Hlavní obsah

Pálí vás žáha? Důvody i způsoby, jak tomu příště předcházet

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Velikonoční hodování umí dát vašemu trávení pěkně zabrat. Když už nedokážete přejídání zabránit, naučte se alespoň, jak si rychle ulevit od pálení žáhy.

Článek

Pálení žáhy (odborně pyróza) je nepříjemné. Dochází k němu, když se část kyselého obsahu žaludku vrací do jícnu. Pálení může provázet i tlak na prsou podobný infarktu, nutkání k říhání, kyselost a zápach v ústech.

„Příčinou mohou být špatné stravovací návyky i krátkodobější porušení zdravého jídelníčku, nadměrná konzumace alkoholu, sladkých limonád nebo tučných jídel. To způsobí, že se svěrače jícnu otevřou a umožní tekutinám v žaludku cestu zpět nahoru,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová z lékárny Salvia Zlín.

1. Bylinky a koření proti pálení žáhy

Každého dráždí něco jiného. Pálení žáhy nejčastěji vyvolává maso, smažené pokrmy, majonéza, čerstvý chléb, vejce natvrdo, zelí, cibule, luštěniny nebo kořeněná jídla. Z nápojů je to alkohol, kyselé džusy, káva a potíže zhoršují i perlivé nápoje.

Trávení zlepšují zejména byliny obsahující hořčiny. Ty dráždí chuťové receptory na jazyku a vyvolávají vylučování slin. Přispívají tím k produkci žaludečních šťáv potřebných pro zdravé trávení,“ vysvětluje odbornice na přírodní léčbu Jana Ranušová. Hořčiny najdete v čekance, zeměžluči, jablečníku obecném nebo ve vachtě trojlisté.

Jídlo obohaťte také o koření, které přispívá k lepšímu trávení. Je to kmín, bazalka, oregano, fenykl, anýz, kurkuma či zázvorKyselost dokážou stáhnout také některé potraviny, uleví vám ovesné vločky, kuskus, rýže, drůbeží maso bez kůže, celer, chřest, květák, banán či meloun.

Foto: Hayati Kayhan, Shutterstock.com

Perlivé nápoje pálení žáhy zhoršujíFoto: Hayati Kayhan, Shutterstock.com

2. Povolte si opasek 

Pálení žáhy dobře znají i těhotné ženy, ty jím trpí často. Na svědomí ho mají jak hormony, tak rostoucí plod, který tlačí žaludek vzhůru. Totéž ale dokáže i dlouhodobé sezení a mačkání břicha, stejně jako příliš upnuté oblečení. Začíná-li vám být těžko, zkuste povolit oděv a na chvíli se postavte.

3. Důvod, proč nekouřit

Asi vás těžko přesvědčíme, abyste přestali kouřit, vždyť závislost na cigaretě přirovnávají odborníci k závislosti na heroinu, ale je dobré to alespoň vědět. V případě, že se jednou opravdu rozhodnete přestat, budete mít o důvod víc. Pálením žáhy trpí kromě těch, kdo se nezdravě stravují, především kuřáci. Kouření totiž snižuje tlak svěrače v oblasti přechodu jícnu do žaludku, a podporuje tak vznik refluxu (zpětný tok kyselého žaludečního obsahu do jícnu).

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Kouření podporuje pálení žáhy. O důvod víc, proč konečně přestat kouřitFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

4.  Domácí lékárnička a žáha

Rychlou, leč krátkodobou pomoc představuje živočišné uhlí i volně prodejná antacida. Dlouhodobější úlevu poskytují i takzvané inhibitory protonové pumpy (obsahují látku omeprazol nebo pantoprazol). Hodně expertů je ale proti dlouhodobému užívání těchto léků.

„Léky byste neměli brát dlouhodobě, pokud příznaky přetrvávají či se opakovaně vracejí, vyhledejte odborníka. Refluxní příznaky snižují kvalitu života, ale mohou vést i k rozvoji závažnějších onemocnění,“ upozorňuje doktorka Irma Miklášová. Konkrétně jde o kardiovaskulární problémy, potažmo vám může hrozit infarkt.

Nemáte-li po ruce léky, zapijte vodou lžičku jedlé sody nebo šťávy z aloe vera. Může pomoci i žvýkačka, která zvýší produkci slin, případně rozžvýkejte několik lístků máty či bazalky. Naopak raději nezkoušejte často doporučované mléko. Zprvu uleví, ale vápník nakonec donutí žaludek, aby produkoval více kyselin. Nedojde tedy k uklidnění, ale k ještě většímu podráždění.

5. Žijte zdravěji 

Pálení žáhy je v mnoha případech důsledkem špatného životního stylu. Kouření, smažené a tučné pokrmy, ale i nadváha značně přispívají k trávicím potížím, upravíte-li svůj životní styl, mohou potíže zmizet. Hlídejte si ale i další spouštěče. „Na vině může být také dlouhodobá práce v předklonu nebo špatná technika zvedání těžkých věcí,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová. Máte-li potíže hned po ránu, zkuste si více podložit hlavu, ať šťávy ze žaludku nepronikají do jícnu.

Pokud máte ale problémy dlouhodobě, určitě jděte k doktorovi, pálení žáhy může totiž vyústit v rakovinu jícnu, tak to nepodceňujte!

Co uleví při pálení žáhy vám?

Reklama

Načítám