Hlavní obsah

Signály dehydratace, které nemají co dělat s žízní

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Foto: B-D-S Piotr Marcinski, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měnící se krevní tlak, zácpa nebo suchá kůže. I tak mohou vypadat projevy dehydratace. Ta se totiž nemusí hlásit jen žízní. Na co si dát pozor a kdy začít víc pít?

Článek

Denně byste měli vypít minimálně osm sklenic vody (v případě, že její objem je 250 ml) – záleží na hmotnosti, míře zatížení a teplotě vzduchu. Je-li to výrazně méně, tělo nemá dostatek tekutin potřebných pro správné fungování orgánů a dochází k dehydrataci. Jedním znakem nedostatku vody je žízeň, která představuje vykřičník nabádající k rychlému doplnění tekutin. Když ji pocítíte, chybí tělu podle profesorky Hany Matějovské Kubešové, přednostky interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství z Brna, nejméně půl litru tekutin. Jaké jsou další příznaky dehydratace?

1. Sucho v ústech

Sucho v ústech hlásí, že tělo nemá dostatek tekutin pro vytvoření slin. S tím souvisí i zapáchající dech. Místo po žvýkačce ale raději sáhněte po sklenici s vodou a doplňte, co organismus žádá.

Foto: VBStudio, Shutterstock.com

Denně byste měli vypít minimálně osm sklenic čisté vodyFoto: VBStudio, Shutterstock.com

2. Tmavá moč a zácpa

Při nedostatku tekutin nepáchne jen dech, ale i moč. Čím méně vody se v těle nachází, tím je moč koncentrovanější, tmavší a má výrazný odér. „Koncentrovanější moč může vést nejen k poškození ledvin, ale vlivem hromadění dusíkatých látek také k horší funkci jiných životně důležitých orgánů,“ vysvětluje Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LK UK. Podobně tělo šetří vodou i tím, že zahustí stolici, což může vést ke vzniku zácpy.

3. Suchá kůže

Věděli jste, že kůže je největší orgán v těle? A stejně jako jiné orgány, i ona potřebuje dostatečně prokrvit – a s tím pomáhá voda. Je-li jí málo, kůže je suchá. Pokud si tedy všimnete, že je vaše pokožka sušší než obvykle, jako první pomoc si klidně vezměte tělové mléko, ale hlavně myslete na to, že musíte začít více pít. Jinak vám kosmetické pomůcky k ničemu nebudou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

O dehydrataci může svědčit i nebývale suchá pokožkaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Kolísání krevního tlaku a svalové křeče

Trápí vás svalové křeče a změny krevního tlaku z nízkého na vysoký? I to mohou být projevy nedostatku tekutin. Krev je méně tekutá a je pro ni těžší putovat organismem. Zpočátku se to projeví nízkým krevním tlakem, později naopak jeho vzestupem. „Mozek se bude snažit orgány strádající nedostatkem vody zásobit pod vyšším tlakem,“ osvětluje Josef Štolfa. Svalové křeče jsou potom výsledkem nižšího prokrvení. „Tělo totiž v případě nedostatku zajišťuje přednostně prokrvení nejdůležitějších životních orgánů, tedy srdce a mozku,“ vysvětluje Hana Matějovská Kubešová.

5. Únava a bolesti hlavy

Jste často unavení a trápí vás bolesti hlavy? Možná byste měli zapracovat na pitném režimu. S nedostatkem vody v organismu kolísá krevní tlak, zhoršuje se průtok krve mozkem a zvyšuje se tepová frekvence. Mezi mírnější příznaky patří únava a bolesti hlavy, v extrémních případech může dojít až ke ztrátě vědomí.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Bolesti hlavy a únava mohou signalizovat nedostatek vody v organismuFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

První pomoc: pijte po malých doušcích a solte

Pokud na sobě zaznamenáte některé z těchto příznaků, rozhodně tekutiny nedoplňujte najednou. Přetížili byste žaludek a dostavila by se nevolnost. Vodu, případně iontové nápoje s minerály, dodávejte postupně, po malých dávkách – Hana Matějovská Kubešová radí dva až tři doušky po půlhodině. Také si přisolte svačinu – sůl totiž pomůže získanou vodu v organismu udržet.

Reklama

Načítám