Hlavní obsah
3,2
(129)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kedgeree (čtěte kedžerí) je vlastně kari rýže s vajíčky a rybou. Tradičně je to uzená treska, ale skvělá je i s lososem nebo pstruhem. Podává se jako součást sofistikovaných britských brunchů a snídaní, ale vzniklo v Indii, a určitě se nic nestane, když si ji stejně jako my uvaříte k obědu či večeři. Je plná zdravých surovin a hotová maximálně do půl hodiny!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na rizoto (ryba může být i uzená či jiný druh)
  • 300 g filetu z lososa
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kari
  • 2 lžíce oleje
  • 220 g rýže basmati
  • 1 hrst hrášku
  • citron
  • 4 vejce natvrdo
  • hladkolistá petržel
Čím můžete jídlo zjemnit
  • 1/2 kelímku smetany
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Pokud dáváte rybu uzenou, stačí ji do rizota na závěr jen vmíchat. Jestliže použijete syrovou, zalijte ji trochou vody, přidejte sůl a bobkové listy a asi 15 minut poduste doměkka. Vodu nevylévejte, použijete ji k vaření rýže.

02.

Mezitím si na másle či oleji dozlatova opečte kostičky cibule s najemno nasekaným zázvorem, zasypejte kari kořením, nechte pár vteřin rozvonět a přidejte propláchnutou rýži. Zalijte ji třemi hrnky vody nebo vývaru včetně vody z vaření ryby, osolte a povařte do změknutí.

03.

Mezitím si uvařte vejce natvrdo (1 až 2 na porci, já dala křepelčí, kterých počítejte víc) a rybu vidličkou rozeberte na vločky. Těsně před dovařením do rýže přimíchejte hrášek (klidně mrazený).

04.

Podle chuti osolte a opepřete a dolaďte šťávou ze zhruba půlky citronu. Pro jemnější chuť můžete do rýže na závěr vmíchat trochu másla nebo smetany, jídlo tím jedině vylepšíte! Teď už jen přidejte rybu a vajíčka, posypejte petrželí a můžete teplé či studené podávat.

Vejce jsou skvělá surovina – zdravá, levná a rychle hotová. Podívejte se, co se stane, když začnete jíst dvě vajíčka denně!

Reklama