Hlavní obsah

Karolína (27): Konečně má přesně takový nos, jaký si vysnila

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Aktualizováno

Karolína už dlouho trpěla komplexy kvůli svému nosu. Měla pocit, že se na ni každý dívá a vidí jen ten ošklivý nos. Čím byla starší, tím víc se problém prohluboval a její sebevědomí klesalo níž a níž. Snila o plastické operaci a jednoho rána se probudila s myšlenkou, že do toho musí jít!

Článek

Téměř každá žena by na sobě něco změnila, když se ale na sebe díváte do zrcadla a trpíte, je potřeba jednat. Stejné to měla i Karolína. Měla obrovský mindrák ze svého nosu a sama sobě se nelíbila. O ošetření ale pořád jen mluvila a nikdy nic nepodnikla. Sama ani neví, co se v ní z čistajasna zlomilo, že se najednou objednala na konzultaci do Medicom Clinic v Praze.

Postavit se strachům čelem

Před prvním setkáním s lékařem se Karolíně honilo hlavou tisíc myšlenek, ale všechny obavy se v okamžiku vytratily, když si s ním potřásla rukou. MUDr. Peter Ondrejka působil sympaticky a jako profesionál. Díky němu věřila, že to dopadne na výbornou.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Doktor Peter Ondrejka Karolínu během několika vteřin uklidnil a podrobně vysvětlil, co ji čekáFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Není divu, že Karolína tak dlouho váhala. I přes to, že se jedná o jeden z nejvyhledávanějších zákroků v plastické chirurgii, je to vždy výrazný zásah do tváře, který dokáže dost změnit obličej. „Operace nosu bývá doporučována hlavně mladším klientkám nebo klientům, kterým jejich tvar nosu od mládí nevyhovuje. V druhém případě to bývá v důsledku poúrazové deformace nosu, kdy zpravidla dochází i k obtíženému dýchání. Operace nosu se provádí buď pouze v měkké části, tedy špičce nosu, případně kompletně, přičemž je korigován i kostěný skelet nosu. Výsledkem by měl být přirozený tvar a dobrá dýchací funkce nosu,” přibližuje problematiku prof. MUDr. Pavel Brychta, CSc. plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Důkladná prohlídka a naplánování přesného postupu je základ úspěchuFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Hladký průběh i rekonvalescence

Kompletní rhinoplastiku podstoupila mladá žena na začátku července. Před zákrokem byla velice nervózní, protože nikdy předtím na operaci ani v celkové narkóze nebyla. Bála se, jak jí po narkóze bude, a také měla obavy z rizik s tím spojených. Říkala si, co když se něco nepovede a bude to horší než předtím? Co když bude operace bolet? Co když se probudí na sále, v průběhu operace?

Takové scénáře ale byly zbytečné. Když se Karolína po operaci úplně probrala, žádnou bolest necítila. Jen nemohla dýchat nosem, což bylo vzhledem k tamponům uvnitř logické. Následující dva dny strávila na klinice.

„Vůbec si tam nepřipadáte jako v nemocnici, spíš jako v ložnici. Prostředí je velmi příjemné, čisté a útulné. Sestřičky byly milé, ochotné, usměvavé a zodpověděly každý můj dotaz.” Následně se sádrou odpočívala týden doma, a pak se vrátila zpět do normálního života.

„Klientka u nás podstoupila kompletní rhinoplastiku, tedy plastickou operaci nosu uzavřenou technikou. Nosu dominoval patrný hrbol. Zákrok klientka podstoupila v celkové anestezii s následnou jednodenní hospitalizací na klinice. Poté jsme klientce vyjmuli z nosu tamponádu a propustili ji do domácí péče. Klientka musela doma po dobu 2 týdnů nosit sádrovou dlahu. První týden permanentně, přes den i noc, druhý týden už dlahu stačilo přikládat pouze na noc. Klientka se velmi rychle zhojila a s výsledkem jsme oba spokojeni,“ popisuje doktor Peter Ondrejka.

Sen se stal skutečností

A jak dopadl výsledek? „Nevěřila jsem vlastním očím. Byla jsem neuvěřitelně nadšená! Zákrok splnil moje očekávání. Pan doktor přesně vystihl podobu nosu, kterou jsem si vysnila,“ září mladá žena a nemůže uvěřit, že tohle je vážně její nos. I okolí reagovalo pozitivně. Dokonce i ti, kteří ji od zákroku odrazovali, jí ho chválí.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Na foto (zleva): Na snímcích před a po vidíte zcela jasně, jak velkého rozdílu se dá dosáhnoutFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Je to splněný sen. Karolína se teď cítí mnohem lépe a sebevědoměji. A co vzkazuje všem, kdo váhají? „Pokud také přemýšlíte nad stejným zákrokem, není se čeho bát. Operace je zcela bezbolestná. Důležité je i to, komu se svěříte do rukou. A pan doktor Ondrejka má ruce přinejmenším ze zlata!“

Reklama

Načítám