Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kedgeree (čtěte kedžerí) je vlastně kari rýže s vajíčky a rybou. Tradičně je to uzená treska, ale skvělá je i s lososem nebo pstruhem. Podává se jako součást sofistikovaných britských brunchů a snídaní, ale vzniklo v Indii, a určitě se nic nestane, když si ji stejně jako my uvaříte k obědu či večeři. Je plná zdravých surovin a hotová maximálně do půl hodiny!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na rizoto (ryba může být i uzená či jiný druh)
  • 300 g lososa
    4
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 lžíce oleje
  • 220 g rýže basmati
  • 1 hrst čerstvého hrášku
  • 1/2 ks citronu
  • 4 ks vejce
    3
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Čím můžete jídlo zjemnit
  • 1/2 kelímku smetany
    7
  • 2 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud dáváte rybu uzenou, stačí ji do rizota na závěr jen vmíchat. Jestliže použijete syrovou, zalijte ji trochou vody, přidejte sůl a bobkové listy a asi 15 minut poduste doměkka. Vodu nevylévejte, použijete ji k vaření rýže.

02.

Mezitím si na másle či oleji dozlatova opečte kostičky cibule s najemno nasekaným zázvorem, zasypejte kari kořením, nechte pár vteřin rozvonět a přidejte propláchnutou rýži. Zalijte ji třemi hrnky vody nebo vývaru včetně vody z vaření ryby, osolte a povařte do změknutí.

03.

Mezitím si uvařte vejce natvrdo (1 až 2 na porci, já dala křepelčí, kterých počítejte víc) a rybu vidličkou rozeberte na vločky. Těsně před dovařením do rýže přimíchejte hrášek (klidně mrazený).

04.

Podle chuti osolte a opepřete a dolaďte šťávou ze zhruba půlky citronu. Pro jemnější chuť můžete do rýže na závěr vmíchat trochu másla nebo smetany, jídlo tím jedině vylepšíte! Teď už jen přidejte rybu a vajíčka, posypejte petrželí a můžete teplé či studené podávat.

Vejce jsou skvělá surovina – zdravá, levná a rychle hotová. Podívejte se, co se stane, když začnete jíst dvě vajíčka denně!

Načítám