Hlavní obsah

Knedlíčky gyoza plněné mletým masem či tofu

Hodnocení:
(70)
Foto: Autorka
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Říká se, že jídlo spojuje. A v případě knedlíků a českého národa to platí dvojnásob! Můžeme se sice pohádat, který recept je ten nejlepší a který název ten nejsprávnější (noky, že?), ale japonské plněné knedlíčky gyoza by odmítl snad jen naprostý nelida!

Ingredience pro:
5 porcí
Na těsto (šťávu můžete nahradit vodou)
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 100 ml zeleninové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
Na náplň
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř
  • chilli
K podávání
  • sójová omáčka
  • rýžový ocet
  • česnek
  • chilli
  • sezamová semínka
Článek

Postup

Krok 1: Vodu se zeleninovou šťávou (já jsem dala řepný džus, ale šla by dát i zelná, rajčatová či jiná zeleninová šťáva) nebo jen 300 ml vody přiveďte k varu a nalijte přímo do mixéru na mouku se solí a olejem. Rozmixujte na hladké těsto, podle potřeby ho dopracujte rukama, zabalte do fólie a nechte 15 až 30 minut odpočinout v chladu.

Krok 2: Zatím si připravte náplň. Z poloviny malé hlávky pekingského zelí vykrojte košťál, zbytek nasekejte najemno, smíchejte se dvěma lžícemi soli a nechte asi 15 minut pustit vodu. Poté propláchněte a pořádně vyždímejte.

Foto: Autorka

Knedlíčky si máčejte do ochucené sójové omáčky

Krok 3: K zelí přidejte maso (dala jsem vepřové, ale hodí se i kuře nebo krůta, pro vegetariánskou verzi pak rozmačkané tofu či tempeh), najemno nasekanou jarní cibulku (kousek si můžete nechat na ozdobu), nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, sezamový olej, sójovku, čerstvě mletý pepř a dle chuti i mleté chilli.

Krok 4: Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, vykrajujte asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte okraje a slepte k sobě. Kdyby se taštičky rozlepovaly, potřete nejdříve okraje vodou.

Krok 5: Knedlíčky vařte v páře 10 až 12 minut. Aby se nepřichytily, pařák raději vyložte pečicím papírem nebo si pořiďte bambusový pařáček, který se hodí i na bochánky gua bao.

Krok 6: Posypejte odloženou cibulkou nebo třeba sezamem a podávejte se sójovou omáčkou zředěnou trochou vody a dochucenou kapkou rýžového octa spolu s nasekaným chilli, česnekem či zázvorem.

Pokud se vám nechce knedlíčky skládat, udělejte z nich jednodušší měšce na způsob gruzínských knedlíčků kinkali nebo čínských dim sum.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama