Hlavní obsah
2,9
(81)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Říká se, že jídlo spojuje. A v případě knedlíků a českého národa to platí dvojnásob! Můžeme se sice pohádat, který recept je ten nejlepší a který název ten nejsprávnější, ale japonské plněné knedlíčky gyoza by odmítl snad jen naprostý nelida!

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Těsto (šťávu můžete nahradit vodou)
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 100 ml zeleninové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
Náplň
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 5 g soli a pepře
  • 1 trochu chilli
K podávání
  • 1 hrnek sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 trochu chilli
  • 1 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Vodu se zeleninovou šťávou (hodí se řepný džus, ale šla by dát i zelná, rajčatová či jiná zeleninová šťáva) nebo jen 300 ml vody přiveďte k varu a nalijte přímo do mixéru na mouku se solí a olejem. Rozmixujte na hladké těsto, podle potřeby ho dopracujte rukama, zabalte do fólie a nechte 15 až 30 minut odpočinout v chladu.

02.

Zatím si připravte náplň. Z poloviny malé hlávky pekingského zelí vykrojte košťál, zbytek nasekejte najemno, smíchejte se dvěma lžícemi soli a nechte asi 15 minut pustit vodu. Poté propláchněte a pořádně vyždímejte.

Foto: Autorka

Knedlíčky si máčejte do ochucené sójové omáčkyFoto: Autorka

03.

K zelí přidejte maso (vepřové nebo kuřecí, pro vegetariánskou verzi pak rozmačkané tofu či tempeh), najemno nasekanou jarní cibulku (kousek si můžete nechat na ozdobu), nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, sezamový olej, sójovku, čerstvě mletý pepř a dle chuti i mleté chilli.

04.

Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, vykrajujte asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte okraje a slepte k sobě. Kdyby se taštičky rozlepovaly, potřete nejdříve okraje vodou.

05.

Knedlíčky vařte v páře 10 až 12 minut. Aby se nepřichytily, pařák raději vyložte pečicím papírem nebo si pořiďte bambusový pařáček, který se hodí i na bochánky gua bao.

06.

Posypejte odloženou cibulkou nebo třeba sezamem a podávejte se sójovou omáčkou zředěnou trochou vody a dochucenou kapkou rýžového octa spolu s nasekaným chilli, česnekem či zázvorem.

Pokud se vám nechce knedlíčky skládat, udělejte z nich jednodušší měšce na způsob gruzínských knedlíčků kinkali nebo čínských dim sum.

Načítám