Hlavní obsah
3,6
(89)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kulajda patří k naprostým klenotům české kuchyně a je klasikou vášnivých houbařů. Hustá voňavá polévka je na první chladnější zářijové dny jako dělaná. Jak ji vaří paní Hanka, kterou nedávno pustili z vězení a místo návratu do kanceláře se rekvalifikovala na kuchařku?

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 50 g másla
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 špetka kmínu
  • 1 000 g brambor
  • 250 g čerstvých hub
  • 180 g zakysané smetany
  • 180 g smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce octa 8%
  • čerstvý kopr
  • 6 vajec
Článek

Postup

01.

Na másle nebo oleji orestujte do světle zlatova mouku a za stálého míchání přilijte 2 až 2,5 litru vody. Přidejte sůl, všechno koření a na kostky pokrájené brambory.

02.

Houby můžete buď jen pokrájet a dát vařit spolu s bramborami, nebo je pro lepší chuť nejdřív opéct na troše másla či oleje.

03.

Vše povařte 20 až 30 minut do změknutí, poté vmíchejte smetanu (kysanou, na vaření nebo kombinaci obou), nasekaný kopr a podle chuti okyselte a případně oslaďte (Hanka polévku nesladila – díky smetaně to nebylo potřeba).

04.

Na závěr vmíchejte vajíčka, která polévku i hezky zahustí. Další varianta je uvařit vejce zvlášť tak, jak je máte rádi. A jestli u vás houby nerostou, vyrobte kulajdu z hub sušených – jen je předem namočte, aby nabobtnaly, a do polévky je pak přidejte spolu s bramborami.

Foto: Eva Malúšová

Hana pro vás připravila hned čtyři snadné sezonní receptyFoto: Eva Malúšová

Milujete vejce Zkuste sekanou s vejcem nebo takzvaná skotská či pštrosí vejce.

Reklama

Související témata: