Hlavní obsah

V jakém věku si ženy nejvíc užívají sex? Většinou mnohem později, než se obecně soudí

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá, žádoucí a nažhavená. Klasické klišé, které ovšem dávno neplatí a možná nikdy neplatilo. O tom, kdy zažijete nejlepší sex svého života, totiž nerozhoduje věk, ale zcela jiné okolnosti.

Článek

Kdy prožíváme nejlepší sex v životě? Kdy přichází ten pověstný vrchol fyzického potěšení? Slavný americký psycholog Alfred Kinsey ještě v padesátých letech minulého století tvrdil, že u mužů je to už kolem dvaceti let a u žen kolem třicítky. Podle expertky na vztahy Tracey Cox to v 21. století už ani zdaleka neplatí.

Kinsey zdůvodňoval své tvrzení tím, že mladí muži těží ze své výkonnosti. Erekce dosahují mrknutím oka, stačí jim malý odpočinek a jsou schopni ihned dovádět dál a nečiní jim problém souložit dvakrát i třikrát krátce za sebou. Ženy si podle slavného psychologa prý musí počkat spíš na jakési psychické uvolnění. Tedy chvíli, kdy lépe poznají své tělo, vědí, co se jim líbí, a nebojí se si o to říct.

Podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox to je ale trochu jinak.

Co je to nejlepší sex?

Alfred Kinsey ho definoval počtem dosažených orgasmů. Čím víc vyvrcholení, tím lepší sex. Podle Tracey Cox je ale právě tohle chyba! „Propojení, intimita, touha, vzrušení, možnost cítit se sexy a neodolatelně, risk, dobrodružství. To vše lidé říkají, když se jich zeptáte na super sex. Jen málokdy vám někdo odpoví, to bylo tehdy, když jsem během jednoho čísla měla tři orgasmy,“ vysvětluje.

Podle expertky je sexuální vrchol určité období v životě, kdy jste schopni užít si milování naplno, psychicky i fyzicky (byť nemáte jeden orgasmus za druhým). A je jedno, kolik vám je let. Dvacetiletá dívka, co nemá žádné starosti, poznává svět, nové lidi, sbírá zážitky, a to včetně těch sexuálních, je v tu chvíli na vrcholu spíš než třicátnice, co se s partnerem marně snaží o dítě a místo užívání si počítá plodné dny.

Na věku nezáleží

Jakékoli teorie o tom, v jakém věku si kdo nejvíc užívá, jsou tak podle Tracey Cox mylné. „Jsou ženy, které si sex nejvíc užily ve dvaceti, ale jsou i takové, které nejvíce vzpomínají na období kolem padesátky a po menopauze.“ Koneckonců právě tohle období je podle ní pro mnoho žen úlevné – odchází strach z nechtěného těhotenství, děti už jsou odrostlé, odpadají povinnosti spojené s péčí o ně a hypotéky jsou doplacené buď téměř, nebo úplně. A víme to všichni, když je žena v dobrém rozpoložení, i v posteli si to umí lépe užít. „Jednoduše řečeno, neexistuje žádné věkové období, kdy by si příroda řekla: tak a teď už je se sexem konec, na žádný vrchol nemáš nárok,“ dodává Cox.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Některé ženy si sex nejvíc užívají až po menopauzeFoto: Rido, Shutterstock.com

Sex a hormony

Pravda je ale samozřejmě i to, že sexuální život velmi silně ovlivňují hormony. Když je vám dobře, vaše tělo produkuje neskutečné množství estrogenu a testosteronu, takže máte na sex chuť skoro pořád. Je to způsob, kterým si příroda zajistila, aby lidstvo nevymřelo, a v době, kdy jsou lidé nejplodnější, měli chuť množit se.

Stejný efekt ale může mít na tělo i těhotenství, mnoho žen přiznává, že obzvláště v druhém trimestru nemyslely téměř na nic jiného než na sex. „A i když je menopauza pokládána za období, kdy to jde s chutí na milování spíš dolů, jsou ženy, které to mají zcela opačně,“ zdůrazňuje Tracey Cox.

Nový partner, nové tělo

Navíc má i další úžasnou zprávu – na sexuálním vrcholu se můžete ocitnout několikrát za život! Hormony totiž nakopne třeba i nový partner nebo jakýkoli nový náboj, který vpustíte mezi sebe a dlouholetého partnera. Na sexu v pokročilejším věku je krásné, že už nemáte předsudky a nebojíte se zapojit i sexuální pomůcky, užít si milování i na méně obvyklých místech nebo popustit uzdu svých erotických fantazií. A pokud jste to ještě neudělali, je ten nejvyšší čas. Protože je dost možné, že ten nejlepší sex svého života máte ještě před sebou!

Reklama

Načítám