Hlavní obsah

Klasika české kuchyně: koprová omáčka s máslovou jíškou

Hodnocení:
(45)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Aby byla koprovka opravdu dokonalá, nesmíte ji ošidit. Potřebuje jemnou máslovou jíšku, silný hovězí vývar, tučnou smetanu a čerstvý kopr. Když se budete držet postupu, získáte sametově hladkou, přesto ale výraznou a voňavou pochoutku.

Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 2 snítky čerstvého kopru
K podávání
  • 2 vejce
  • 500 g nových brambor
Na vývar
  • 2 l vody
  • přední hovězí maso
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • celé nové koření
  • celý černý pepř
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Na koprovou omáčku si připravte vývar v tlakovém hrnci: všechny ingredience dejte do hrnce a po natlakování povařte půl hodiny – maso bude krásně měkké a vývar poslouží jako základ na omáčku.

Krok 2: V hrnci se silnějším dnem rozpusťte na mírnějším plameni máslo. Přisypte mouku a metličkou ji v tuku řádně rozmíchejte. Když přestane pěnit, přilijte část vývaru a metličkou dál šlehejte, abyste rozmíchali všechny hrudky mouky. Poté dolijte i zbylý vývar a případně dosolte.

Krok 3: Základ na omáčku pomalu vařte asi 20 minut. Občas promíchejte, aby se mouka nepřipálila, a sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. V mezičase omyjte kopr, oberte jemné lístky a nasekejte je nadrobno.

Krok 4: Po dvaceti minutách přidejte do základu ocet a cukr a ještě krátce povařte. Vmíchejte smetanu, nechte projít varem a úplně na závěr přisypte čerstvý kopr.

Tip: Podávejte podle rodinných zvyklostí – můžete použít maso z vývaru a jako přílohu knedlík nebo si maso nechte do jiného receptu (skvělé je vařené hovězí s karamelizovanou mrkví) a zkuste vejce nahniličko a pár nových brambor.

ynezorPumanzeSaNyknalC