Hlavní obsah

Koberce jsou passé? 5 důvodů, proč jim dát v interiéru šanci

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Doba, kdy byly koberce v každém bytě, a navíc po celé ploše, aby se schovaly vady na parketách či nevábné linoleum, je dávno za námi. Díky za to. Lámat nad koberci hůl by ale byla škoda. Stále totiž mohou v interiéru vykonat dobrou službu.

Článek

Zatímco panelákové byty bez nich byly skoro nemyslitelné, počátkem nového tisíciletí ze zdejších nově zařízených českých interiérů skoro vymizely. V posledních letech ale znechucení z kdysi všudypřítomných koberců vyprchává a kdekdo jim začíná přicházet na chuť. Pokud sami uvažujete, že byste svoje bydlení o koberec obohatili, máme pro vás několik důvodů, proč se rozhoupat a jít do toho.

1. Zútulní interiér

Bytové textilie jsou základními doplňky, které použijete, když chcete svému bydlení dodat osobnostní kouzlo domova, či prostě jen trochu pozměnit interiér. Proto jsou dnes tak oblíbené boho interiéry plné polštářků, plédů, záclonek a samozřejmě také koberců. Ani pokud jste fanouškem minimalismu vás koberce nemusí minout. Jednoduchý koberec v monochromatických barvách byt zútulní, a přitom nebude působit rušivě.

2. Je příjemný

Někdy si doma zkrátka chcete sednout na zem. Hrát si s dětmi, s domácím mazlíčkem nebo třeba jen skládat puzzle. Uvelebit se na koberci je o tolik příjemnější než na tvrdé chladné dlažbě či plovoucí podlaze. Navíc měkoučký koberec s dlouhým vlascem je na dotek jako pomazlení, hřeje a pocitově vytváří „teplo domova“.

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Povalovat se na koberci s vysokým vlasem je pohoda, zvlášť když na to nejste sami Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

3. Izoluje teplo

Není to ale jen o pocitovém komfortu, silný koberec je totiž velice dobrý izolant. Záleží samozřejmě na kvalitě, materiálu a celkově typu, ale třeba takový hustý vlněný koberec s dlouhým vlasem položený na  třech čtvrtinách podlahové plochy místnosti dokáže snížit potřebu vytápění až o dva stupně. Položení koberce tak může redukovat výdaje za energii o zhruba pět procent. Nutno dodat, že kontraproduktivní je koberec v případě podlahového vytápění, kdy naopak nepropouští teplo vedoucí z podlahy.

Koberec v kuchyni? Ano, ale jen z těchto materiálů.

4. Podpoří bezpečnost

Zcela jiný rozměr dodají koberce domovu s malými dětmi. Koberce totiž na rozdíl od plovoucí podlahy mnohem méně kloužou, tím pádem přirozeně snižují riziko pádu. A když už na takovou nehodu přeci jen dojde, výrazně dokáží dopad utlumit.

Foto: Vasilyev Alexandr, Shutterstock.com

U malých dětí je koberec téměř nezbytnost. Přináší teplo a brzdí pádyFoto: Vasilyev Alexandr, Shutterstock.com

5. Dodá interiéru osobitost

V neposlední řadě mají koberce svůj estetický přínos. Dobře vybraný koberec totiž dokáže interiér nejen doladit, ale víceméně mu dát úplně jiný rozměr a jiskru. A pokud si se stylizací a dekorováním interiéru rádi hrajete, můžete mít klidně dva tři kusové koberce, které sezonně měníte.

Pokud o něm uvažujete, určitě si také přečtěte, jak postupovat při výběru koberce.

Reklama

Načítám