Hlavní obsah

Karibik na dosah: Tyhle pláže vám ho nahradí!

Foto: mislaw, Shutterstock.com

Foto: mislaw, Shutterstock.com

Reklama

Už prostě potřebujete moře, vůni slané vody, písek mezi prsty a teplé noci pod hvězdami? Našli jsme pro vás ty nejkrásnější pláže Evropy a přidali k nim informace o tom, za jakých podmínek k nim můžete vyrazit.

Článek

Slaná voda, cizokrajné rostliny a nádech exotiky, to vše máme téměř za humny. Našli jsme pro vás místa nepříliš vzdálená, ale tak krásná, že se budete cítit jako v tropickém ráji. Samozřejmě k tomu nabízíme i momentální podmínky pro vstup do dané země i pro návrat zpět. Pozor ale, platí v tuto chvíli. A jak víme, vše se může dál měnit. My doufáme, že k lepšímu, ale vždy se raději před odletem či odjezdem podívejte, jestli nedošlo k nějakým změnám.

Rhodos: Fourni

Písčito-oblázková pláž Fourni na oblíbeném řeckém ostrově Rhodos je považována za jednu z jeho nejkrásnějších. A co víc, návštěvu můžete spojit s prohlídkou typicky modro-bílé vesničky Monolithos se stejnojmenným skalním hradem. Pláž nabízí pohodu a klid a nadšeni budou i milovníci kamínků, zdejší oblázky jsou nádherné a připomínají bonbony.

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Kamínky na pláži Fourni vypadají jako malé bonbony, cucat je ale nezkoušejteFoto: Mistervlad, Shutterstock.com

Podmínky cesty do Řecka: „Kromě potvrzení o negativním výsledku PCR testu (ne starším než 72 hodin), očkování nebo prodělaném covidu je nutné před vstupem do Řecka vyplnit vstupní formulář, kterým se při nástupu do letadle či na hranicích prokážete. Formulář, který je automaticky opatřený QR kódem, je ke stažení na webu českého i řeckého ministerstva zahraničí,” říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Chorvatsko: Zlatni Rat

Zlatý roh, tedy Zlatni Rat, je pláž ve tvaru trojúhelníku, který díky mořským proudům mění každý den tvar. Nejkrásnější pláž Jadranu najdete na ostrově Brač a je tvořena drobnými oblázky. I když bývá velmi obsazená, vyplatí se sem zamířit a užít si neopakovatelnou atmosféru. Díky příznivému větru můžete vyzkoušet i kiting nebo windsurfing.

Foto: mislaw, Shutterstock.com

Zlatni Rat je považován za nejkrásnější pláž Chorvatska Foto: mislaw, Shutterstock.com

Podmínky cesty do Chorvatska: Při vstupu musíte předložit negativní PCR test (ne starší 72 hodin) nebo antigenní test (uznané jsou ty ze Společné listiny rychlých antigenních testů členských států EU, ne starší 48 hodin), ovšem vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem. Test může nahradit potvrzení o očkování, podmínky se liší v závislosti na očkovací látce a na tom, kolik máte za sebou dávek. Můžete předložit i potvrzení od lékaře o prodělané nemoci COVID-19.

Děti mladší 12 let nemusí mít uvedená potvrzení, pokud je přeloží dospělí, s nimiž cestují. Před vstupem do země se doporučuje vyplnit formulář, který najdete na webové stránce entercroatia.mup.hr.

Sardinie: Cala Goloritzé

Pláž Cala Goloritzé je jednou z nekrásnějších na Sardinii a má své místo na seznamu UNESCO. Přístup k ní není jednoduchý, lze k ní přijet lodí, nebo musíte absolvovat asi hodinovou, poměrně náročnou túru po kamenitých plošinách. Odměnou vám ale bude klid, průzračná blankytná voda a zářivě bílý písek.

Foto: Marcin Krzyzak, Shutterstock.com

Tyrkysová voda a písečné pláže se skalisky v pozadí jsou pro Sardinii typickéFoto: Marcin Krzyzak, Shutterstock.com

Itálie: Baia delle Zagare

Na jihovýchodě Itálie najdete výběžek s národním parkem Gargano a na jeho konci jednu z nejkrásnějších italských pláží – Baia delle Zagare. Je na ní hlavně písek a právě pískovcové útvary jí dodávají nezaměnitelný vzhled.

