Hlavní obsah

3 důvody, pro které se partneři nejčastěji hádají: sex, peníze a domácí práce

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze, sex a domácí práce. Tři věci, o které se páry hádají nejčastěji, navíc většinou bez nalezení nějakého řešení. Vztahoví odborníci jim říkají věčné problémy. Podle britské expertky na vztahy Tracey Cox ale tyhle trable mají řešení. Tady je její návod.

Článek

Zásadní problém podle Tracey Cox je v tom, že většina lidí netuší, jak o těchto třech zásadních věcech mluvit. Vlastně jen ventilují emoce, které už dál nedokážou udržet na uzdě, ale řešení nenaleznou. Přitom způsob, jak koloběh stále se opakujících hádek o peníze, sex nebo domácí práce zastavit jednou provždy, existuje.

Proč se hádáme o peníze

Hádky a neshody o finance způsobují, že si partneři lžou (ty šaty nejsou nové) a tím mezi nimi vzniká nedůvěra, stres, dusná atmosféra, snižuje se pocit bezpečí a pohody ve vztahu. Protože o penězích prostě neumíme mluvit, je to stále jedno z největších tabu. A když se o něčem nemluví, je to zdroj nejistoty, nedorozumění a hádek.

Jak vyřešit trápení s penězi

V prvé řadě byste měli porozumět tomu, jaký vztah k penězům každý z vás má a proč. Kromě dědičné inklinace (můžete být třeba drobný škudlil po tátovi) se formuje už v dětství a vliv na něj mají i vaše povahové rysy. Kdo vyrůstal v hojnosti a finančně bezpečném prostředí, reaguje na výdaje s větším klidem než ten, kdo žil v nedostatku a peníze byly vždycky problém. Věčný pesimista se bojí horších časů a má neustálou potřebu šetřit. Naopak věčný optimista si nepřipouští, že by mohlo být někdy špatně, a utrácí s větší lehkostí. Tyhle motivace a důvody, proč se každý z vás nějak chová, byste měli probrat a snažit se vzájemně se pochopit. A pak podle odbornice pomáhají následující tipy:

  • Finanční upřímnost – Kolik vyděláváte, jaké máte úspory, jak vysoké výdaje, jaké vás čekají investice. Udělejte si spolu jasno, jak na tom finančně jste.
  • Pravidelné finanční porady – O penězích je potřeba mluvit pravidelně. Třeba každého prvního v měsíci proberte vaši finanční situaci, plánované investice a podobně, vyhnete se tím hádkám, které přichází impulzivně a většinou k ničemu nevedou.
  • Společný i soukromý účet – Mějte společný účet na společné výdaje, úspory, na plnění společných snů. Ale mějte i své osobní, z nichž si každý můžete utrácet za to, co vy sami chcete. Je to ideální varianta mezi udržením si určité individuality a svobody, ale zároveň společnou zodpovědností za vás jako pár.
  • Finanční limit – Stanovte si částku, do jejíž výše se jeden druhému nemusíte zodpovídat. Protože obhajovat každou utracenou korunu je potupné a snižuje to pohodu ve vztahu. Když budete vědět, že nákup nových šatů není nic, co byste spolu museli řešit, ale koupit si nový mobil za několik tisíc už by problém být mohl, budete oba o dost klidnější a zároveň k sobě upřímnější.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Peníze bývají častým zdrojem neshod a hádekFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Proč se hádáme o sex

Sex není jen fyzické potěšení, je to i blízkost a emoční intimita. A to nás dělá zranitelnými. Jak to máme ve vztahu se sexem, souvisí s tím, zda se cítíme atraktivní, chtění, přijímaní a milovaní.

Jak vyřešit trápení se sexem

Dobrá zpráva je, že právě v oblasti sexu velmi pomáhá schopnost vytvářet kompromisy. Abyste to dokázali, potřebujete zvládnout následující:

  • Zjistěte, co chcete – Chcete víc sexu? Fajn, jak často ho potřebujete? A jaký sex by to měl být? Překonejte ostych a mluvte o tom!
  • Není to ničí chyba – Žádné obviňování. Ten, kdo chce sexu víc, není lepší, a ten, kdo ho chce méně, není frigidní. Není to ničí chyba, ale váš společný problém. Dobře se necítíte ani jeden.
  • Vytvořte kompromis – Jeden z vás chce sex denně, druhý jednou za 14 dní? Udělejte z toho průměr a máte to. Podobně dělejte kompromisy i u ostatních věcí. Naučte se používat větu: Tahle praktika je pro mě nepřípustná, ale ta druhá stojí za zkoušku.

Proč se hádáme o domácí práce

Jen málo partnerů má domácí práce a povinnosti rozdělené férově. A kde je nespravedlnost, přichází frustrace, naštvání a hádky. „Z jedné britské studie vzešlo, že spravedlivě je má rozděleno jen asi sedm procent britských párů,“ říká Cox. Tady rovnost opravdu neplatí a většinou (čest výjimkám) stále platí, že povinnosti kolem dětí a domácnosti jsou obecně pokládány za ženskou práci. A tak řada žen po konci své pracovní doby nastupuje na druhou šichtu a vaří, perou, žehlí, uklízí, podepisují domácí úkoly a chodí na třídní schůzky. A jsou unavené, frustrované, cítí se jako špatně (nebo spíš nijak) placené služky. Logicky jsou protivné a jediné, na co se těší, je postel, v níž usnou, jakmile se dotknou peřiny.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Dělit se o domácí práce by mělo být samozřejmostíFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Jak vyřešit hádky o domácí práce

Tady je kupodivu řešení možná úplně nejjednodušší. Stačí si jen férově přiznat, že nepořádek doma vytváříte oba, děti jsou také vás obou, hezký domov je vaším společným cílem. A za ním si musíte také společně jít.

Rada je tady v podstatě jediná. Udělejte si seznam věcí, které je potřeba každý týden kolem domácnosti a dětí udělat, a férově si je s partnerem rozdělte. „Pozor, férově ale nemusí znamenat půl na půl. Může to být klidně jedna třetina ku dvěma, když třeba jeden z vás pracuje na plný úvazek a druhý jen na zkrácený,“ říká Tracey Cox. Jde o to, aby to byla vaše společná dohoda a oba jste s ní souhlasili. Ale nechat vše jen na jednom z páru je přímá cesta k rozvodovému soudu!

Pozor, i chrápání může udělat ve vztahu pěknou neplechu. Ložnicový rozvod? Oddělené spaní může zlepšit váš vztah i sex!

Načítám