Hlavní obsah

Místo cukru do kávy antioxidanty: Co udělá skořice a zázvor?

Foto: Julenochek, Shutterstock.com

Foto: Julenochek, Shutterstock.com

Reklama

Káva se dá pít i jinak než s cukrem a mlékem. Zkuste do ní přimíchat ingredience, které jsou nejen chutné, ale na rozdíl od kostek cukru také zdraví přínosné.

Článek

Nedokážete si představit den bez alespoň jednoho šálku kávy? Zkuste někdy ozvláštnit chuť zajímavou ingrediencí. Nadchne nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše zdraví. Tyhle jsou totiž plné antioxitantů a mají přirozeně protizánětlivé účinky. Mnohé pomáhají zbystřit mysl, zlepšit náladu nebo posílit libido.

Ochuťte čokoládou

Není-li neslazená černá káva nic pro vás, zkuste zjemnit její chuť kouskem kvalitní čokolády nebo lžičkou pravého kakaa. Kakao je jeden z nejznámějších antioxidantů, posiluje srdce a cévy, reguluje krevní tlak a má protizánětlivé účinky. Je také zdrojem železa, což oceníte v boji s únavou i oslabenou imunitou. Únavu tlumí také díky hořčíku. U mužů má dokonce zlepšovat erekci.

Takový nápoj je doslova elixír mládí a krásy. „Kůže je díky kakau hydratovaná, prokrvená a lépe okysličená,” doplňuje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Foto: iprachenko, Shutterstock.com

Kakau se přičítá i afrodiziakální účinekFoto: iprachenko, Shutterstock.com

Utužte zdraví zázvorem

Káva je zdravá sama o sobě, můžete z ní ale udělat nápoj ještě zdravější. Než si zalijete svůj šálek espressa, přidejte k prášku trochu sušeného nebo čerstvě nastrouhaného zázvoru. Stačí na špičku lžičky, ať má káva lehce pikantní chuť, ale nepřebije její přirozené aroma. Zázvor posílí imunitu, zrychlí metabolismus, reguluje cholesterol, ale uleví i při žaludečních nevolnostech.

„Zázvor je plný vitaminu C. Obsahuje ale také železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom,“ doplňuje Tereza Havrlandová ze společnosti Lifefood.

Skořice pro vůni, srdce i mozek

Skořice je další z velmi silných antioxidantů a přirozených potravin pro posílení imunity. Chrání srdce, cévy, mozek, údajně brání tělo i před rakovinným bujením. Obsahuje také silice, které zlepšují trávení a pomáhají redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Koření přidejte do pomleté kávy, nebo ho vmíchejte do hotového nápoje, klidně až půl lžičky, záleží na preferované chuti. Poohlédněte se v obchodě ale po pravé, cejlonské skořici. Je kvalitnější a zdravější. „Vedle ní existuje kassia neboli skořice čínská. Má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice,“ vysvětluje Tereza Havrlandová.

Foto: Bukhta Ihor, Shutterstock.com

Pravá skořice je ta cejlonská, má jemnější chuť a sladší aromaFoto: Bukhta Ihor, Shutterstock.com

Kurkuma do kávy s mlékem

Spojení skořice a kávy vás možná nepřekvapí, můžete do nápoje ale zkusit i jiné koření – například kurkumu. To je známý antioxidant s protizánětlivými účinky, věří se v její moc v boji s rakovinou i stařeckou demencí. Pomáhá pročistit trávení i detoxikovat játra, špatného ale zbaví i vaši mysl. Účinné látky se uvolňují lépe v tuku, dejte ji proto raději do kávy s mlékem. Oživí její chuť, bude pikantní a nahořklá, stačí jen špetka.

Místo mléka lžička tuku

Do šálku kávy si můžete přidat také lžičku kvalitního tuku. Třeba másla nebo kokosového oleje. Ten kávu příjemně provoní a udělá z ní úplný koktejl zdraví. Díky obsahu triglyceridů chrání srdce a cévy, ale předchází i Alzheimerově chorobě. V kombinaci s kofeinem údajně také dokáže zrychlit metabolismus a pomáhá při hubnutí. Cvičení za vás ale neodmaká.

Která káva je na doma nejkvalitnější a jak si ji nevhodnou přípravou nepokazit?

Reklama

Načítám