Foto: Stefano_Valeri, Shutterstock.com

Itálie není jen Bibione s kilometry a kilometry písečných plážíFoto: Stefano_Valeri, Shutterstock.com

Podmínky vstupu na do Itálie (i na Sardinii): Itálie vyžaduje negativní PCR nebo antigenní test (ne starší 48 hodin), jinak musíte do 10denní karantény zakončené PCR testem. Výjimku z testu mají děti do dvou let. Pro očkované a uzdravené lidi po covidu-19 výjimka zatím neplatí.

Před příjezdem do země musíte vyplnit elektronický formulář a po příjezdu se nahlásit místním zdravotnickým zařízením. 

Před příjezdem na Sardinii je třeba se zaregistrovat vyplněním formuláře nebo prostřednictvím aplikace „Sardegna Sicura“ a mít potvrzení o registraci. Dále se musíte prokázat negativním výsledkem antigenního nebo PCR testu ne staršího 48 hodin.

Mallorca: Es Trenc

Na jihu Mallorky najdete pláž Es Trenc, kde si budete připadat jako v Karibiku. Protože je součástí přírodní rezervace, nenajdete tu lehátka, restaurace ani další běžné zařízení pro turisty, ale pokud si chcete užít romantiku a klid, je toto místo pro vás to pravé. A jestli jste milovníci nudapláží, tak právě tady si přijdete na své.

Foto: Rangzen, Shutterstock.com

Es Trenc patří mezi nejkrásnější nudapláže Foto: Rangzen, Shutterstock.com

Podmínky vstupu do Španělska (i na Mallorcu): Před cestou do Španělska musíte vyplnit online formulář na jehož základně obdržíte příslušný QR kód. Kromě kódu je nutné předložit jedno z potvrzení: o dokončeném očkování (14 dnů od poslední dávky), o prodělaném onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech, nebo o negativním výsledku PCR či antigenního testu ne starším než 48 hodin. Děti mladší 6 let nemusí předkládat žádné potvrzení, ale QR kód ano. Situace se může lišit podle oblasti, podrobnější informace najdete zde.

Bulharsko: Bolata

Albena, nebo Zlaté písky? Krásných pláží je v Bulharsku spousta, ale pokud se nechcete moc mačkat, zajeďte si na pláž Bolata poblíž městečka Kavarna. Pláž se stejnojmennou zátokou je stranou turistického ruchu, nabízí klid přírodní rezervace a neopakovatelnou atmosféru hlavně při západu slunce.

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Podmínky vstupu do Bulharska: Při vstupu do země se musíte prokázat buď dokladem o ukončeném očkování (uplynutí 14 dnů od poslední dávky), nebo dokumentem, který potvrzuje kladný výsledek provedeného testu PCR nebo antigenního testu na COVID-19 u osob, které prodělaly onemocnění koronavirem v období mezi 15. a 180. dnem od data provedeného testu, nebo potvrzením o negativním PCR (stáří max. 78 hodin) nebo antigenním testu (stáří max. 48 hodin).

Děti do pěti let nemusí předkládat žádné potvrzení, stačí jim cestovní pas či občanský průkaz. Více informací najdete zde.

Co po návratu z dovolené?

Nejen při cestě tam vás čekají povinnosti, další přijdou po návratu domů. Záleží na tom, kterou barvu na cestovatelském semaforu má země, v níž jste pobývali. Veškeré potřebné informace a povinnosti najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Pojistěte se!

I přes všechna opatření se může stát, že na dovolené v zahraničí onemocníte. „Cestovní pojištění by mělo pokrýt všechny situace spojené s onemocněním covid-19 i epidemií obecně. Mělo by vám uhradit nejen léčebné výdaje, ale třeba i náklady na prodloužení pobytu v zemi. A to i v případě, že jste se ocitli v karanténě kvůli kontaktu s pozitivní osobou,“ radí Ivana Nekvindová, produkt manažerka cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny. Některé pojišťovny nabízejí v rámci pojištění i možnost konzultace s lékařem na dálku – můžete s ním v češtině probrat své obtíže a ušetříte třeba za návštěvu místního zdravotnického zařízení.

Reklama

Související témata:

Načítám