Hlavní obsah

Káva každému nesvědčí: Proč si ji odpustit v menopauze?

Foto: kikovic, Shutterstock.com

Foto: kikovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva je oblíbený ranní společník, funkční životabudič i průvodce chvilkami relaxace. Občas se ale vyplatí to s tímto aromatickým mokem nepřehánět. Některým lidem zkrátka nesvědčí.

Článek

Dokáže zahnat únavu i bolest hlavy, její vůně evokuje pocit klidu a pohody. Jenže káva může i ublížit, když se pije v nevhodnou dobu nebo s některými zdravotními neduhy.

1. Když špatně spíte

Pokud vás káva dokáže zaručeně povzbudit, neměli byste ji pít už od takových tří čtyř hodin odpoledne. Může vám způsobit špatné usínání a neklidné spaní, kofein totiž ovlivňuje pochody v těle ještě po šesti hodinách. I když se budete cítit unaveni, jeho vlivem si tělo bude myslet, že nejste, a nenechá vás klidně spát.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pokud máte problémy s usínáním, nepijte kávu minimálně 6 hodin před tím, než jdete spátFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. V začátku těhotenství

Kofein je povzbuzující látka, proto byste si nápoje s jeho obsahem měly odpustit ženy v době těhotenství. Platí to zejména pro první trimestr, kdy je tělo nejháklivější. „Samozřejmě není nutné, aby se ženy po ukončení prvního trimestru striktně vyhýbaly kofeinu. Dva šálky kávy denně si může dopřát každá těhotná žena,” upřesňuje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského Domu Praha 7. Tedy za předpokladu, že nemá třeba jiné zdravotní komplikace.

3. Když máte špatné srdce

Také lidé s kardiovaskulárními problémy by měli být s kávou obezřetní. Na jednu stranu kvalitní kávová zrna obsahují ceněné antioxidanty a polyfenoly, které pomáhají cévy chránit. Pravidelné pití přiměřeného množství kávy také pomáhá udržovat stabilní tlak, krev povzbuzená kofeinem lépe proudí cévami a udržuje je ohebné. Opatrní by ale měli být lidé se sklonem k srdeční arytmii nebo oslabení prodělaným infarktem myokardu. Kofein totiž zvyšuje krevní tlak a nutí srdce pracovat intenzivněji, což by mohlo být rizikové.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Antioxidanty v kávě chrání cévy a tím i srdce, ale neplatí to pro ty, kdo prodělali infarktFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

4. Při chřipce 

Jak známo, kofein odvodňuje. Naštěstí ne nějak zásadně, dehydratace se tedy obávat nemusíte. Pozor si ale dejte, pokud máte chřipku nebo vysokou teplotu, při které tělo ztrácí blahodárné tekutiny ve velkém.

„Denní příjem tekutin u nemocných s chřipkou a horečkou by měl být minimálně 1,5–2 litry, vždy však s ohledem na celkový zdravotní stav a případná chronická onemocnění,“ vysvětluje Michal Lazák, praktický lékař z Prahy. Pozor, ať potřebné tekutiny z těla nevyháníte právě nadměrným pitím kávy, ale třeba také alkoholu nebo silného černého čaje.

5. Když máte podrážděný žaludek nebo jícen

Káva obsahuje množství kyselin, právě ty mohou u citlivějších jedinců za případné žaludeční problémy. Zejména pokud si ji dopřáváte nalačno. To dráždí žaludeční sliznice, vyvolává pálení žáhy, narušuje trávení a v dlouhodobém horizontu může přispívat i k vředovým onemocněním. Pokud podobnými problémy trpíte, dávejte přednost druhům kávy s nižší aciditou (kyselostí) a vždy ji pijte až po jídle.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pálení žáhy je problém překyseleného organismu a ten by se měl kávě vyhnoutFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Při intimních problémech s kvasinkami

Trápí-li vás potíže s kvasinkovou infekcí, je dobré se na čas vzdát všech překyselujících potravin a nápojů. Na seznam patří vedle čaje a slazených nápojů také káva, zejména pokud sladíte, protože cukr je pro kvasinky doslova hnací motor.

7. Když máte v menopauze návaly

S příchodem menopauzy je vhodné upravit celkový jídelníček, možná bude na místě také omezení vypitých šálků kávy. Kofein totiž stimuluje a zahřívá, což nemusí být příjemné, pokud trpíte návaly. Zejména v teplé dny to může být kombinace, ze které se vám snadno udělá nevolno.

Káva ale může zdraví i prospět, zejména pokud ji vytuníte těmi správnými ingrediencemi.

Reklama

Načítám