pečte 15 minut při 150 °C. Promíchejte, a pečte dalších 15 minut nebo až jsou ořechy zlatavé. Nebojte, po vychladnutí ještě zatuhnou!

04.

Nechte vychladnout, rozdrobte na kousky a rozdělte do hezkých skleniček. Přidejte vlastnoručně vyrobenou jmenovku a máte hotovo! Ořechy vydrží dobré minimálně dva týdny.

Tip: Pokud ještě budete péct vánočku, zbylý žloutek použijte do ní.

Až trapně jednoduché, co říkáte? Rychle stihnete i domácí baileys a pomerančové lanýže nebo třeba čedarové sušenky.

Reklama