Hlavní obsah
3,6
(58)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rané jarní kedlubny jsou už k mání a leckoho určitě napadlo, že budou dobré nejen za syrova, ale i tepelně zpracované. Tenhle recept pochází z Maďarska a zachutná jistě i nejednomu českému strávníkovi.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g mletého masa
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Z kedluben olámejte listy, bulvy vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly zcela ponořené. Lehce osolte. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut skoro do měkka.

02.

Kedlubny vyjměte a nechte zchladnout tak, abyste je udrželi v ruce.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Ze zchladlých kedluben oloupejte dřevnatou slupku. Seřízněte spodní část, abyste je bez problémů postavili do pekáčku. Shora jim vydlabejte střed, aby vznikly jakési misky. Vydlabané středy nakrájejte na drobno.

04.

Cibuli nakrájejte nahrubo a v pánvi ji osmahněte spolu s pokrájenými středy kedluben dozlatova. Smíchejte s mletým masem, utřeným česnekem a podle chuti osolte a opepřete. 

05.

Masovou směsí naplňte připravené kedlubnové misky. Ty položte do pekáčku nebo na plech a vložte do trouby. Pečte zhruba 30–35 minut dozlatova.

06.

Podávejte s bramborami nebo chlebem, jako dip se hodí zakysaná smetana. Tu navíc můžete ochutit česnekem nebo pažitkou.

Tepelně upravená kedlubna vás nezaujala? Ani tak ji ale nemusíte jíst jen syrovou. Skvělý je svěží vietnamský salát z mrkve a kedlubny nebo nakládaná kedlubna s česnekem. A věděli jste, že kedlubny jsou lék na nadváhu, ženské problémy i stres

Reklama

Načítám