Hlavní obsah

Co když už si v posteli nestačíte? Upřímná zpověď zmůže mnohé, ale má i svá rizika

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete nesouhlasit, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. Spokojenost s intimním životem je jeden ze základních předpokladů úspěšného vztahu a má přímou souvislost s tím, jak se v partnerství cítíte i jak vnímáte jeho budoucnost. Co dělat, když máte problém?

Článek

Nedávný výzkum společnosti Behavio ukázal, že u nás není se svým intimním životem vůbec spokojený každý desátý muž a přibližně každá dvanáctá žena. Ženy uvádějí větší spokojenost než muži, ale je to dost těsné: nestěžuje si 63 % žen oproti 59 % mužů.

Dalo by se tedy říct, že zhruba 40 % Čechů má se sexem nějaký problém, většinou jde o frekvenci, přičemž nejvyšší nespokojenost uvádějí lidé ve věku nad 55 let. V této skupině si nejvíce stěžují muži v dlouhodobých vztazích – partnerky o ně totiž často nemají zájem. Ať už vinou ztráty chuti na sex po menopauze, nebo vyčpěním vztahu.

Kolik sexu je tak akorát

Statistiky se shodují, že četnost sexu se nejčastěji pohybuje kolem údaje 1× týdně, a to napříč různými kulturami i sociálními skupinami. Například americký výzkum sexuálního chování dospěl k tomu, že typický americký pár má pohlavní styk 56krát ročně. V Česku uvádí obdobný výzkum téměř shodný počet, konkrétně 54krát ročně.

Rozdíly jsou samozřejmě v různých věkových skupinách, mladší lidé mezi 20 a 30 lety se milují až dvakrát častěji než ti nad 50 let. A například srovnání dvacetiletých oproti šedesátiletým uvádí rozdíl až čtyřnásobný. Což asi nepřekvapí. Stejně jako údaj, že nejméně sexu mají lidé v dlouhodobých manželstvích. „Jednoduše řečeno, čím déle spolu jste, tím méně se milujete. Tak to prostě je,“ potvrdila pro Daily Mail sexuální expertka Tracey Cox.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nejste spokojení v sexu? Mluvte o tom! Něco se dá napravit, něco ne, ale i svěřování a důvěra mohou zlepšit vaši vztahovou intimituFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

A jak jste na tom vy…

Jenže to jsou statistiky, které právě o vašem intimním životě vypovídají pramálo. Myslíte si, že všichni mají lepší sex než vy? Není to pravděpodobné, ale je to možné. Statistiky vás sice mohou uklidnit, že nejste zdaleka sami, kdo není spokojený, ale to je tak vše. A nic na tom nezmění ani názor odborníků, že milování jednou týdně je pro spokojený vztah dost. Pro někoho možná ano, ale pro jiného je to zkrátka moc a pro dalšího zase málo… Tak co s tím?

Chcete lepší sex? Mluvte spolu!

Základem je si to říct, to je ten první a správný krok, od kterého se můžete odpíchnout. Psychoterapeut Vojtěch Kukla z online psychoterapeutické platformy Hedepy se v takovém případě nebojí srovnat sex s vařením: „Co uděláte, když vám nechutná jídlo, které partner uvařil? Když mu to neřeknete, bude si myslet, že ho připravil skvěle, a bude vám ho vařit dál a dál. A s milováním je to stejné. Neřeknete-li ‚chci toho méně, víc či jinak‘, partner vás bude dál zahrnovat v nejlepší víře tím, o čem si myslí, že máte rádi…“

A pokud opravdu chcete, aby byly vaše potřeby naplněny, radí terapeut upřímný rozhovor: „Chápu, že to pro mnohé může být velmi nepříjemné, ale berte to tak, že tím děláte partnerovi službu. Jedině když má správné informace, může na ně adekvátně reagovat a problém řešit.“ Jak na to? Přečtěte si základy diplomacie ve vztahu.

Říkám mu to, ale neslyší mě

Jedna věc ovšem je si to říct a druhá, že partner nemusí být k vašim přáním zrovna vstřícný. Co pak? „V takové chvíli je důležité si uvědomit, jak moc je partner pro vás důležitý a hlavně to, že jste spojenci a ne nepřátelé,“ doporučuje Vojtěch Kukla. Podstatné podle něho je nesnažit se druhého převálcovat, ale komunikovat s ním upřímně a co nejcitlivěji.

3 zlatá pravidla, jak zlepšit intimní život

  1. Vyslovte svá přání a touhy. Pokud nebudou partnerovi proti mysli, jistě vám je bude chtít splnit. Co zůstane skryto, nemůže být vyslyšeno.
  2. Pečujte o zdraví. Máte-li jakékoliv intimní problémy (vaginální suchost, bolesti při styku), neváhejte je konzultovat s gynekologem, většina těchto potíží je poměrně snadno řešitelných. I poruchy erekce lze ve spolupráci s odborníkem výrazně zlepšit či zcela vyléčit.
  3. Buďte kreativní. Zapojte různé hračky a popusťte uzdu fantazii. Každá změna zvyklostí, byť nepatrná, se počítá a může to být velký přínos.

Načítám