Hlavní obsah
3,6
(100)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kulajda patří k naprostým klenotům české kuchyně a je klasikou vášnivých houbařů. Hustá voňavá polévka je na první zářijové dny jako dělaná.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 50 g másla
  • 1 hrst hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 špetka kmínu
  • 1 kg brambor
  • 250 g čerstvých hub
  • 180 g zakysané smetany
  • 180 g smetany na vaření 12%
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 6 ks vejce
Článek

Přinesli jste si domů košík plný hub a nevíte, co s nimi? Připravte si českou klasiku - bílou polévku z hub, brambor a kopru. Také do ní zužitkujete houby sušené, pokud máte zásobu.

Postup

01.

Na másle nebo oleji orestujte do světle zlatova mouku a za stálého míchání přilijte 2 až 2,5 litru vody. Přidejte sůl, všechno koření a oloupané, na kostky pokrájené brambory.

02.

Houby můžete buď jen pokrájet a dát vařit spolu s bramborami, nebo je pro lepší chuť nejdřív opéct na troše másla či oleje.

03.

Vše povařte 20 až 30 minut do změknutí, poté vmíchejte smetanu (kysanou, na vaření nebo kombinaci obou), nasekaný kopr a podle chuti okyselte a případně oslaďte.

04.

Na závěr vmíchejte vajíčka, která polévku i hezky zahustí. Další varianta je uvařit vejce zvlášť tak, jak je máte rádi. A jestli u vás houby zrovna nerostou, vyrobte kulajdu z hub sušených – jen je předem namočte, aby nabobtnaly, a do polévky je pak přidejte spolu s bramborami.

Chystáte se na houby? Otestujte se, jak se v nich vyznáte. Aspoň si můžete být jisti, že nesáhnete po jedovaté!

Reklama

Načítám