Hlavní obsah

Orgasmus a výraz tváře. Co o vás ve chvíli vyvrcholení prozradí obličej?

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Reklama

Je to vlna rozkoše, totální uvolnění, prostě vyvrcholení. Orgasmus je něco, k čemu sex většinou směřuje a čím končí. Víte ale, jak vaše tvář v těch pár chvilkách extáze vypadá? A tušíte, co výraz tváře o dotyčném vypovídá?

Článek

Ve chvílích orgasmu nad sebou ztrácíme kontrolu. Je to okamžik, který se dá přirovnat k bezvědomí. Většina lidí se v tu chvíli přestane starat o to, jak vypadá, jak se tváří nebo co dělá. Jakoby se v tu chvíli projevilo vaše skutečné a ryzí já. „Výrazy tváře během orgasmu poskytují zásadní vodítka o základní sexuální osobnosti, o tom, jak moc si to daný člověk užívá, jak snadné je pro něj spojit se s partnerem,“ říká britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Podle ní existují čtyři nejčastější výrazy tváře, které toho o daném člověku dost vypovídají. Která je ta vaše a která vašeho partnera?

1. Chtivý dobrodruh

Hlava zvrácená dozadu, otevřená ústa, zavřené oči, hlasité sténání, zrudlý obličej a krk. „Zavřené oči snižují zábrany a odstraňují rozpaky. Navíc odříznutí jednoho smyslu zvyšuje vnímání těch ostatních,“ upřesňuje Cox.

Co to o vás říká?

Je to výraz obličeje, který se nejvíc blíží tomu, co lze vidět ve filmech. Lidé, kteří mají tento druh sexuálního obličeje, mají tendenci být bez zábran, v sexu je baví téměř všechno, nebrání se zkoušení různých praktik, sexuální pomůcky jim nejsou cizí a o sexu rádi mluví. Sex je pro ně zdrojem potěšení a zábavy, něco, co si nesmírně užívají.

Tip pro lepší sex

Nejspíš se snažíte různými experimenty zaujmout partnera a udržet váš sexuální život stále svěží. Možná se někdy ale až příliš spoléháte na inovace a sexuální pomůcky, které je ale občas také odložit. „Někdy je potřeba vrátit se k naprostým základům. Zaujmout misionáře, zadívat se partnerovi hluboko do očí a propojit se i duševně,“ radí Cox. Nejde totiž jen o slast a orgasmus, ale i o intimitu a blízkost s partnerem, na to nezapomínejte.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zavřené oči zvyšují slast ostatních smyslůFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Tichý požitkář

Při vyvrcholení se téměř nehne, je v naprosté tichosti, nevydá ani hlásek. Oči má zavřené a jeho výraz značí intenzivní soustředění. Ústa má mírně pootevřená a pěsti zaťaté. „Nabídku na roli v erotickém filmu tyhle typy nejspíš nikdy nedostanou, ale jejich požitek ze sexu je ve skutečnosti velmi vysoký,“ říká Tracey Cox.

Hodně lidí si myslí, že když je partner potichu, sex si moc neužívá, ale opak je pravdou. Naopak, pokud někdo (většinou ženy) dělají při vyvrcholení opravdu hodně hluku, značí to spíš, že předstírají. „Při orgasmu je dýchání rychlejší a mělčí a je při něm těžké křičet. A jestli je to doprovázeno ještě dramatickými gesty, kdy někdo extaticky svírá prostěradlo nebo kolem sebe mlátí jako pornohvězda, je skoro jisté, že tenhle orgasmus skutečný není,“ upřesňuje Tracey Cox.

Co to o vás říká?

Tichý požitkář si orgasmus užívá, stahuje se při něm do sebe, chce mít jistotu, že si ho užije, je to pro něj spíš sólový okamžik než něco, co sdílí. Během sexu bývá pohlcen sám sebou, možná může být řeč i o určité sobeckosti. Ale většinou umí rozkoš dokonale přijímat i rozdávat.

Tip pro lepší sex

Možná by neuškodilo dát svému protějšku víc najevo své nadšení. Vysvětlit mu, že vaše mlčení a nehybnost ve chvíli vyvrcholení neznamená nespokojenost, ale pravý opak. Řekněte mu, že je to vlastně ten největší kompliment, co mu můžete dát.

3. Hledač intimity

Oči má široce otevřené, i během orgasmu udržujete oční kontakt s partnerem, intenzivně mu hledí do tváře, podvědomě čte jeho výraz, aby zjistil, co jeho láska cítí. Často se při vyvrcholení usmívá. Tenhle výraz se dá označit za ojedinělý, protože jen asi 15 % párů má při sexu otevřené oči a jen polovina z nich je nezavře ani při orgasmu.

Co to o vás říká?

Sex pro vás není jen sex. Ne orgasmus, ale intimita je váš cíl. Na prvním místě máte blízkost s partnerem, vyvrcholení a fyzické potěšení až na druhém. Sex je pro vás mnohem víc o vyjadřování lásky a náklonnosti než jen o fyzickém zážitku.

Tip pro lepší sex

Baví vás víc mazlení a předehra než samotný sex? Užíváte si nejvíc vanilkový sex než ten vášnivý a živočišný? Nebylo by občas na škodu dát srdce a city stranou a dopřát chtíči trochu nadvlády. „Romantický sex je skvělý, ale stejně tak skvělá je i rozmanitost. Většina párů má hodně lásky, je to spíš sex, co jim chybí,“ tvrdí Tracey Cox.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Jen asi 15 % lidí se při orgasmu dívá na partneraFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

4. Úzkostný stydlín

Jeho rysy jsou zkroucené, má výraz ponurého odhodlání, oči pevně zavřené, rty přitisknuté k sobě, mračí se. Jakoby pro něj sex byl spíš dřina než potěšení. Nedokáže se zcela uvolnit, ztratit nad sebou kontrolu, ne a ne se nechat odplavit na vlnách rozkoše.

Co to o vás říká?

Každý má čas od času sex spojený s nějakými obavami. Může to být nervozita na začátku vztahu, strach z toho, zda budete dost dobří, obavy, že dnes nejste ve formě, stud, protože máte nadváhu a podobně. U někoho je ale míra takového stresu vyšší.

Pokud cítíte úzkost při každém milování, není to rozhodně obvyklé. A pokud po sexu a po orgasmu necítíte psychické ani fyzické uvolnění, váš vztah a sexuální život vyžadují naléhavou pozornost. Doporučujeme navštívit sexuologa.

Tip pro lepší sex

Dost možná je pro vás sex tak trochu tabu, neumíte a nechcete o něm mluvit. Je to zdroj vašich problémů s uvolněním, se vzrušením a vyvrcholením. Přemýšlejte, co sexuálně potřebujete a chcete, a proč si o to nedokážete říct. Vám se to může zdát jako nesplnitelný úkol, ale věřte, že i jedno jediné sezení s dobrým sexuálním terapeutem může věci výrazně zlepšit.

Je to jen pár vteřin, chvilka blaha, ale i tak se vyvrcholení v životě málo co vyrovná. Vše, co potřebujete vědět o orgasmu

Reklama

Načítám