Hlavní obsah

Kdo vám pomůže uvařit skvělou kávu? Chemex i chytráček!

Foto: Mallmo, Shutterstock.com

Foto: Mallmo, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte mít kávovar za spoustu peněz, abyste si i doma mohli vyrobit skvělou kávu. Představíme vám pomocníky, kteří vám budou vždy při ruce!

Článek

Milovníci turecké kávy to mají snadné – stačí zalít mletou kávu vroucí vodou a je vystaráno. Jestli chcete raději kávu filtrovanou, už to bude stát víc času – ale ne námahy, protože na to můžete mít skvělé pomocníky. A rozhodně si nemusíte kupovat kávovar.

Co ovlivňuje chuť kávy

Základem dobré kávy jsou kvalitní kávová zrna. „Když kávu otevřete, měli byste ucítit příjemnou kávovou vůni bez nežádoucích cizích pachů. Zrnka by měla být bez stop po oleji a upražena akorát. Příliš přepražená jsou až nápadně tmavá a nedopražená zase výrazně světlá. Zrna musejí být celá, bez úlomků. Pokud jsou různě velká, znamená to, že jde pravděpodobně o směs víc druhů,“ vysvětluje David Šátek, manažer obchodů Albert. Zrna byste měli umlít těsně před přípravou – a jaká příprava kávy je nejzdravější?

Správné skladování a mletí

Chuť kávy ovlivňuje místo původu, odrůda, způsob zpracování i čerstvost. Zrnka byste měli uchovávat chráněná před vzduchem, vlhkostí i výkyvy teplot. V neposlední řadě záleží i na kvalitě mletí. Hrubě mletá káva by měla připomínat mořskou sůl, středně hrubé namletí cukr krupici a jemné pak cukr moučku.

Z jaké vody vařit kafe

Na kvalitu nápoje má vliv i výběr vody. Má být měkká, filtrovaná, pokud si nejste jisti kvalitou kohoutkové, použijte balenou. Voda, kterou zaléváte kávu, by měla mít 92–95 °C, ale nápoj pak nechte chvíli vychladnout.

„Obvykle se dá pít už po vychladnutí asi na 70 °C, do té doby byste si spálili jazyk a z kávy byste moc neměli. Nejvíce chutí ve filtrované kávě ucítíte, když ji necháte zchladnout na 40–50 °C. Počítejte s tím, že jak káva chladne, slábne její aroma a je méně hořká, vynikne naopak sladkost a acidita,” vysvětluje baristka Tereza Balá.

Jak připravit skvělou kávu bez kávovaru

Na přípravu filtrované kávy potřebujete přístroj či pomocníka, který vám s tím pomůže. Jaký vybrat? Představíme vám jich hned několik!

1. Džezva

Asi nejznámější a historicky nejstarší nádoba na přípravu kávy: jde o kovovou konvičku s rukojetí, která se naplní do dvou třetin studenou vodou, přidá se velmi jemně mletá káva (může být i cukr) a zahřívá se. Až káva vzkypí, odstavíte ji a jemně sklepnete. Zopakujete asi třikrát a je hotovo. Podívejte se na recept, jak udělat pravého turka v džezvě.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ručně vyrobená klasická džezva z mědi a cínu, 120 ml, prodává Manu cafe za 240 Kč. Elektrická džezva Rohnson s bezdrátovou základnou, 250 ml, prodává Alza za 799 Kč. Smaltovaná džezva Metalac, 400 ml, na Zboží je od 168 KčFoto: Archiv firem

2. Moka konvička

Středně umletou kávu dáte do filtru ve střední části konvičky a zarovnáte. Vodu nalijete do spodní části k ventilu a konvičku dobře sešroubujete a utáhnete. Až začne voda vřít, vytvoří se pára, která ze spodní části prochází přes filtr do horní části. Ve chvíli, kdy konvičku odstavíte, by mělo ve spodní části zbýt ještě trochu vody. Kdo použil moka konvici jako urnu?

Foto: Archiv firem

Zleva: Hliníková konvička Pressione Ernesto v různých barvách, 370 ml, prodává Lidl za 199 Kč. Elektrická konvička Ariete Art 1358/10, 200 ml, prodává Electroworld za 1099 Kč. Designová konvička Bialetti Mini Express, 90 ml kávy, bez šálků, prodává Čerstvá káva za 599 KčFoto: Archiv firem

3. French press

Konvička s kovovým filtrem, která se používala ve Francii už za Napoleona, je stále populární. Hrubě mletá káva se zalije horkou vodou a po asi čtyřech minutách louhování se zatlačí pístem se sítkem ke dnu – sedlina se oddělí a káva se pak ihned nalévá do šálků.

Foto: Archiv firem

Zleva: Skleněná konvice Banquet, 600 ml, prodává 4home za 349 Kč. Spojení french pressu a termohrnku Espro Travel Press, 350 ml, prodává Alza za 1019 Kč. French press Frieling Ultimo z dvouplášťového nerezu, 500 ml, prodává Kamikava za 1290 KčFoto: Archiv firem

4. Dripper – překapávač

„Jestli existuje alternativa pro zaryté milovníky turka, pak to je právě dripper. Jeho charakteristikou je rychlost, jednoduchost, kvalita výsledného šálku a nízká pořizovací cena,“ říká Tereza Balá. Jde o plastový, skleněný nebo keramický trychtýř, který se postaví na hrnek, vloží se do něj papírový filtr a hrubě namletá káva, která se zalije vodou o teplotě 93 až 94 °C. Žádaný nápoj překape do šálku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Porcelánový dripper Xavax, na 2 šálky, prodává Hama za 199 Kč. Plastový Clever Dripper zvaný chytráček umožní louhovat kávu potřebnou dobu, 350 ml, Doubleshot za 455 Kč. Klasický japonský dripper Hario V60-01, na 4 šálky, Kofio za 1099 KčFoto: Archiv firem

5. Chemex a spol.

Potrpíte si na něco unikátnějšího a chcete mít požitek nejen z výsledného nápoje, ale i z jeho přípravy? Máme pro vás pár specialit – například slavný chemex.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ruční kávovar Aeropress funguje jako píst, 200 ml, prodává Coffee Club za 699 Kč. Vakuový kávovar Hario Vacuum Pot TCA-3 s bavlněným filtrem, až 350 ml, prodává Doubleshot za 1880 Kč. Chemex z borosilikátového skla pro přípravu filtrované kávy, 800 ml, prodává Lázeňská káva za 1122 KčFoto: Archiv firem

Chcete si udělat skvělou kávu? Nezkazte si chuť! Víme, co vadí víc než cukr a mléko.

Reklama

Související témata:
Barista

Načítám