Hlavní obsah

Překvapivé benefity ledové kávy. Kdy si dáte šálek vy?

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Máte rádi ledovou kávu a často si ji dáváte? Dobře děláte. Tohle oblíbené osvěžení zrychlí metabolismus, zlepší náladu a sníží riziko parkinsona i alzheimera. Záleží ale na způsobu přípravy. Jak si udělat tu nejzdravější ledovou kávu pod sluncem?

Článek

Ledová káva je s létem neodmyslitelně spjata podobně jako zmrzlina. A snadno ji připravíte doma. Jestli chcete, aby vám co nejvíc chutnala a zároveň opravdu prospěla vašemu zdraví, zapomeňte na instantní kávu, cukr a smetanu. Kávová zrna nevařte ani nespařujte a vyrobte si z nich studený výluh. A jestli máte raději mletou kávu než celá zrna, pak vyzkoušejte cold brew coffee: nejjednodušší ledovou kávu bez vaření.

Vsaďte na studený výluh

Jak na to? Šálek (240 ml) kávových zrn přelijte dvěma šálky studené vody, promíchejte a na 12 až 24 hodin uložte do lednice. Výsledek sceďte a zřeďte s vodou v poměru 1 : 1. „Oproti teplé kávě je nápoj pocitově méně kyselý, má jemnou osvěžující chuť a je přirozeně sladší,“ říká Kateřina Adámková, osobní trenérka a výživová poradkyně z Prahy.

Studený výluh z kávových zrn vydrží přikrytý v ledničce až dva týdny. Prospívá zdraví a má podobný obsah kofeinu jako teplá káva. Výluh je dvakrát silnější než stejné množství espressa, proto je nutné jej před konzumací zředit vodou (ledem). A jaké zdravotní benefity přinesou tři šálky takto připravené ledové kávy denně?

1. Zrychlí metabolismus

Chcete zhubnout nebo si udržet váhu? Možná vám s tím pomůže ledová káva. Kávová zrna mají čas se ve studené vodě vylouhovat a předat jí své přirozené vlastnosti. Kofein z ledové kávy zvyšuje bazální metabolismus až o 11 procent. Jedná se o energii, kterou organismus spotřebovává, když jste v klidu. Čím je výkonnější, tím více kilokalorií spalujete.

Kofein navíc stupňuje rychlost, s níž tělo spaluje přebytečný tuk. Potvrzuje to i Michaela Bebová, biochemička z Prahy: „Kofein je oblíbenou přírodní látkou, kterou často nacházíme v nejrůznějších doplňcích stravy pro fitness, případně doplňcích podporujících spalování tuku. Přiměřená dávka je opravdu pro tělo pozitivní a pomáhá zvýšit metabolický obrat.“ Doporučená denní dávka kofeinu je přitom 400 miligramů, tedy přibližné množství nacházející se v třech šálcích ledové kávy.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Přiměřená dávka kofeinu působí na tělo pozitivně a pomáhá zrychlovat metabolismusFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Zlepší funkci mozku i nervového systému

Kromě zlepšení pozornosti a nálady prospívá studená káva mozku i jinými způsoby. Nedávná studie zjistila, že pití kávového výluhu může ochránit mozek před nemocemi souvisejícími s věkem a odumíráním mozkových buněk – jedná se o Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. Kofein a další sloučeniny (fenylindany) totiž stimulují nervový systém a mohou podpořit fungování mozku.

3. Zamezí pálení žáhy

Ačkoliv má obecně vzato horká a studená káva podobné pH (5–6), ledová verze je podle některých výzkumů méně kyselá, a proto méně agresivní pro žaludek i střeva. To může snížit podráždění, které někdy horká kyselá káva způsobuje. Často se projevuje pálením žáhy, kdy se žaludeční kyseliny vracejí zpět do jícnu a dráždí jej. „Ledová varianta může vyhovovat i lidem, kterým teplá káva způsobuje nadýmání,“ dodává Kateřina Adámková.

Foto: Day2505, Shutterstock.com

Ledová káva dráždí žaludek méně než teplá. Pravděpodobně vás po ní nebude pálit žáhaFoto: Day2505, Shutterstock.com

4. Sníží riziko chronických onemocnění

Podle studií obsahuje horká káva více antioxidantů než její studená verze vytvořená z výluhu. Ta je ale zase plná prospěšných sloučenin, které pomáhají předcházet poškození buněk, takže přispívá k ochraně před vznikem chronických onemocnění, jako jsou nemoci srdce, cukrovka druhého typu a rakovina.

Reklama

Načítám