Hlavní obsah

Kulajda s houbami a vejcem

Hodnocení:
(56)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Kulajda patří k naprostým klenotům české kuchyně a je klasikou vášnivých houbařů. Hustá voňavá polévka je na první chladnější zářijové dny jako dělaná. Jak ji vaří paní Hanka, kterou nedávno pustili z vězení a místo návratu do kanceláře se rekvalifikovala na kuchařku?

Ingredience pro:
6 porcí
  • 50 g másla
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 špetka kmínu
  • 1000 g brambor
  • 250 g čerstvých hub
  • 180 g zakysané smetany
  • 180 g smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce octa 8%
  • čerstvý kopr
  • 6 vajec
Článek

Postup

Krok 1: Na másle nebo oleji orestujte do světle zlatova mouku a za stálého míchání přilijte 2 až 2,5 litru vody. Přidejte sůl, všechno koření a na kostky pokrájené brambory.

Krok 2: Houby můžete buď jen pokrájet a dát vařit spolu s bramborami, nebo je pro lepší chuť nejdřív opéct na troše másla či oleje.

Krok 3: Vše povařte 20 až 30 minut do změknutí, poté vmíchejte smetanu (kysanou, na vaření nebo kombinaci obou), nasekaný kopr a podle chuti okyselte a případně oslaďte (Hanka polévku nesladila – díky smetaně to nebylo potřeba).

Krok 4: Na závěr vmíchejte vajíčka, která polévku i hezky zahustí. Další varianta je uvařit vejce zvlášť tak, jak je máte rádi. A jestli u vás houby nerostou, vyrobte kulajdu z hub sušených – jen je předem namočte, aby nabobtnaly, a do polévky je pak přidejte spolu s bramborami.

Foto: Eva Malúšová

Hana pro vás připravila hned čtyři snadné sezonní recepty

Tip: Mrkněte i na další Haniny recepty.

Jak u vás: rostou, či nerostou?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek