Hlavní obsah

Káva s mlékem. Ano, či ne?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Všimli jste si, že v poslední době pije hodně lidí černou kávu, protože mají za to, že je zdravější než ta s mlékem? Zeptali jsme se odborníků, co je na tom pravdy.

Článek

Mléko je cenným zdrojem vitaminu D a vápníku, látek, které jsou nezbytné pro zdravé kosti, i draslíku potřebného pro funkční srdce. Obecně platí, že jeho pití člověku prospívá (pokud samozřejmě netrpíte laktózovou intolerancí). Totéž lze říci i o kávě. Ta zase obsahuje polyfenoly, cenné antioxidanty chránící organismus před škodlivými volnými radikály. Sečteno, podtrženo – mléko je zdravé, stejně i káva. Co ale, když se smíchají? O tom se vedou debaty.

Antioxidanty a mléko v kávě

Mléko bezesporu zjemňuje výraznou chuť kávy. Nenarušuje ale působení polyfenolů, které se do krevního oběhu uvolňují ještě dlouho poté, co svůj šálek dopijete? Tutéž otázku si položila společnost Nestlé. Aby získala odpověď, provedla ve Švýcarsku rozsáhlý výzkum. Cílem bylo zjistit, zda mléko nějakým způsobem ovlivňuje dobu, po níž se polyfenoly z kávy uvolňují do krve. Bádání bylo rozšířeno i na rostlinné alternativy mléka. Výsledek byl totožný – mléko (ani rostlinné) aktivitu polyfenolů nikterak neovlivňuje. Podle toho lze tedy říci, že mléko v kávě nesnižuje antioxidační reakci spojenou s polyfenoly.

Kofein na energii

Jak je to ale se stimulačními účinky kávy? Právě pro ně se tolik z vás nemůže dočkat svého ranního přídělu. Kofein v kávě totiž zvyšuje pozornost, koncentraci a energii. Bylo dokázáno, že přidání malého množství mléka může tyto účinky snižovat (co se stane, když z jídelníčku úplně vyřadíte mléčné výrobky). Ale jen velmi mírně. Biochemička Michaela Bebová v tom dokonce vidí výhodu. „Díky mléku nebo rostlinné alternativě se kofein vstřebává o něco pomaleji než v případě espressa, a účinky jsou tak prodlouženy,“ vysvětluje a dodává, že je to dáno i tím, že latté popíjíme déle než čisté espresso.

Foto: Chaithawat Samdaengphai, Shutterstock.com

Mléko v kávě prodlužuje účinky kofeinuFoto: Chaithawat Samdaengphai, Shutterstock.com

Černá káva stojí za vznikem vředů

Pálí vás po kávě žáha? S tím může mléko pomoci. Vyrovnává totiž poměrně nízké pH kávy, které může dráždit žaludek a vyvolat zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu. Podle Pavlíny Dostalíkové z Institutu zdravého životního stylu NutriCentrum může stát pití černé kávy nalačno dokonce za vznikem žaludečních vředů. „A to je důvod, proč byste měli pít kávu až po jídle, případně právě smíchanou s mlékem. Mléko totiž dokáže sliznici žaludku ochránit.“

Měli byste ale počítat s tím, že mléko není voda a je tedy plné kalorií. Zejména to plnotučné. Proto byste s ním měli operovat spíše jako s pokrmem než s „pouhým“ nápojem. Pokud si tedy dopřejete denně tři a více „lattéček“ z plnotučného mléka, může se to časem podepsat na vaší postavě.

Foto: Yulia YasPe, Shutterstock.com

Plnotučné mléko má hodně kalorií. Berte ho raději jako pokrm než jako nápojFoto: Yulia YasPe, Shutterstock.com

Káva s mlékem zdraví neškodí

Jaký je tedy konečný verdikt? Nelze říci, že přidávání mléka nebo rostlinných alternativ do kávy je nezdravé. Bylo dokázáno, že na antioxidační aktivitu kávy takové počínání vliv nemá, ale že může mírnit stimulační účinky kofeinu, které ale na druhou stranu prodlužuje. „A především nikdy nebylo prokázáno, že by mléko v kávě mělo nějaký negativní efekt na trávení, či že by jejich spojením vznikly zdraví škodlivé látky,“ doplňuje Michaela Bebová.

Mléko může vyrovnávat hladinu pH v žaludku, který může dráždit samotná kyselá černá káva. Pozor byste si ale měli dávat na kalorie, cukry a tuky, které mléko obsahuje a které se v nepřiměřeném množství mohou stát příčinou nárůstu hmotnosti. Jinak ale záleží spíše na tom, co vám chutná víc.

Pokud vás problematika zaujala, podívejte se i na díl pořadu A dost!, který se tomu věnoval.  

Reklama

Načítám